Gyors segítség a nyári viharkárok kompenzálására

2019. október 08. 08:07
2019. október 4-én megjelent a 46/2019. (X.4.) AM rendelet, mely lehetőséget nyújt a 2019. május 1. és augusztus 31. közötti időszakban bekövetkezett viharkárok kompenzálására.

A program keretösszege 600 millió forint, míg az egyedi támogatások összegét a bekövetkezett kár nagysága és a termelő rendelkezésére álló szabad mezőgazdasági csekély összegű támogatási keret határozza meg.
Támogatás a termelőeszközökben bekövetkezett károk vonatkozásában igényelhető. Ilyennek minősülnek az ültetvényekben, épületekben, egyéb épületekben, valamint a berendezésekben keletkezett károk.
A kár összegét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara károsodott termelőeszköz fekvése szerint illetékes megyei szervezete igazolja. Az igazolás kiállításához a szükséges dokumentumokat 2019. október 10-ig lehet benyújtani.
A támogatási kérelem az igazolás és az előírt egyéb alátámasztó dokumentumok birtokában nyújtható be a Magyar Államkincstár felé 2019. október 15. és 31. között postai úton.
A rendelet melléklete tartalmazza azon települések listáját, melyek vonatkozásában a támogatás igényelhető.

Az igényléssel kapcsolatosan a NAK falugazdászai tudnak további információt nyújtani.


A falugazdászok felé benyújtandó nyilatkozat  pdfitt (269 KB) letölthető.


(NAK/ Balogh Brigitta)

Kapcsolódó cikkek

A források szinten tartására, megfelelő keretszabályokra és egyszerű feltételekre van szükség az új uniós agrárpolitikában

2019. május 15. 07:49
Három dologra van szükség ahhoz, hogy az új Közös Agrárpolitika (KAP) az európai polgárok és az európai gazdák igényeit szolgálja: kellően ambiciózus költségvetésre, helyes szakpolitikai döntésekre és gyakorlatban végrehajtható, egyszerű szabályokra - mondta Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács május 14-i ülésén, Brüsszelben

Földárverések - Gyanús honlap kínál információt

2015. november 17. 16:54
November 16-án a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó agrártársaságoknál kezdik meg az állami földek licitjét. Sokan emögött az Orbán Viktor miniszterelnök és egykori kollégiumi társa közötti háború újabb epizódját sejtik. A szakemberek szerint az mezőgazdasági cégek földjeit leginkább spekulánsok és nem valódi gazdák vehetik majd meg.