Génsebészek a kukorica tökéletesítésén dolgoznak

2024. január 26. 13:08
Kínai tudósok magas vastartalmú kukoricafajtát állítanának elő.
 
A Kínai Mezőgazdasági Tudományos Akadémia kutatói, génsebészet alkalmazásával, magas vastartalmú kukoricafajta létrehozásán dolgoznak, amelynek a kilónkénti vastartalma (a hektáronkénti termés csökkenése nélkül) elérheti a 70,5 milligrammot, ami a termesztésben lévő fajtákhoz képest több kétszeres – írja a whychinese.co.za.
Génsebészek a kukorica tökéletesítésén dolgoznak
Ez nagyon fontos eszközt jelenthet az emberi szervezet immunitásának erősítésében és a világszerte évről-évre nagyszámú áldozatot szedő vészes vérszegénység megfékezésében, illetve megelőzésében, mivel a vas az emberi vér egyik fontos alkotó eleme.
 
A WHO kimutatta, hogy az öt év alatti gyerekeknek 40, a 15 és 49 év közötti nőknek pedig 30 százaléka szenved vérszegénységben, a várandós nőknél viszont ez az arány a 30 százalékot is meghaladhatja.
 
A kutatások eddigi eredményei alapján a megfelelő új fajta rövid időn belül forgalomba kerülhet.
 
Az USA Nemzeti Egészségi Intézete szerint, a vörösvértestek folyamatos termelődéséhez a férfiaknak napi 8, a nőknek pedig napi 18 milligramm vas felvételére van szükségük.
 
A vassal történő dúsításnál a kukorica kiválasztását főleg az indokolja, hogy ez a növényfaj a fejlődő országokban a lakosság nagy hányadának alapvető élelmiszer forrását képezi és így olcsó vasforrást jelentene.
 
A kutatók az eddigi eredményekről és a vastartalom szabályozásáért felelős gén azonosításáról cikket közöltek a „Science" folyóiratban.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Külföldön feleannyiért lehet eladni a tokajit, mint itthon

2023. július 05. 16:13
A borok értékesítési ára 6 százalékkal emelkedett egy év alatt.
 
Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára 6 százalékkal 27 ezer Ft/hl-re emelkedett 2023. január–május között az előző év azonos időszakához képest. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 16 százalékkal 25,6 ezer Ft/hl-re növekedett, míg a vörös- és rozéboroké nem változott számottevően (28,2 ezer Ft/hl) – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.

Tavalyi áron szerezhetjük be a karácsonyi halat

2023. november 06. 16:05
Nem drágul idén a hal: az élő ponty kilója kétezer forint, a harcsa kilója négyezer forint körül lesz.
Tavalyi áron adják a halat a gazdaságok, halászati szakmaközi szervezet szerint csak a kereskedőkön múlik, drágább lesz-e az üzletekben – írja a hvg.hu.