Halálos fenyegetés helyett becsülni kell a jégvédelmet

2024. február 12. 13:49
Durván 4 milliárdba kerül évente a gazdáknak és az államnak, de több milliárdos kárt képes megelőzni a szántókon és a kertészetekben az országos jégkármérséklő rendszer. És nem igaz, hogy ez csinálja az aszályt…
Halálos fenyegetés helyett becsülni kell a jégvédelmet
Feljelentésig fajult a rögeszme
A hóbortos összeesküvés-elméletek korát éljük, ami nem lenne baj, ha a sokszor ijesztő feltevések megmaradnának az internet bolondlyukaiban. Így voltunk a 2022-es aszály idején a jégkármérséklő rendszer működésével foglalkozó konspirációs teóriákkal. Ezek arról szóltak, hogy a Jéger-rendszer feloszlatja a jellemzően nyugat felől érkező felhőket, és elpárologtatja belőlük a csapadékot, ezért van szárazság az Alföldön. Egyesek olyan komolyan vették ezt a – bocsánat a kifejezésért – marhaságot –, hogy több állomáskezelőt halálosan megfenyegettek. Ilyen fenyegetések miatt nem helyezték üzembe az egyik állomást a kritikus időszakban… A NAK feljelentést is tett az ügyben.
 
1 forint védelem 33 forint kárt előz meg
A 2018-ban felállított, összesen csaknem 1000 állomást magába foglaló rendszer tavaly is eredményesen működött. A működéshez szükséges pénzt – tavaly mintegy 4 milliárd forintot – az állam és a gazdák közösen adták össze a kárenyhítési alap és a gazdaságok befizetései révén. Tavaly a mintegy 31 ezer hektár jégkáros terület egynegyede kukorica, 12,5 százaléka pedig őszi búza volt. Számítások szerint a rendszerre fordított minden 1 forint mintegy 33 forint termelési értéket óv meg, éves szinten ez 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent.
 
Kisebb a károsult terület
Győrffy Balázs, a NAK elnöke ismertette, hogy a kamara által működtetett jégkármentesítő rendszer 219 automata és 767 manuális talajgenerátor segítségével juttat ezüst-jodidot a felhőkbe. (Ez a vegyület nem oszlatja el a felhőket, csupán mérsékeli a jégszemcse-növekedést, így ha egyáltalán, akkor is kisebb szemekben hullik le a kristályosra fagyott csapadék – KZ). A rendszernek köszönhetően a 2023-as védekezési szezonban (április-szeptember) 96 napon kellett a berendezéseket bekapcsolni, de a 31 hektáros károsult terület a fele a rendszer kiépítse előtti, 2017-es 72 ezer hektárnak. További pozitív tény, hogy a szomszédos országokban, ahol nincs ilyen rendszer, általában komolyabb jégkártok alakulnak ki.
 
forrás: agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Pezsgőkonferencia és pezsgőünnep zárja a nyarat Etyeken

2023. augusztus 25. 13:53
Idén immár ötödik alkalommal zárják a nyarat Pezsgőkonferenciával Etyeken. A hazai és nemzetközi szaktekintélyek előadásait kerekasztal-beszélgetések és kóstolók követik, majd Pezsgőünneppel zárul a rendezvény augusztus utolsó napján.

A madárinfluenza-fertőzés kockázatának jelentős csökkentési lehetősége

2023. április 14. 13:04
Európában 2022. szeptember 1. és december 31. között összesen 475 baromfitartó gazdaságban, 209 madarakat fogságban tartó intézményben és 1296 vadmadárban mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza vírusát, de a betegség világszerte terjed.
Épp ezért a NÉBIH felhívta a figyelmet arra, hazánkban nagy a veszélye annak, hogy állandóan együtt kell élnünk a rendkívül nagy gazdasági károkat okozó betegséggel. Ennek megfékezésére kaposvári kutatók innovatív megoldással csökkentik a fertőzés kockázatát.