Gyors ütemben, a lehető legtöbb uniós forrást szeretnék eljuttatni a vállalkozásoknak

2024. március 18. 16:22
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MFB és az MGFÜ.
 
A kormány célja, hogy idén a lehető legtöbb uniós forrást, minél gyorsabb ütemben eljuttassa a vállalkozásoknak; ebben kiemelt szerepe lesz a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökségnek (MGFÜ) – mondta Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
Gyors ütemben, a lehető legtöbb uniós forrást szeretnék eljuttatni a vállalkozásoknak
Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója, Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára és Szabados Richárd, a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ) ügyvezetője (b-j) az MFB és az MGFÜ közötti stratégiai együttműködési megállapodás aláírásán 2024. március 18-án – fotó: MTI/Máthé Zoltán
 
Az államtitkár mérföldkőnek nevezte a megállapodást és rámutatott, ez hozzájárul ahhoz, hogy a kormány és az NGM érdekszférájába tartozó gazdaságfejlesztési intézményeket összekössék és munkájukat összehangolják.
 
Felidézte, hogy már született hasonló megállapodás: azt az NGM a KAVOSZ Zrt.-vel és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) kötötte, később ehhez csatlakozott az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. is, amelyből az MGFÜ alakult.
 
Az MFB és az MGFÜ közös, a helyszínen kiadott közleménye szerint a megállapodás a hazai vállalkozásfejlesztési intézményrendszer továbbfejlesztését szolgálja a magyarországi kkv-k számára könnyen és gyorsan hozzáférhető fejlesztéspolitikai, finanszírozási eszközrendszer biztosítása érdekében.
 
Lóga Máté az MTI kérdésére elmondta, a kormány számára fontos a kkv-k támogatása, hiszen az országban működő csaknem 900 ezer vállalkozás 99,9 százaléka kkv-nak minősül. Ezek adják a magyar gazdaság gerincét, munkavállalóikon keresztül pedig számos magyar család egzisztenciáját biztosítják.
 
Ezért fontos, hogy a magyar állam a vállalkozásokat kiszolgáló infrastruktúrát a lehető leghatékonyabban működtesse, és a fejlesztési forrásokat a részükre minél gyorsabban el tudja juttatni – mondta.
 
Kiemelte, a kormány kkv-startégiája 2030-ig vázolja fel és jelöli ki a vállalkozásfejlesztés főbb pilléreit: a kkv-k termelékenységének növekedését, a megfelelő finanszírozáshoz jutást és az exportképesség növelését.
Zátrok Ildikó, Sipos-Tompa Levente,  Lóga Máté, és Szabados Richárd az MFB és az MGFÜ közötti stratégiai együttműködési megállapodás aláírásán 2024. március 18-án
Zátrok Ildikó, Sipos-Tompa Levente,  Lóga Máté, és Szabados Richárd az MFB és az MGFÜ közötti stratégiai együttműködési megállapodás aláírásán 2024. március 18-án – fotó: MTI/Máthé Zoltán
 
Szabados Richárd, az ügynökség ügyvezetője elmondta, az MFB-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodás segíti, hogy a kkv-k az egyik oldalról forráshoz juthassanak, a másik oldalról pedig tanácsadást vehessenek igénybe. Hozzátette, nem titkolt szándékuk, hogy egyfajta vállalkozásfejlesztési ernyőszervezetként működjenek Magyarországon, és az általuk felhalmozott tudással javítsák a kkv-k versenyképességét.
 
Sipos-Tompa Levente, az MFB Bank elnök-vezérigazgatója közölte, a megállapodással a kkv-k és a nagy vállalatok forráshoz jutásához is hozzá tudnak járulni. A sajtótájékoztató végén Lóga Máté, Szabados Richárd, Sipos-Tompa Levente és Zátrok Ildikó, az MFB vezérigazgató-helyettese írta alá az együttműködési megállapodást.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyarok többet fizetnek ugyanazért, mint a szlovének vagy a németek?

2023. február 27. 09:50
Valamint a rekord magas infláció miértjei György László kormánybiztos szerint.
 
A Makronóm Intézet felmérése
Az index.hu közölt interjút György László kormánybiztossal, aki a közmédiának nyilatkozott a hazai gazdasági helyzetről, a rekord magas infláció miértjeiről és a 2023-as évre szóló kilátásokról. A kormánybiztos a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködés és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának felelőse.

Sztrájkdömping Németországban: szinte teljesen leállt az élet

2024. március 12. 16:50
Óriási a káosz a németeknél, ahol sztrájkok miatt összeomlott a tömegközlekedés, szünetel a vasúti teher- és személyszállítás, több reptéren nincs földi kiszolgálás. Pénteken a kereskedelemben és az autógyártásban is a leálltak a munkával.