GFM: az online árfigyelő rendszer már 2 százalékponttal csökkentette az élelmiszerinflációt

2023. július 28. 14:10
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023. július 1-jén sikeresen elindította az online árfigyelő rendszert – fogalmazott a tárca közleményében.
 
Az árfigyelő célja, hogy az egyes élelmiszeripari termékek napi eladási árának megjelenítésével segítse a fogyasztói döntéseket, és a piaci verseny fokozásán keresztül lejjebb szorítsa az árakat, ezzel is hozzájárulva a szankciós infláció mielőbbi letöréséhez, a családok megvédéséhez.
GFM: az online árfigyelő rendszer már 2 százalékponttal csökkentette az élelmiszerinflációt
A GFM közleményében arról tájékoztatott, hogy az adatok már kezdetben is az árfigyelő hatékonyságáról tanúskodtak,
 
a rendszer elindulását követően az érintett áruházláncok számos termék esetében határozottan csökkentették áraikat.
Ezt a hétről-hétre szolgáltatott napi áradatok rendre megerősítik:
 
- Az elmúlt egy hétben az online platformra kötelezően szolgáltatandó 62 termékkategóriából 32 termékkategóriában mérséklődtek tovább az átlagárak: leginkább a paradicsom, a narancs, a kígyóuborka és az alma árai csökkentek.
 
- 2023. július 1. és július 26. között 62 termékkategóriából 53 termékkategóriában csökkentek a termékek átlagárai.
 
- A 62 termékcsoport termékei esetén az átlagárak átlagosan 7,4 százalékkal mérséklődtek, amelynek közel 0,7 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve 2 százalékpont körüli élelmiszerinflációt csökkentő hatása lehet a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.
Az árfigyelő elindulása óta a legnagyobb mértékben, közel 14 százalékkal mérséklődtek a zöldségárak, ezen belül több zöldség (zöldpaprika, étkezési újburgonya, paradicsom, fokhagyma) ára 20 százalékot meghaladó mértékben.
 
A gyümölcsök átlagosan 8,3 százalékkal lettek olcsóbbak, de például az alma ára több mint 20 százalékkal mérséklődött.
 
A margarin és spagetti ára 12-13 százalékkal, a sertészsír, kenyerek és a tojás pedig átlagosan 8-9 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint a hónap elején.
 
A húsok közül legnagyobb mértékben a pulykamell ára csökkent, közel 10 százalékkal.
 
Az árak csökkenését a kormányzat által június 1-jétől elindított kötelező akciózás is támogatta.
 
Az árfigyelő rendszert létrehozó munkacsoport tagjai továbbra is dolgoznak azon, hogy újabb, felhasználóbarát fejlesztésekkel egészítsék ki a rendszert.
 
A cél, hogy a szankciós infláció leszorítása és a családok megvédése érdekében tovább fokozódjon a piaci verseny és a vásárlók minél komplexebb segítséget kapjanak a számukra legkedvezőbb ajánlatok kiválasztásában.
Az élelmiszerárak alakulása alátámasztja a kormány határozott elképzelését, miszerint az infláció már az év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet a kormány intézkedéseinek köszönhetően.
 
forrás: agrotrend.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

Ponty vagy afrikai harcsa? Mi kerül az ünnepi asztalra?

2022. december 19. 12:59
Nagy István: lesz elég hal az ünnepekre.
 
Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás; a nehézségek ellenére van elég hal, és mindenki megtalálja a karácsonyi asztalra valót az üzletekben – mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón, Budapesten, a Központi Vásárcsarnokban.
 

Súlyos "Parkinson-járványnak" nézünk elébe, ha...

2023. május 22. 13:48
...nem csökkentjük drasztikusan a veszélyes peszticidek, oldószerek és a légszennyezés mértékét! A Parkinson- kór nem válogat. Nincs tekintettel korra, nemre, bőrszínre, vallási felekezetre, politikai hovatartozásra, pénzügyi helyzetre.
Bárki bármikor megbetegedhet. Michael J. Fox, Robin Williams, Alan Alda, Deborah Kerr, Salvador Dalí, Ozzy Osbourne, Muhammad Ali, Davis Phinney, Sir Roger Bannister, Linda Ronstadt, Brian Grant, Forrest Gregg, Neil Diamond, II. János Pál pápa, Frida Falcon, Jimmy Choi, Dr. Andy Grove, Jonathan Silverstein. Csak néhány ismertebb név a sokmilliónyi ismeretlen mellett, akiket egy pont bizonyosan összeköt, mindannyian megkapták a Parkinson- kór diagnózisát.