Gluténmentes és finom! Igen, ez ma már egyáltalán nem lehetetlen!

2023. október 18. 16:10
A II. Gluténmentes kenyér és péksütemény verseny eredményhirdetésén jártunk, ahol megismerhettük a verseny hátterét és az indulókat.
 
A Magyarok Kenyere program keretében meghirdetésre került, II. Gluténmentes kenyér és péksütemény verseny eredményhirdetésén jártunk, ahol megismerkedhettünk a verseny hátterével, a zsűrizés rejtelmeivel és a versenyen indulókkal.
Gluténmentes és finom! Igen, ez ma már egyáltalán nem lehetetlen!
A gluténmentes pékáruk és kenyerek ma már ízükben is kiválóak. Fotó: NAK/Lévai Zsolt
 
A gluténmentes kenyér is lehet finom
A sajtótájékoztatót Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere program projektvezetője vezette, aki elmondta, a verseny egyben innováció ösztönzés és adománygyűjtő felhívás is volt. 2022-ben úgy gondolták, hogy elért a magyar gluténmentes ipar és piac egy olyan fejlettségi szintet, ahol egy megfelelő szakmai verseny kellő inkubációs környezetet teremthet. Ennek pedig a fogyasztók is a nyertesei, hiszen az új termékek megjelennek a boltok polcain is. Így a versenyből egy folyamat lett.
gluténmentes kenyér sajtótájékoztató
Sor került a II. Gluténmentes kenyér és péksütemény verseny eredményhirdetésére. Fotó: NAK/Lévai Zsolt
 
A kezdeményezés múlt évi sikerén felbuzdulva a szervezők idén egy új kategóriát is hirdettek, így a kenyerek és péksütemények mellett a töltött pékáruk kategóriában is nevezhettek a gluténmentes termékek gyártói. Az idei verseny dr. Nagy István, agrárminiszter védnöksége mellett indult el, a zsűri elnöke Badakné dr. Kerti Katalin, egyetemi docens, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszékvezetője volt.
 
Szabolcs Péter, a verseny egyik főszervezője, az AMUREX GM Hungary Kft. ügyvezetője,  élelmiszeripari ATK elnök elmondta, hogy 16 éve foglalkoznak gluténmentes termékekkel, de akkor még sajnos ezekre a termékekre az volt a jellemző, hogy szinte ehetetlenek voltak, és csakis szükségből fogyasztották őket. Emellett a kínálat is kicsi volt. Családi érintettség miatt kezdtek el gluténmentes termékekkel foglalkozni, és hosszú és rögös út vezetett el odáig, hogy 5 évvel ezelőtt már a termékek elértek egy olyan színvonalat, hogy úgy érezték, érdemes őket megmutatni.
 
Innen jött az ötlet, hogy legyen verseny a gluténmentes kenyerek és péksütemények bemutatására. Szerencsére nagyon sok nevező és sokféle termék indult. Habár féltek, hogy idén a gazdasági nehézségek miatt kevesebben neveznek, ez nem így történt.
 
Fontos, hogy ez egy olyan lehetőség, ahol mindenki meg tudja magát mutatni, akár a fogyasztók, akár a cégek számára. Nem csak az indulók voltak lelkesek, mindenki, akit felkértek, örömmel vett részt a zsűrizésben is, így jövőre is folytatni fogják, és várják az indulókat.
 
Sokakat érint a cöliákia, illetve a lisztérzékenység
Koltai Tünde, a Magyar Cöliákia Egyesület elnöke elmondta, hogy sajnos hazánkban is egyre többeket érint a cöliákia, illetve a lisztérzékenység, így minden száz emberből egy speciális diétára kényszerül a betegség miatt. Esetükben a gondot a kalászos gabonákban − például a búzában − található glutén egyik fehérjecsoportja okozza.
 
A gluténmentes élelmiszerek a gluténérzékenyek számára egy életen át tartó segítséget nyújtanak. A betegség ismertsége egyre nő. Fontos lenne, hogy a betegségről keringő tévhitek helyett minden érintett csoport hiteles és aktuális információkhoz jusson.
 
Nagy örömére szolgált, amikor tavaly megkezdték a gluténmentes kenyerekre, pékárukra történő fókuszálást, hiszen ezek tartoznak a legfontosabb élelmiszereink közé. A zsűriben négy fő vett részt, aki közül ketten gluténérzékenyek voltak, ketten pedig szakemberek, és anélkül zsűriztek, hogy tudták volna, kinek a termékét kóstolják. Mind a péksütemények, mind a kenyerek területén nagyon sok változás történt. A termékek nagyon jó minőségűek és nagyon finomak is lettek egyben.
 
Magas minőség és kiváló íz
Ezután dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára szólalt fel, és elmondta, hogy hosszú volt az út addig, amíg ilyen finom és jó minőségű termékek kerülhettek az asztalra. Elsőként nagy, német gyártók jelentek meg a boltokban, mert akkor még nem voltak olyan színvonalon a magyar termékek, hogy versenyezhessenek velük. Manapság már nem csupán felvesszük a versenyt a német gyártókkal, de sokkal magasabb minőségű termékeket tudunk előállítani.
 
A korábbi járvány hatására a webáruházakon keresztül azok a kis települések is elérték ezeket a termékeket, amelyek korábban csak nagyon nehezen fértek hozzá, így a gluténmentes ágazat számára ez egy fontos előrelépés volt. Piaci kilengések vannak, sokat beszélünk az ukrán gabona beáramlásáról, a gabonák árának lefeleződéséről, de a gluténmentes termékeknél ez az árcsökkenés nem történt meg. Ez nem csak egy erősen fejlődő, hanem egy versenyképes ágazat. Magyarország ebből a szempontból is kiemelkedő minőséget tud előállítani.
 
dr. Felkai Beáta Olga, az AM élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a kenyér nagyon fontos élelmiszer, azonban az élelmiszerpazarlás tekintetében sajnos élen járunk, hiszen fejenként közel 60 kg élelmiszert dobunk ki egy év alatt, amelyen belül a kenyér a második kategória. A korábbiakhoz képest van előrelépés, hiszen akkor évi 80 kg volt a fejenkénti elpazarolt élelmiszermennyiség, azonban még mindig van mit javítani ezen a téren. Fontos feladat tehát, hogy a kenyér meghatározó szerepére felhívják a figyelmet. Az első ilyen kezdeményezés a Pékszövetség kenyérversenye volt.
 
A gluténmentes termékek terén nagyon jó a tapasztalata, hiszen mind egészségügyi, mind fogyasztási szempontból megfelelőek. Az innovációs fejlesztések szerepe óriási, és a jövőben is számítani lehet rájuk. Szavai szerint a jövő évben várhatóan 300 milliárd forintos kerettel élelmiszeripari felhívást hirdet meg a tárca, a pályázatban az innovációnak is nagy szerepe lesz.
 
A múlt évben elindított, és az idén második alkalommal meghirdetett verseny remek lehetőséget kínál arra, hogy a gyártók bemutassák a termékeiket, a fogyasztók pedig amellett, hogy jobban megismerhetik a gluténmentes sütőipari termékek kínálatát, egyfajta iránytűt is kapnak arra vonatkozóan, hogy mely termékek a legfrissebbek, legpuhábbak, legízletesebbek.
 
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy a kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszer. Sajnos a statisztikai adatok alapján minden száz ember közül egy gluténérzékeny, ez pedig igen magas szám, hiszen a lakosságunk 1%-a érintett. Ez egy életen át tartó diétát jelent számukra.
 
Nagyon örül neki, hogy a gyártók figyelmet fordítanak ennek a közösségnek a kiszolgálására, és megtöltik tartalommal a diétát. A Kamara részéről mindig nyitottan álltak ehhez, van egy gluténmentes élelmiszerekről szóló kiadványuk is, amely hiánypótlónak bizonyult. Az idei évben is szeretnének előrelépni, ezért azt a döntést hozták, hogy egy gluténmentes munkacsoportot hoznak létre, amelyiknek célja a lehetőségek felmérése és a problémákra történő megoldások megtalálása lesz.
 
A verseny szerinte a megmérettetésen túl remek lehetőség arra is, hogy a termelők és a termékek láttassák magukat, be tudjanak mutatkozni a piacon.
 
Olyan ez, mint habarcs nélkül építkezni
 
Szabolcs Péter, a verseny egyik főszervezője kérdésünkre elmondta, hogy az idén második alkalommal kerül megrendezésre a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenye, és azért rendezték meg újra, mert a tavalyi verseny sikere után már tisztán látszott, hogy nem szabad abbahagyni. Igazuk is lett, hiszen idén is nagy érdeklődésre tartott számot a rendezvény. Habár a gazdasági helyzet egyáltalán nem könnyű, különös tekintettel a mentes cégekre, de ennek ellenére közel annyian jelentkeztek, mint tavaly.
 
Közel 10 cég jelentkezett, több, mint 30 féle termékkel. A versenyre történő jelentkezés legfontosabb feltétele, hogy labor bevizsgálással kellett igazolni a termékek gluténmentességét - tájékoztatott minket Szabolcs Péter. Ezen kívül meg voltak adva a különféle kategóriák, amelyeken belül lehetett nevezni a termékekkel. A versenyre jelenleg csak határon belül neveztek, de jövőre szeretnék kiterjeszteni a határon túli versenyzők részére is. A döntést komoly szakmai zsűri hozta meg.
 
A gluténmentes technológia nehézségét Szabolcs Péter kérdésünkre ahhoz hasonlította, mintha habarcs nélkül próbálnánk meg építkezni. Ugyan lehetséges, de egyáltalán nem könnyű. Sajnos jelenleg nincs ilyen típusú képzés hazánkban, ezért ez is a terveik között szerepel.
 
A 2023 Gluténmentes verseny díjazottjai
 
A 2023 Gluténmentes Friss Kenyér verseny díjazottjai:
 
1. helyezett: Greenpass Kft. Free Pékség – K1 kovászos kenyér
2. helyezett: Szafi Products Kft. – Kovászos vekni
3. helyezett: Magyar Gluténmentes Pékség Kft. – Teljes kiőrlésű kovászos kenyér
 
díjak
Gratulálunk a II.Gluténmentes kenyér és péksütemény verseny díjazottjainak. Fotó: NAK/Lévai Zsolt
 
A 2023 Gluténmentes Töltött Péksütemény verseny díjazottjai:
 
1. helyezett: Becker és M Kft. – fahéjas babka
2. helyezett: Greenpass Kft. Free Pékség – leveles szilvás papucs
3. helyezett: Szafi Products Kft. – Besztercei szilvás levél
 
A 2023 Gluténmentes Töltetlen Péksüteménye verseny díjazottjai:
 
1. helyezett: Lavina Kft. – No-no magvas szendvicsalap
2. helyezett: Szafi Products Kft. – bécsi sajtos-tökmagvas szendvicsalap
3. helyezett: Magyar Gluténmentés Pékség Kft. – kelt tésztás kakaós csiga
 
MAGOSZ Innovációs Különdíj:
 
Greenpass Kft. Free Pékség – K1 kovászos kenyér.
 
A versenyt támogatta a Hunorganic Kft., az Iresk Stamag Kft., Csak a Mentes.hu, valamit a Közért+ Zrt.
 
Számukra a hivatásuk egyben küldetés is
A gluténmentes kenyér kategóriában az első helyezést a Greenpass Kft. Free péksége nyerte el, K1 kovászos kenyerével. A pékséget dr. Papócsi Péter és felesége, dr. Papócsi-Réthy Katalin képviselte. Mindketten agrármérnökök, akik gabonaismeretből doktoráltak.
 
Kérdésünkre elmondták, hogy nagy örömmel és meglepetéssel fogadták, hogy megnyerték a kategóriát.  A termékeket nagyon régóta készítik, és a vásárlóik igazán kedvelik, azonban fontos számukra, hogy egy ilyen komoly megmérettetésen, egy független szakmai zsűri előtt is megállták a helyüket.
Free Pékség Gluténmentes Vegán roppanós zsemle
A sikerek mögött azonban egy közel 10 éve tartó, folyamatos fejlesztési munka áll. Minden percüket azzal töltik, hogy a vásárlók számára élményt adjanak, és olyan péksütemények születhessenek meg, amelyek elfogyasztása után a vásárlók semmi esetre sem érzik azt, hogy kirekesztettek lennének. Ezeknek a termékeknek ugyanis ugyanolyan magas élvezeti értéke van, mint a hagyományos péksüteményeknek, kenyereknek.
 
Ez számukra egy küldetés, és nagy örömükre szolgál, hogy beérik a munkájuk gyümölcse. A pékség 2015. áprilisában nyitott. Minden termékük glutén-, laktóz- és szójamentes, de van tejmentes és vegán vonaluk is, így mindenkire próbálnak odafigyelni. Van két saját pékségük egy háttérüzemmel, de neves hotelekbe, éttermekbe, élelmiszerláncokba is szállítanak.
Free Pékség Gluténmentes Vegán Free rúd
Családi érintettségen alapul a vállalkozás, hiszen amikor kislányukról kiderült, hogy gluténérzékeny, akkor kezdtek el otthon péksüteményeket készíteni. A gluténmentes termékek előállítása számukra nem okoz már nehézséget, a kisujjukban van a technológia, ezért mindig kitűznek egy újabb célt, egy újabb terméket, amellyel bővíteni tudják a palettát.
 
Mindenképp a kovászos vonalon szeretnének továbbmenni, amely nagyon népszerű a vevőik körében. Négyféle kovászos termékük van, amelyekre már hetekkel korábban van előjegyzés, de a péksüteményekre is szeretnék átvinni a kovászolás technikáját, amelyet majd gépesíteni is szeretnének.
Free - a Gluténmentes Pékség Fény utca | Budapest
Tartós kenyérben nem gondolkodnak. Kifejezetten friss pékárut készítenek, de egyes termékek kaphatók fagyasztott formában is. A fejlesztés pedig nem áll meg, és igyekeznek minél többféle termékkel gondoskodni a vásárlóikról.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Tizenhárom éves a szabad magán pálinkafőzés

2023. október 05. 14:13
Ebből az alkalomból Becsehelyen, ahol az első szabadfőzésű pálinka megszületett, október 8-án (vasárnap) 13 óra 13 perckor a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület szervezésében megtartják az első szabad magánfőzők országos találkozóját. Az eseményt Hajdu Szilárd gazda portájára szervezik, ahol párlatverseny is lesz, melyre október 4-én (szerda) 20 óráig lehet nevezni.

AZ ÉLELMISZER ÖNELLÁTÁS STRATÉGIAI KÉRDÉS

2023. július 25. 12:45
A háború árnyékában az élelmiszer önellátás stratégiai kérdés - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, csütörtökön Tusnádfürdőn.