Gyomaendrődön tartották az agrárszakképzés országos tanévnyitó ünnepségét

2023. szeptember 01. 12:00
Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont csütörtökön az agrárszakképzési országos tanévnyitó ünnepségnek. Az agrárminisztérium által fenntartott közel 60 szakképző intézmény vezetői és az oktatásban együttműködő partnerei részvételével megtartott eseményen Farkas Sándor, miniszterhelyettes az eseményen hangsúlyozta, hogy a jól képzett munkaerő az alapja a vidéki Magyarország erejének.
Gyomaendrődön tartották az agrárszakképzés országos tanévnyitó ünnepségét
Az agrárszakképzés országos tanévnyitó ünnepségén, Farkas Sándor miniszterhelyettes köszöntőjében kiemelte: nagyon fontos, hogy a mezőgazdaságból jó minőségű alapanyagok kerüljenek az élelmiszeriparba, amely az utóbbi években folyamatos átalakuláson és fejlődésen megy keresztül. Kiemelte: jelentőségű feladatuk, hogy a jövő élelmiszeripari szakembereinek színvonalas, a modern kor elvárásainak megfelelő, gyakorlati alapú képzését kapjanak és a 21. század kihívásainak helytálló tudással gyarapodhassanak. Folyamatosan nő a szakképzésben tanulók száma, az élelmiszeripari képzésre 20 százalékkal többen iratkoztak be az idei tanévben – tette hozzá.
A szakképzett munkaerő a vidék erejének egyik alapja - Trade magazin
Hangsúlyozta: az agrárágazat jelentősége az elmúlt években felértékelődőtt, ezért a kormány különleges értékként tekint a vidékre és a fejlesztéseket is ide összpontosítja.
Farkas Sándor: A szakképzett munkaerő a vidék erejének egyik alapja |  hirado.hu
– A szakképzett munkaerő az egyik alapja a vidék erejének, hiszen a jó munkaerő megfelelő megélhetést biztosít, amely elősegíti a a lakosság helyben maradását és mérsékli a vidék elnéptelenedését. Fontos, hogy minél több vidékén élő ember találja meg az agrárágazatban saját  és a családja boldogulását – fogalmazott.
 
A Békés Vármegyei Kormányhivatal kiemelt stratégiai partnerként tekint az agrárkamarára, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségére – emelte ki köszöntőjében Békés Vármegye fősispánja és hozzátette, hogy ez a hétéves együttműködési megállapodás azért is fontos, mert a gazdálkodók számát és a terület nagyságát tekintve is ez a második legnagyobb mezőgazdasági térség az országban.
 
– A valós élet valós kihívásaira keressük a választ a különböző munkacsoportokban, bizottságokban, a Békés Vármegyei Kormányhivatal tudományos tanácsában, vidékfejlesztési konferenciákon, rendezvényeken. Együttműködve az itt lévő egyetemekkel, szakképzési centrumokkal és tankerületekkel – hangsúlyozta dr. Takács Árpád. 
 
Az Alföldi Agrár Szakképzési Centrum tíz szakképző intézményt működtet, Csongrád-Csanád, Békés és Jász-Nagykun Szolnok vármegyékben. Az intézmények oktatási palettája felöleli az agrárium valamennyi területét, szakmáját, mközel 2500-an vesznek részt a képzéseiken. Békés vármegyében két iskola tartozik az intézményhez.
 
– A gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium a 10 éve került át az agrárminisztériumhoz, mára Békés vármegye és az Alföldi Agrárszakképzési Centrum legnagyobb létszámmal működő oktatási intézménye. Itt a korábbiak mellett új szakmaként, panziós-fogadós képzést indítanak, Kétegyházán pedig a 2023/24-es tanévben is a mezőgazdasági gépészeket és a gazdálkodókat képeznek – tájékoztatott Horváth József főigazgató.
Videó itt.
 
forrás: behir.hu

Kapcsolódó cikkek

Október közepén indul az agrártámogatások előlegfizetése

2023. szeptember 27. 15:02
Az agrártámogatások uniós feltételeinek változása és a piaci nehézségek közepette felértékelődik minden pénzügyi segítség, így az előlegfizetés feltételeinek megteremtése után október 16-án idén is megkezdődik a közvetlen támogatások, valamint egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Most kaptuk a hírt: meghosszabbították az öntözési pályázatok beadási időszakát!

2023. április 13. 11:21
Eredetileg június 30-án zárult volna a beruházási és az öntözési közösségeket támogató pályázat.
 
A palyazat.gov.hu-n megjelent információk szerint 2023. október 1-ig van lehetőség a pályázatok beadására mindkét felhívás esetén.