Ha eddig nem figyelted az élelmiszer csomagolásán, hogy tartalmaz-e E551-et, akkor jobb, ha ezután megteszed

2024. március 04. 17:43
A szilícium-dioxid elősegítheti a cöliákia kialakulását azoknál az embereknél, akiknek genetikai hajlamuk van a betegségre.
 
Egy francia-kanadai kutatócsoport felfedezése alapján gluténérzékenységre hajlamosíthat egy számos élelmiszerben előforduló adalékanyag rendszeres fogyasztása – írja a hazipatika.com.
Ha eddig nem figyelted az élelmiszer csomagolásán, hogy tartalmaz-e E551-et, akkor jobb, ha ezután megteszed
Az E551 előfordul levesporokban, fűszerekben és még számos élelmiszerben – fotó: Pixabay
 
Az élelmiszerek csomagolásán E551 kóddal jelölik a szilícium-dioxidot, ami egy csomósodás- és habzásgátló adalékanyag, melyet szintetikusan állítanak elő. A francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet (INRAE) közleménye szerint világszerte több mint 2600 feldolgozott élelmiszer összetevője. Előfordul levesporokban, fűszerekben, csecsemőtápszerekben, instant kávékban, kakaóporokban, italporokban stb. A legtöbben tehát napi rendszerességgel fogyasztunk szilícium-dioxidot. Azonban most kiderült, hogy az E551 súlyos betegség okozója lehet.
 
A kutatók arra keresték a választ, hogy az adalékanyag kihatással lehet-e az étrendi fehérjékkel szembeni orális toleranciára. Ez azon testi funkció, mely gátat szab annak, hogy immunrendszerünk gyulladásos reakciót indítson be azokkal a fehérjékkel szemben, amelyeket táplálékunkkal együtt viszünk be. E rendszer zavarai ételallergiák és olyan autoimmun betegségek kialakulásához vezethetnek, mint például a cöliákia.
 
A cöliákiával – lisztérzékenységgel – élő emberek szervezete rosszul reagál a gluténre, egy olyan fehérjére, amely gabonafélékben fordul elő. Bélrendszeri gyulladást idéz elő, aminek következtében többek között nagymértékű testsúlycsökkenés és tápanyaghiány is felléphet, egyéb tünetek mellett. A cöliákia előfordulása világszerte emelkedik, amire részben magyarázatot adhat a francia-kanadai kutatócsoport új tanulmánya.
 
A kutatók egy kísérlet során három hónapig napi rendszerességgel adtak szilícium-dioxidot egereknek, és megfigyelték, hogy ez idő alatt romlott az állatoknál az orális tolerancia szintje, amihez fokozódó bélrendszeri gyulladások is társultak. A kutatók felfedezték, hogy az E551 hatására csökkent a bélrendszerben azon immunsejtek száma, amelyek az immunreakció megelőzését szolgáló gyulladásellenes vegyületek termeléséért felelnek. Az olyan egereknél pedig, amelyek cöliákiára hajlamosító géneket hordoztak, az E551-gyel való érintkezés következtében romlottak a betegségre jellemző gyulladásos markerek szintjei.
 
Úgy tűnik tehát, hogy az étrendből származó szilícium-dioxid hosszú távon elősegítheti a cöliákia kialakulását azoknál az embereknél, akiknek genetikai hajlamuk van a betegségre.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Tudatos Vásárlók Családi nap február 18.-án – bemutatkoznak a közösségi gazdaságok

2023. február 06. 13:32
Hazánkban is egyre népszerűbbek a közösségi gazdaságok, személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.

Búcsút inthetünk a trappista sajtnak az infláció miatt?

2023. január 11. 10:23
Az Európában legmagasabb magyar infláció leginkább az élelmiszerárakon keresztül sújtja a lakosságot.
A magyar boltokban a legnagyobb drágulás a tejtermékeknél, azon belül is trappista sajtnál látható.
A g7.hu számolt be arról, hogy mekkora drágulás volt látható decemberben.