Génsebészek a kukorica tökéletesítésén dolgoznak

2024. január 26. 13:08
Kínai tudósok magas vastartalmú kukoricafajtát állítanának elő.
 
A Kínai Mezőgazdasági Tudományos Akadémia kutatói, génsebészet alkalmazásával, magas vastartalmú kukoricafajta létrehozásán dolgoznak, amelynek a kilónkénti vastartalma (a hektáronkénti termés csökkenése nélkül) elérheti a 70,5 milligrammot, ami a termesztésben lévő fajtákhoz képest több kétszeres – írja a whychinese.co.za.
Génsebészek a kukorica tökéletesítésén dolgoznak
Ez nagyon fontos eszközt jelenthet az emberi szervezet immunitásának erősítésében és a világszerte évről-évre nagyszámú áldozatot szedő vészes vérszegénység megfékezésében, illetve megelőzésében, mivel a vas az emberi vér egyik fontos alkotó eleme.
 
A WHO kimutatta, hogy az öt év alatti gyerekeknek 40, a 15 és 49 év közötti nőknek pedig 30 százaléka szenved vérszegénységben, a várandós nőknél viszont ez az arány a 30 százalékot is meghaladhatja.
 
A kutatások eddigi eredményei alapján a megfelelő új fajta rövid időn belül forgalomba kerülhet.
 
Az USA Nemzeti Egészségi Intézete szerint, a vörösvértestek folyamatos termelődéséhez a férfiaknak napi 8, a nőknek pedig napi 18 milligramm vas felvételére van szükségük.
 
A vassal történő dúsításnál a kukorica kiválasztását főleg az indokolja, hogy ez a növényfaj a fejlődő országokban a lakosság nagy hányadának alapvető élelmiszer forrását képezi és így olcsó vasforrást jelentene.
 
A kutatók az eddigi eredményekről és a vastartalom szabályozásáért felelős gén azonosításáról cikket közöltek a „Science" folyóiratban.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyarország ellenőrzi a hazai tárolókban lévő ukrán gabonát

2023. május 23. 16:29
Az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek minden hazai gabonatárolót felkeresnek.
 
A kormány amellett, hogy az országon áthaladó ukrán gabonát és annak útját ellenőrzi, most a korábban hazánkba érkezett termények minőségét is megvizsgálja.
 
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egy Facebookra feltöltött videóban beszélt arról, hogy a napokban az Agrárminisztérium által elrendelt célellenőrzés során az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek minden hazai gabonatárolót – körülbelül 700 – felkeresnek és mintát vesznek az ott elhelyezett, de korábban nem vizsgált ukrán gabonatételből.

Kenyér, amely csökkenti a vércukorszintet

2023. február 23. 12:54
Táplálkozáskutatók dolgoznak az egészségesebb kenyér és pékárú összetevőin. Máris találtak egy alapanyagot, ami sikeresnek bizonyult a vércukorszint normalizálásában.
A hagyományos kenyér és pékáruk sok ember számára alapvető táplálékot jelentenek, de néha megfeledkezünk a szervezetünkre gyakorolt hatásukról.
 
Az Amerikai Táplálkozási Társaság kutatást és kísérletet végzett a kenyerek összetevőinek változtatásra, és kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből, mint kifejtik, olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet. Ez pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásában nyilvánulhat meg.