Hajdú-Biharban kitört a madárinfluenza

2023. november 14. 14:37
Kitörés köré felállított tíz kilométer sugarú kör érint tíz Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei települést.
 
November 7-én Hajdú-Bihar vármegyében is madárinfluenza-kitörést igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), míg november 8-án azt jelentették be: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a laboratóriumi vizsgálat.
Hajdú-Biharban kitört a madárinfluenza
A legfrissebb madárinfluenza hírek nyomán érdeklődtünk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál a B-A-Z megyei fertőzöttségi helyzetről.
 
A Nébih válaszában közölte: Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében jelenleg nincs madárinfluenzával érintett baromfitartó telep.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye Tiszadob településen megállapított magas patogenitású madárinfluenza kitörés köré felállított tíz kilométer sugarú kör érint tíz Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei települést. Ebben a zónában korlátozások alkalmazandóak a baromfi és baromfitermékek szállításának vonatkozásában.
 
Madárinfluenza elleni védekezésben érintett települések:
 
Girincs, Kesznyéten, Kiscsécs, Prügy, Sajóörös, Taktaharkány, Taktakenéz, Taktaszada, Tiszalúc, Tiszaújváros.
 
forrás: agrotrend.hu / boon.hu

Kapcsolódó cikkek

Tanuljunk egymástól! No-Till közelről

2022. december 05. 10:09
Egyre többet és többet hall mindenki arról, hogy a változó körülményekhez az agráriumban is alkalmazkodni kell, hisz nem biztos, hogy mindig a korábban bevált szokások, tradíciók hozzák a várt eredményeket. Bár van olyan közmondásunk, hogy „A járt utat járatlanért ne hagyd el”, de van olyan is, hogy „Aki mer, az nyer”. Igen döntse el mindenki, melyikben hisz, melyik a számára döntő. Mindemellett érdemes áttekinteni az egyre több váltani kívánó gazdálkodó tapasztalatait, ajánlásait, esetileg aggályait.

Hamarosan minden gazdának használnia kell, készülj fel! Segítünk!

2023. október 20. 17:56
November 9-én a Magyar Államkincstár megbízásából szervez webináriumot az Agroinform. A mobilGAZDA használata lesz a fókuszban, melyben 2025-től kötelező lesz a fotóbeküldés.
 
A Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokkal foglalkozó részlegének mobilGAZDA elnevezésű alkalmazása azért született meg, hogy a gazdálkodókat segítse a támogatásokkal összefüggő ügyintézési feladatok elvégzésében.