GFM: Nagy Márton együttműködési megállapodásokat írt alá Kínában

2023. október 16. 14:30
A magyar kormány delegációja Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével közel egyhetes látogatást tesz Kínában. Orbán Viktor és Li Csiang kínai kormányfő hétfői megbeszélését követően Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter a két miniszterelnök jelenlétében négy megállapodást írt alá: a digitális gazdaság területén történő együttműködés erősítéséről, a gazdaságfejlesztési politika területén történő együttműködésről és cseréről, a technológiafejlesztés területén történő együttműködésről, valamint a digitális gazdasági fejlesztés területén történő együttműködés erősítéséről – jelentette be hétfői közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
GFM: Nagy Márton együttműködési megállapodásokat írt alá Kínában

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j5) és Li Csiang kínai kormányfõ (b6) megbeszélést folytat Pekingben 2023. október 16-án. Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j6) és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j4), jobbról Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke (j1). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Nagy Márton az együttműködési megállapodások kapcsán kiemelte, hogy Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere és a világ második legjelentősebb gazdasága. A kínai gazdaság rendkívüli fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben és technológiai világnagyhatalommá vált. Hazánk célja, hogy részese legyen a világgazdaság technológiai fejlődésének, amelyhez el kell mélyíteni a két ország közötti gazdasági együttműködést, különös tekintettel a digitalizációra és a Digitális Selyemút fejlesztésére.

Nagy Márton együttműködési megállapodásokat írt alá Kínában

A gazdaságfejlesztési miniszter hozzátette, hogy mindennek érdekében a hétfőn aláírt megállapodások többek közt a digitális gazdaság, az új energiahordozók és szén-dioxid mentesítés, az 5G és a 6G, a gyógyszeripari és orvosi berendezések gyártása, a kkv-k, a zöld gazdaság, illetve a mesterséges intelligencia területén kívánják erősíteni az együttműködést.
Együttműködési megállapodásokat írt alá Kínában Nagy Márton - Portfolio.hu
Nagy Márton kiemelte, hogy a magyar gazdaság ma már egyre több lábon áll, hiszen a keleti nyitás sikerének is köszönhetően Magyarország 2010 óta egy perifériás térségből egy gazdasági szempontból kiemelt találkozási ponttá vált, ahol a nyugati és keleti tőke a legmagasabb fejlettségű, high-tech iparágakban – mint például az elektromos járműgyártás – kapcsolódik össze egymással. Mindez erősíti a beruházás és export alapú gazdaságot, így hozzájárul a gazdasági növekedéshez, a munkahelyek és a családok megvédéséhez – olvasható a GFM közleményében.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI
 

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíjba készülők, figyelem! Megjelent a valorizációs szorzó

2023. március 31. 10:27
Megjelent a Magyar Közlönyben az a szorzószám, amely elengedhetetlen a nyugdíjmegállapításhoz. Mint kiderült, ez az érték 2021-re 1,175 lett, mivel tavaly 17,5 százalékkal növekedett a bruttó átlagkereset. A rendelet április 3-án lép majd hatályba. 

Elkezdődött: zsugorodik a magyar gazdaság - Itt az új GDP-adat

2022. november 15. 09:30
A harmadik negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől. Utoljára a koronavírus-válságban, 2020 közepén zsugorodott a gazdaság. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított index szerint a harmadik negyedéves GDP 4,1 százalékkal nőtt, köszönhetően az utóbbi egyéves periódus elején jellemző lendületnek. A mai adat egybeesik a várakozásokkal, és növeli az esélyét, hogy a gazdaság az energiaválság (és a gyenge mezőgazdasági teljesítmény) következtében recesszióba fordul.