Gyógynövények lépten-nyomon, fél órányi séta alatt...

2020. augusztus 18. 08:00
Gyógynövényeket gyűjteni nem csak célirányosan lehet. Egy erdei séta, egy kirándulás alatt is számos olyan fajjal futhatunk össze, amiből tea, jegestea, szörp, ízesített víz készülhet, ami amellett hogy finom, még sokszor egészségesebb is, mint a vásárolt üdítőitalok többsége.
Gyógynövények lépten-nyomon, fél órányi séta alatt...
A Balatonfüred melletti Koloska völgyben elég egy bő félórányi sétát tenni, és számos vadon termő gyógy-, fűszer-, vagy vadon termő tápláléknövénnyel futhatunk össze. De sok más ilyen helyet is találhatunk az országban… A lényeg, hogy megnéztük, hogy egy rövid séta alatt mennyi gyógy-, vagy konyhában hasznosítható növény kerül az utunkba össze. Hát jó sok...

 

Tavaly hazánkban az egy főre jutó üdítőital fogyasztás 86,5 liter/fő/év volt. Ebben nincsenek benne a rostos italok, ez csak a szénsavas, üdítő-, de az egészségünkre nem feltétlenül hasznos, bár kétségtelen a szükséges folyadékbevitelbe beszámító italok tartoznak.

Tehát van mit lecserélni egy finom vadmenta teára, jegesteára, de ha lusták vagyunk vizet forralni, akkor ízesített víz is készülhet aromás növényekből. Egyszerűen készítsünk egy citromos limonádét, és tépkedjünk bele ízesítésnek menta, vagy cickafark, vagy más fogyasztható leveleket.

De lássuk mivel találkoztunk 30 perc alatt...
 
Cickafark - Achillea millefolium
Fotó: Nagy Z. Róbert
Cickafark (Achillea millefolium)

Szinte az egész országban megtalálható faj. Aromás levelei zölden, vagy szárítva vajas kenyérre morzsolva nagyon ízletesek. Teája gyulladáscsökkentő hatású, hasi fájdalmakra, puffadásra, emésztés javításra is jó hatású.

 
Közönséges boróka - Juniperus communis
Fotó: Nagy Z. Róbert
Közönséges boróka (Juniperus communis)

Örökzöld cserje, tobozbogyóinak érdekessége, hogy több évig érnek, így egy bokron egyszerre különböző érettségi fokúak találhatók. Az éretteket leszedve és megdarálva nagyon kellemes, főként vadhúsok ízesítésére alkalmas fűszert kapunk. Hatóanyagai növelik a vese folyadékszűrő képességét, vízhajtó, fertőtlenítő, húgyúti görcsöket oldó gyógynövény. Illóolaja bedörzsölve izomlazító, enyhíti a reumás panaszokat, mert serkenti a vérkeringést. A boróka hajtásait régen húsok füsttel való tartósításához füstfűszernek is alkalmazták. Bő 10 ezer forintért vásárolhatunk már kis asztali füstölő készüléket, abban is kipróbálható. Bár ezzel a kis eszközzel gyorsan ízt lehet adni különböző ételeknek (akár egyszerű főtt burgonyának is), ez tartósításra nem alkalmas, de meglepően új ízekkel tudja gazdagítani az ételeket.

 
Mezei katáng - Cichorium intybus
Fotó: Nagy Z. Róbert
Mezei katáng (Cichorium intybus)

A gyökeréből készülhet pucolás és pörkölés után a cikória kávé.
A zsenge levelei salátaként fogyaszthatók -na ilyennel mostanra már nem nagyon lehet találkozni. Ám érdemes még megemlíteni a szép kék virágait, melyek szendvicsek, sütemények, gyümölcssaláták, bólék díszítésére alkalmasak. A gyökere inulint tartalmaz, ami jó hatású a cukorbetegek kezelésében. Étvágygerjesztő hatású és fokozza az emésztés intenzitását.

Kígyóhagym
Kígyóhagyma - Allium scorordoprasum
Fotó: Nagy Z. Róbert
a (Allium scorordoprasum)

Egy elég gyakori vadon élő hagymafaj hazánkban: levelei, hagymája is jellegzetes "hagyma" ízű. Inkább tavasszal érdemes szedni a zsengébb leveleit, de virága is kellemes pikáns ízű. Fogyasztható salátákba, de mártások, öntetek alkotója is lehet.

Mint a többi hagymaféle ez is csökkenti a vér koleszterin szintjét, és a vérrögképződési hajlamot. Antibakteriális hatású, így a szájüregi és az emésztőrendszeri baktériumokat is tizedeli. Étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása is van.

Ló menta - Mentha longifolia
 

 

Ló menta (Mentha longifolia)

Szebbik nevén fürtös menta. Kellemes mentolos ízű ital készíthető belőle. Görcsoldó, emésztést javító hatása mellett köhögéscsillapító, légúti és húgyúti fertőzések esetén és jó hatású. Inhalálásra is használható, valamint sebek, zúzódások borogatására is alkalmas.

 
Vadszeder - Rubus fruticosus
Fotó: Nagy Z. Róbert
Vadszeder (Rubus fruticosus)

A gyümölcse igen ízletes, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Ám a levele is használható, kellemes ízű tea készülhet belőle. Régen Planta tea vagy Magyar tea néven forgalmazták is, amikor még sokba kerültek a fekete és zöld teák. Akár fermentálhatjuk is házilag, ennek többféle módja is van. Egyik hogy összetörjük a leveleket, hogy minél inkább roncsolódjanak a szövetek, majd egy műanyag zacskóba tesszük napos helyre és várjuk, hogy megfeketedjenek. Amikor ez bekövetkezett szellős helyen megszárítjuk és kész a fermentált szederlevél tea. Biztosabb módszer, ha az összetört leveleket gőz fölött tartjuk a feketedésig, utána szárítjuk.

 
Közönséges orbáncfű - Hypericum perforatum
Fotó: Nagy Z. Róbert
Orbáncfű (Hypericum perforatum)

Nyugtató, antidepresszáns hatású, de erre a célra inkább dozírozott készítményeket vegyünk, ám külsőleg biztonságosan használható. A virágait áztassunk két hétre kevés olíva olajba, mire az megpirosodik. Nagyon jó bőrtápláló, ránctalanító készítmény.

 
Réti útifű - Plantago media
Fotó: Nagy Z. Róbert
Útifű fajok (Plantago sp.)

Leveleik frissen jó sebgyógyító hatásúak, és ha megnézünk egy útifű szirup készítményt - ami kiváló köhögéscsillapító – hogy mennyibe kerül, rájövünk, hogy megéri gyűjteni belőle, és egy egyszerű szirup otthon is elkészíthető. Erre a széles levelű (P. major), a keskeny levelű (P. lanceolata) is alkalmas, csak úgy, mint a réti útifű (P. media).
A levelek nyálkát és cseranyagot, flavonoidokat, kovasavat, cink és káliumsókat, iridoidokat (aukubint) tartalmaznak.

 

Szagos müge - Galium odoratum
Fotó: Nagy Z. Róbert
Teaként is használható nyálkaoldó és köhögéscsillapító, légúti megbetegedések esetén érdemes kipróbálni. Használják gyomorégés és légúti hurut ellen is. A száj-, toroknyálkahártya gyulladásai esetén öblögetés, gargarizálás formájában segíthet.

 

Szagos müge (Galium odoratum)

A növény kivonata keringésjavító hatásúak, vénás megbetegedések kezelésénél használják. A népi gyógyászat görcsök oldására és nyugtató hatása miatt alkalmazza. Kumarin tartalma miatt ne vigyük túlzásba a kezelést, ha kipróbáljuk ezt a növényt. Klasszikus ízesítője számos alkoholos italnak, például a német nyelvterületen népszerű "májusi bor"-nak nevezett bólénak, ipari felhasználását kimutatott toxicitása miatt ma már korlátozzák. Szárított leveleivel régen dohányt is illatosítottak.

 
Szurokfű - Origanum vulgare
Fotó: Nagy Z. Róbert
Szurokfű (Origanum vulgae)

Vad majoránna néven is ismert. Az ókori Egyiptomban is ismerték már gyógyhatásait, köhögéscsillapítóként volt közismert, az ókori Görögországban pedig sérüléseket gyógyítottak vele. A középkorban az ételeket a szurokfűolajával óvták meg a mikrobás fertőzésektől. Tea is készíthető leveleiből, de igazán fűszerként ismert. Frissen salátákba tehető, szárítva és morzsolva húsok ízesítője lehet. Gyakran használják paradicsommártás ízesítéséhez, grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez. A szurokfüvet a természet antibiotikumának tartják. Karvakrolt, illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz; a karvakrol és a timol a baktériumok szaporodását gátolja. Teája (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású.

Utunk során találkoztunk még vadkörtével és vadalmával, melyek hamarosan érni kezdenek. Utóbbi virága is alkalmas saláták díszítésére, és tavasszal zsenge levelei salátaként fogyaszthatók annak ellenére, hogy ezt fás növényektől nem tatjuk megszokottnak. És ezek a növények, mindössze fél órányi séta alatt kerültek az utunkba...

 

Vadalma
Fotó: Nagy Z. Róbert

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

11 ezer tudós állt a klímaváltozás elleni küzdelem mellé

2019. november 07. 08:44
Több mint 150 országból mintegy 11 ezer tudós biztosította támogatásáról azt a nagyszabású tudományos kutatást, amely szerint a világ klímavészhelyzettel néz szembe.

Veszélyben a Föld, gyorsan fogynak az erőforrások

2019. április 24. 09:40
Mi sem mentesülünk a Föld terhelésének felelőssége alól: ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor 1,92 bolygóra lenne már szükség.