HA KELL, A KORMÁNY NEMZETI HATÁSKÖRBEN TILTJA MEG AZ UKRÁN GABONATERMÉKEK BEHOZATALÁT

2023. augusztus 28. 11:30
A kormány megvédi a magyar gazdákat, és ha kell, szeptember 16-ától nemzeti hatáskörben zárja le a határt az Ukrajnából érkező egyes gabonatermékek előtt - jelentette ki az agrárminiszter szombaton Tihanyban a Tranzit politikai fesztiválon.
 
HA KELL, A KORMÁNY NEMZETI HATÁSKÖRBEN TILTJA MEG AZ UKRÁN GABONATERMÉKEK BEHOZATALÁT
Nagy István azt mondta: ha az EU nem hosszabbítja meg a szeptember 15-én lejáró egyes ukrán gabonatermékek behozatali tilalmát, akkor a belső piac védelme érdekében már nemcsak az eddigi négy termékre, hanem mind a 24 korábbi termékre kiveti Magyarország a behozatali tilalmat. Az agrárminiszter szerint a magyar mezőgazdaság az elmúlt években az egyik sokkból a másikba esik. A koronavírus-járvány, az aszály, a szomszédunkban dúló háború és annak következményei, az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság, az árnövekedés, és az, hogy az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek vámmentesen elárasztották Európa piacát mind nehézséget jelentenek a termelőknek - mondta.
Nagy István agrárminiszter
Hiába jobb ugyanis a termés - kukoricából az idén rekordközeli mennyiség várható - az olcsó konkurencia miatt az értékesítés nehézségekbe ütközik - mutatott rá. Nagy István hangsúlyozta: a mezőgazdaság olyan terület, amely maradéktalanul megkapta az uniós forrásokat, a tagállamok közül tizenharmadikként fogadták el a magyar közös agrárpolitika stratégiai tervét. Ez biztonságot ad a termelőknek az elkövetkező hét év forrásait illetően. Ismertette: a területalapú támogatások minden hektár után járnak, és mivel a kisebb gazdaságok sérülékenyebbek, ezért Magyarországon egyedülálló módon tízhektáros mértékig az alaptámogatáson felül további 82 eurót fizetnek a gazdáknak, 150 hektárig pedig 42 eurót kapnak pluszban.
 
Az agrárminiszter kitért arra is, hogy a mezőgazdaság nem egy szakmát, hanem egy életformát kínál, és a huszonegyedik században már a legtöbb ágazat tudását integrálja. Örömét fejezte ki, amiért a magyar agrár-felsőoktatásba összességében a tavalyinál 30 százalékkal többen jelentkeztek. Nagy István előadása végén problémának nevezte, hogy a haszonállat és a társállat fogalma keveredik, úgy fogalmazott: a "társadalmi képmutatást és szereptévesztést a normalitás felé vissza kell terelni".
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Az energiafelhasználás optimalizálása kulcskérdés a mezőgazdaságban

2023. május 08. 18:07
A 2023 és 2027 közötti időszakban központi helye van a mezőgazdasági üzemek, illetve az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésének.
 
A termelési folyamatok, illetve az energiafelhasználás optimalizálása támogatása kiemelt jelentőségű az agrártárca számára – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Feldman Zsolt, az AM mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára május 5.-én, pénteken Kecskeméten.

A precíziós technológia a hatékony mezőgazdaság feltétele

2023. január 19. 10:19
Az agrárium területén a precíziós gazdálkodásé a jövő, a hatékonyság egyik feltétele. Az a gazdálkodó, aki elmulasztja a fejlesztést, az új technológiák alkalmazását, végérvényesen lemarad a versenyben – jelentette ki Feldman Zsolt, a február 8-9-én megrendezendő PREGA Konferenciát beharangozó sajtótájékoztatón.
 
Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára megfogalmazása szerint a mezőgazdasági termelést érő nehézségek, az európai uniós zöld előírások erősödése és a piacok kiszámíthatatlansága erősíti a technológiai megújulás kényszerét. Napjainkban olyan ütemben zajlik a világ mezőgazdaságának átalakulása - a technológiai, piaci és generációs korszakváltás -, hogy az alkalmazkodást és a hatékonyság fokozását elmulasztók behozhatatlan versenyhátrányba kerülnek – mondta.