GFM: a családok megtakarításainak védelme és a pénzügyi tudatosság fokozása érdekében egy hónap múlva kezdik meg a bankok a lakosság kötelező tájékoztatását

2023. augusztus 31. 15:05
A kormány elkötelezett a családok védelme mellett, ezért ösztönözni és segíteni kívánja a háztartásokat abban, hogy megtakarításaikat értékálló eszközökbe fektessék, hiszen a szankciós infláció miatt a lakosságnál lévő mintegy 7 ezer milliárd forintnyi látra szóló bankbetét jelentősen veszít értékéből – hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
 
GFM: a családok megtakarításainak védelme és a pénzügyi tudatosság fokozása érdekében egy hónap múlva kezdik meg a bankok a lakosság kötelező tájékoztatását
A kormány döntése értelmében október 1-től a bankok kötelezően tájékoztatják az ügyfeleket arról, hogy mekkora bevételt érhettek volna el, ha biztonságos és értékálló állampapírba fektetik megtakarítható pénzüket. Annak érdekében, hogy függetlenül a pénzügyi szolgáltatójától, mindenki számára azonos és közérthető információ álljon rendelkezésre, a kormány egységes tájékoztatást írt elő – emlékeztetett a minisztérium.
A járvány ellenére soha ennyi megtakarítása nem volt a családoknak | Híradó
A GFM hangsúlyozta: a banki tájékoztatás hozzájárul a családok pénzügyi tudatosságának növeléséhez, a háztartások vagyonának megvédéséhez. A tájékoztatás is része annak az intézkedéscsomagnak, amellyel a kormány növelni kívánja az állampapír iránti keresletet, amely egyrészt magas kamatot biztosít a kisbefektetők számára, továbbá az így elért kamatnyereséget is Magyarországon tartja.
 
Az intézkedések működnek, a lakosság egy hónap alatt közel 600 milliárd forintnyi állampapírt vásárolt. A kormány mindenkit arra biztat, hogy megtakarításait értékálló megtakarításba helyezze el – zárta közleményét a minisztérium.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Erősen indult az év a lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát januárban

2024. február 01. 15:17
A Duna House Cégcsoport közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2024 januárjában, országosan 8354 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez a tavalyinál jelentősen erősebb évkezdés, de még mindig elmarad a megelőző évek átlagától.

Tüntetéshullám Európában: már a lengyel gazdák is forgalomlassító akciókkal tiltakoznak

2024. január 25. 12:54
250 helyszínen mezőgazdasági gépekkel lassították a közúti forgalmat.
 
Tüntető gazdák szerdán lengyelországi közutakat torlaszoltak el az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán termékek korlátlan európai behozatala ellen tiltakozva.