Gép- és technológia-beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

2024. április 08. 14:20
Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott ágazati támogatásai között.
Gép- és technológia-beszerzési támogatás nyílik a borászok számára
A gépek és technológiák beszerzését támogató konstrukcióra április 8-tól április 29-ig nyújtható be támogatási kérelem  – jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a XXVIII. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borversenyen, Kiskőrösön, pénteken.
Gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára
Feldman Zsolt kiemelte, a kihívások mellett az idei év sok lehetőséget is teremthet az ágazatnak, így a Kunsági Borvidék szőlészeinek és borászainak is.
 
„Most jelennek meg azok a gépesítési és technológiai fejlesztéseket szolgáló támogatási konstrukciók, amelyek a borászok számára előrelépési lehetőséget jelentenek majd hatékonyságban és minőségben, a minél jobb borok készítésében.”
Gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára |  Kanizsa Médiaház
 
Az államtitkár ismertette, hogy a forrást a szőlőfeldolgozáshoz és a borkészítéshez, a borászati termékek kiszereléséhez, valamint az anyagmozgatáshoz kapcsolódó, új borászati gép beszerzésére lehet igényelni, valamint lehetőséget biztosít a borászati termékek forgalmazásához kapcsolódó adatszolgáltatási, bejelentési, nyilvántartási kötelezettségek teljesítését, illetve az ügyvitelt és vállalatirányítást szolgáló hardver- és szoftver beszerzésére, fejlesztésére is.
 
A támogatási kérelem április 29-ig adható be elektronikusan a Magyar Államkincstár részére a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent rendelet szerint. Őstermelők és kkv-k esetében a beruházási eszköz nettó vételárának 50 százaléka igényelhető, addig budapesti működési hely esetén a 40 százaléka. Egy kedvezményezettnek – a kifizetési kérelemre vonatkozó benyújtási időszakonként – legfeljebb 100 millió forint támogatás nyújtható.  A kifizetési kérelem a támogatási kérelem benyújtását követő két pénzügyi évben, tárgyév november 15. és december 21. között elektronikus úton adható be – tette hozzá.
Gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára |  Kaposvár Most.hu
Feldman Zsolt előadásában bemutatta a Közös Agrárpolitika I. és II. pillérének szőlő- és borágazati támogatásait. Hangsúlyozta, hogy az agrártárca kiemelten kezeli a fogyasztók szélesebb körű elérését lehetővé tevő alkoholcsökkentett vagy alkoholmentes borászati termékek előállítását és a környezeti fenntarthatóságot erősítő innovációs törekvések ösztönzését. Erre a célra 2027-ig 1,5 millió euró keretösszegű konstrukciót dolgoz ki 2024. második negyedévére. Szintén a második negyedévben meghirdetik a borászok promóciós projektjeit támogató konstrukciókat, amelyre pedig 6 millió euró hívható majd le.
Támogatás borászatok számára - a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségtől  (PPA) - Pályázatok.sk
 
Megjegyezte, hogy felértékelődtek a szőlőtermelőknél a különböző környezeti kompenzációs területalapú támogatások. Példaként említette az Agrár-környezetgazdálkodási támogatási programot és Agro-ökológiai programot, amelyek kifizetése áprilisban indul.
 
forrás: AM Sajtóiroda
 

Kapcsolódó cikkek

Új turistaházat adtak át Vas megyében

2023. január 13. 13:32
8 szobás, 16 férőhelyes, megújuló energiát is használó szálláshellyel gyarapodott a Farkas-erdő közepén található Káld-Hidegkúti Ökoturisztikai Központ.
 
Az állami erdőkben több mint 11 ezer kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot használhatnak a kirándulók. Emellett mintegy 1200 kilométer kerékpározásra és csaknem 400 kilométer lovaglásra kijelölt erdei út várja az érdeklődőket – idézi az Agrárminisztérium (AM) közleményét az MTI.
 

Erdész-vadász szakemberek kaptak elismerést az Erdők Világnapja alkalmából

2023. március 22. 13:36
Az erdő egységes rendszer, amely sérülékeny, védelemre szorul. Közös felelősségünk, hogy megértsük és tudatosítsuk: teremtett világunkkal együtt élve, abban a lehető legkevesebb kárt okozva, ökológiai egyensúlyát fenntartva kell léteznünk, hogy utódaink is megismerhessék ezt a csodát – fogalmazott Farkas Sándor a 2022. évi Erdők Világnapja alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen.
Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese Budapesten, a Vajdahunyadvárban rendezett eseményen úgy fogalmazott: az erdőt ismerő és szerető ember jól tudja, mennyire szervesen és harmonikusan kapcsolódnak egymáshoz a teremtett világ élőlényei.