Gyors segítség a nyári viharkárok kompenzálására

2019. október 08. 08:07
2019. október 4-én megjelent a 46/2019. (X.4.) AM rendelet, mely lehetőséget nyújt a 2019. május 1. és augusztus 31. közötti időszakban bekövetkezett viharkárok kompenzálására.

A program keretösszege 600 millió forint, míg az egyedi támogatások összegét a bekövetkezett kár nagysága és a termelő rendelkezésére álló szabad mezőgazdasági csekély összegű támogatási keret határozza meg.
Támogatás a termelőeszközökben bekövetkezett károk vonatkozásában igényelhető. Ilyennek minősülnek az ültetvényekben, épületekben, egyéb épületekben, valamint a berendezésekben keletkezett károk.
A kár összegét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara károsodott termelőeszköz fekvése szerint illetékes megyei szervezete igazolja. Az igazolás kiállításához a szükséges dokumentumokat 2019. október 10-ig lehet benyújtani.
A támogatási kérelem az igazolás és az előírt egyéb alátámasztó dokumentumok birtokában nyújtható be a Magyar Államkincstár felé 2019. október 15. és 31. között postai úton.
A rendelet melléklete tartalmazza azon települések listáját, melyek vonatkozásában a támogatás igényelhető.

Az igényléssel kapcsolatosan a NAK falugazdászai tudnak további információt nyújtani.


A falugazdászok felé benyújtandó nyilatkozat  pdfitt (269 KB) letölthető.


(NAK/ Balogh Brigitta)

Kapcsolódó cikkek

Egység kell a közös agrárpolitikához

2019. július 31. 09:16
Meg kell őrizni a közös agrárpolitika forrásait, ehhez azonban az európai uniós tagállamok egységére van szükség.

A magyar agrárgazdaság is megsínylené a hard Brexitet

2019. szeptember 27. 09:42
Pontosan még nem látható, hogy kilép-e és ha igen, mikor és hogyan lép ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból. Az esetleges megegyezés nélküli Brexit hatásai várhatóan több uniós tagország agrárágazatában is feszültséget okoznának – állapították meg legutóbbi véleménycikkükben az OTP Agrár szakértői.