Gond lehet a kereskedelmi megállapodás aláírásával

2020. január 13. 07:55
Egyes hírek szerint mégsem 15-én írják alá a kereskedelmi megállapodást. Donald Trump amerikai elnök egy televíziós interjúban homályosan fogalmazott a kereskedelmi megállapodás aláírásának időpontjával kapcsolatban.

December 31-én a Twitteren jelentette be Donald Trump a január 15-i dátumot, melyet akkor a kínai fél nem erősített meg. Most azt mondta, hogy “azt gondolom 15-én írjuk alá, vagy nem sokkal később”. A Fehér Ház nem reagált az üggyel kapcsolatos kérdésekre, viszont a kínai kereskedelmi minisztérium közölte, hogy a Liu He miniszterelnök-helyettes és delegációja hétfőn utazik Washingtonba, és a jövő héten sor kerülhet a megállapodás hivatalos megkötésére – közölte az Equilor Befektetési Zrt.

Pár napja Pekingben kiderült, hogy január 13-án indul a kínai delegáció Washingtonba, melynek tagja lesz Liu He miniszterelnök-helyettes, a kereskedelmi tárgyalásokért felelős megbízott. A négynapos találkozón várható a kereskedelmi tárgyalások első fázisának hivatalos lezárása, az aláírásra a Fehér Házban kerül majd sor. Donald Trump korábban a Twitteren arról írt, hogy az aláírást követően, rövid időn belül Kínába fog utazni, hogy minél hamarabb megkezdjék a tárgyalások második fázisát.

Az Egyesült Államok 160 milliárd dollárnyi termékre kivetett vámtarifát függeszt fel a megállapodás részeként, cserébe Peking beleegyezik abba, hogy 2020 folyamán 40-50 milliárd dollár értékben vásárol amerikai mezőgazdasági termékeket. Ez kétszerese annak a mennyiségnek, mint amennyit 2017-ben, a kereskedelmi konfliktusok kiéleződése előtt vettek. A piac azóta várja a részleteket a megállapodással kapcsolatban.

Aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy Pekingnek valóban szüksége lesz-e ilyen mennyiségű amerikai agrártermékre.

Növelte a befektetők ezzel kapcsolatos félelmeit, hogy múlt héten Kína északi határain enyhítette a szójabab behozatalára vonatkozó előírásokat, ami növelheti az Oroszországból, Kazahsztánból és Ukrajnából beszerezhető mennyiséget és konkurenciát jelenthet az amerikai terméknek.

 

agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

A Közös Agrárpolitika zöld céljairól tárgyalt Brüsszelben az agrárminiszter

2020. július 23. 08:09
A mezőgazdaság akkor tud hatékonyan hozzájárulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez, ha a gyakorlatban reálisan végrehajtható célok kerülnek meghatározásra – közölte Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülése után.

Újabb pályázati forrással támogatja az Agrárminisztérium a hazai gazdák termelői csoportjait

2020. május 04. 07:47
Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében hárommilliárd forintos keretösszeggel hirdetett újabb pályázati felhívást az elismerésben részesített termelői csoportok, termelői szervezetek részére, azok létrehozásának és működésének elősegítése érdekében.