Generációkat összekötő mozgalom
2023. június 30. 13:07
Sári Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei programsorozat ötletgazdája 2012-ben azért indította útjára a kezdeményezést, hogy a kertművelők értékteremtő munkája méltó elismerésben részesüljön. Azóta a program országos szintre emelkedett, és a mai napig nagy népszerűségnek örvend.
Sári Kovács Szilviával a Kistermelők Lapja főszerkesztője, Halmos B. Ágnes az MMG Direkt legutóbbi adásában kertművelési trendekről, közösségi kertekről és a természethez, kerthez kapcsolódó szemléletmód-változásról beszélgetett.
Az elmúlt tíz év tapasztalatai azt mutatják, hogy a Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei programsorozat évről évre fokozatosan átformálta a kertgondozási szokásokat, ennek eredményeképpen pedig különféle kiskerttrendek alakultak ki. Ezeknek a trendeknek a kialakulását jelentősen alakították azok a kiskerttel kapcsolatos kérdéseket tartalmazó értékelőlapok, amiket a kerttulajdonosok kapnak a nevezést követően.
– A visszajelzésekből kiderült, a vetési naptárról, vetésforgóról, talajművelési, önözési szokásokról szóló kérdések ösztönzően hatnak a kertművelőkre – fogalmazott Sári Kovács Szilvia.
– A program kezdetén például a kémiai növényvédelemre hatványozott figyelmet fordítottak a kerttulajdonosok, 72 százalékuk kémiai készítményekkel védte növényeit a kártevők ellen, ez mostanra a 26 százalékot közelíti. Mikor a kertművelők az értékelőlapon meglátták, milyen alternatív megoldásokat lehet alkalmazni a kártevők elleni védelemben, a természetkímélő módszerekhez nyúltak, olyannyira, hogy a biomódszerek napjainkra trenddé alakultak a kertművelés területén.
Sári Kovács Szilvia később különféle témákra fűzte a programsorozatot: talajvédelem, madárbarát kert stb., amiket a programban résztvevők maradéktalanul teljesítettek, sőt, ezek a plusz feladatok továbbösztönözték a kertművelőket.
– A feladat teljesítésére alkalmazandó különböző praktikák később szájról szájra terjedtek, ami jól bizonyítja, hogy a programnak közösségépítő ereje van.
A kertészeti találkozókon az ország két végéről érkezők is megoszthatják egymással gondolataikat, praktikáikat, aminek eredményeképpen országos szintűvé válik az információcsere, tehát ténylegesen egy hatalmas, egymást építő és támogató közösség alakult ki – mondja az ötletgazda, aki a hiányosságokra is felhívta a figyelmet. – A következő években úgy szeretnénk tematizálni a programsorozatot, hogy még mélyrehatóbban megismertessük a résztvevőkkel a bioszerek alkalmazhatóságát a kiskertekben. Az értékelőlapokból levont tapasztalatok azt mutatják, a forgalomban kapható biokészítményekről nagyon keveset tudnak a programban résztvevők, de ahogy eddig is, az új dolgokra továbbra is nyitottak.

Az ötletgazda szerint a koronavírus-járvány időszakában a bezártság és a tétlenkedés katalizálta a természet, a kert iránti vonzalmat, aminek köszönhetően egyre többen – akiknek korábban eszébe sem jutott – kezdtek kiskertművelésbe. Szerinte ez a lendület nem fog megállni, és egyre többen kapnak kedvet a kertészkedéshez.
– A közösségi kertek is egyre népszerűbbek lettek, hiszen nagyon sok olyan nagyváros van, ahol tízemeletes épületek között találni ilyen „oázisokat”.
A közösségi kertek a generációk közötti kapcsolatot is erősíti, a fiatalok az idősebbektől tanulhatnak különféle kerti trükköket, ami sokakat terel később a kertművelés irányába. Szerintem kizárólag internetről és könyvekből a kertészkedést nem lehet megtanulni, a gyakorlat is szükséghez hozzá, ehhez pedig az idősebbek segítsége elengedhetetlen. Hogy a fiatalok mennyire kaptak kedvet a kertgondozáshoz, arról a programsorozat adatai szolgálnak bizonyítékul, ugyanis a Legjobb konyhakertek program kertművelőinek több mint a fele 20 év alatti!
Mindez jól mutatja, hogy a Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei programsorozat egy generációkon átívelő sikeres kezdeményezés, ami várhatóan a jövőben is közösséget épít, tapasztalatcserére csábít, és nem utolsósorban közös élményeket nyújt idősebb és fiatalabb generációknak egyaránt.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Kapcsolódó cikkek
Ma van a tea világnapja – Főzz egyet te is!
2024. május 21. 15:55
Mielőtt az ünnepek rászoktatnak a kávéra és Coca Colára, egy pillanatra fordítsuk a figyelmünket a világ legnépszerűbb italára, a teára – hiszen ma van a világnapja!
Az állati eredetű élelmiszerek pótolhatatlanok – állítja a FAO Mezőgazdasági Bizottsága
2023. július 14. 11:49
Olyan tápanyagok forrásai, amelyekhez növényi eredetű élelmiszerekből nem könnyű hozzájutni.
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé melyben az állattenyésztésnek az egészséges táplálkozásban és az élelmiszerrendszerek fenntarthatóságának biztosításában betöltött kulcsfontosságú szerepére hívta fel a figyelmet – írja a nak.hu

