Gyors segítség a nyári viharkárok kompenzálására

2019. október 08. 08:07
2019. október 4-én megjelent a 46/2019. (X.4.) AM rendelet, mely lehetőséget nyújt a 2019. május 1. és augusztus 31. közötti időszakban bekövetkezett viharkárok kompenzálására.

A program keretösszege 600 millió forint, míg az egyedi támogatások összegét a bekövetkezett kár nagysága és a termelő rendelkezésére álló szabad mezőgazdasági csekély összegű támogatási keret határozza meg.
Támogatás a termelőeszközökben bekövetkezett károk vonatkozásában igényelhető. Ilyennek minősülnek az ültetvényekben, épületekben, egyéb épületekben, valamint a berendezésekben keletkezett károk.
A kár összegét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara károsodott termelőeszköz fekvése szerint illetékes megyei szervezete igazolja. Az igazolás kiállításához a szükséges dokumentumokat 2019. október 10-ig lehet benyújtani.
A támogatási kérelem az igazolás és az előírt egyéb alátámasztó dokumentumok birtokában nyújtható be a Magyar Államkincstár felé 2019. október 15. és 31. között postai úton.
A rendelet melléklete tartalmazza azon települések listáját, melyek vonatkozásában a támogatás igényelhető.

Az igényléssel kapcsolatosan a NAK falugazdászai tudnak további információt nyújtani.


A falugazdászok felé benyújtandó nyilatkozat  pdfitt (269 KB) letölthető.


(NAK/ Balogh Brigitta)

Kapcsolódó cikkek

Földárverések: Lázár nagybátyja is bevásárolhat

2015. október 30. 10:34
Lázár János nagybátyjának cége kedvező pozícióból várhatja az árverést, míg konkurense kezét megkötik a jogszabályok. A földek eladásával sikerült egy magas állami kitüntetésben részesített 80 éves gazdát is megalázni.
 

A folyamatban lévő bírósági eljárás ellenére is eladja az állam a kishantosi földeket

2015. október 30. 10:43
 Jogerős ítéletben érvénytelenítették az egyik új bérlő szerződését, ennek ellenére ugyanúgy szerepel az árverési hirdetményben.
A korábban a Kishantosi Ökológiai Mintagazdasághoz tartozó földeket is árverésre bocsátja az állam, annak ellenére, hogy a területekre vonatkozóan jelenleg is zajlanak bírósági eljárások – közölte a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügyvezetője.