Három napon át ünnepli az államalapítást az 1050 éves Esztergom

2023. augusztus 11. 13:54
Koronázóvároshoz méltó programokkal készül Magyarország első városa az államalapítás ünnepére. A háromnapos ingyenes rendezvény helyszíne a Vízivárosban található Erzsébet park lesz, ahová több ezer látogatót várnak augusztus 18–20. között.
Szent István városában az államalapítás ünnepe mindig kiemelt jelentőséggel bírt. Idén az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. új csapata a városvezetéssel közösen alapjaiban újítja fel és tölti meg tartalommal az ünnepi programsorozatot, amely a család minden tagjának kellő élményekkel szolgálhat – emelik ki közleményükben.
 
Három napon át ünnepli az államalapítást az 1050 éves Esztergom
Az Esztergomi Szent István Napok új helyszíne a város szívében, a Vízivárosban lesz, a Várhegy és a Duna között elterülő Erzsébet parkban.
 
A közkedvelt helyszínről különleges perspektívából láthatjuk hazánk legnagyobb keresztény szimbólumát, a Bazilikát, valamint a Szlovákiát Magyarországgal összekötő, többször újjáépített nagymúltú Mária Valéria hidat.
The BEST Esztergom Tours and Things to Do in 2023 - FREE Cancellation |  GetYourGuide
Idén augusztus 18–20. között Magyarország születésnapja mellett Esztergom 1050 éves jubileumát is ünneplik a városban. Ennek megfelelően méltó programokkal – többek között színházi előadásokkal, komoly- és világzenei koncertekkel, családi programokkal és hatalmas kertmozival – várják az oda látogatókat.
 
Az Erzsébet parkban a nagyszínpad előtt 500 ülőhellyel rendelkező közönségteret alakítanak ki, de lesz egy óriási LED kivetítő is, ahol olyan magyar mesék és filmek kiválóságait vetítik le, mint a Vuk, a Macskafogó, az Üvegtigris és a Magyar Vándor.
Esztergom - Dunapart - Erzsébet park | Zöldkalauz
De itt lesz a Szent István című történelmi animációs dokumentumfilm-sorozat premierje is, ami államalapító atyánk életéről szól. Mivel az elmúlt három évtizedben nem készült ehhez hasonló, történészek által összeállított alkotás, bátran mondhatjuk, hogy izgalmasnak ígérkezik.
 
A borudvarban az esztergomi Galagonyás Habzóműhely, a felvidéki Világi Winery, valamint a szomszédos kesztölci Szivek Pince nedűit kóstolhatják majd meg a vendégek.
 
A gasztroudvarban elsősorban a magyaros ételek lesznek főszerepeben, a gyerekek számára pedig desszertekkel és kürtőskaláccsal is készülnek, sőt, a rendezvényen ott lesz Szabi a Pék is, aki az elmúlt egy hónapban már harmadik alkalommal látogat el Esztergomba, most a kemencéjét is hozza magával!
 
Idén rendhagyó módon a Szamos Cukrászda jóvoltából már augusztus 20-án megkóstolhatjuk az aszús-fügés-mézes Spicces füge respektus nevű süteményt, ami 2023-ban az ország tortája lett, valamint a „Kikelet” elnevezésű, Magyarország Cukormentes Tortája címet viselő édességet.
A Kikelet lett Magyarország Cukormentes Tortája - HOL Magazin
Mindhárom nap lesznek protokoll ünnepségek. Az eseménysort Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere nyitja meg pénteken. Szombaton az Erzsébet királyné szobor avatásának 20 éves jubileumát, valamint Ehingen városával 30 éve fennálló testvérvárosi kapcsolatot ünneplik meg, ahol a díszvendég Habsburg György, Magyarország franciaországi és monacói nagykövete lesz. Vasárnap Novák Katalin köztársasági elnök mond köszöntőt az Erzsébet parkban, majd ünnepi műsor keretében Esztergom és Székesfehérvár vezetői testvérvárosi megállapodást írnak alá.
 
A színpadi műveknél a pénteki napon Európa Kulturális Fővárosai mutatkoznak be. Igor Stravinsky: A katona története című darabot adja elő a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, majd Roby Lakatos hegedűvirtuóz és a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar közös koncertje várja a közönséget. Szombaton este a Magyarock Dalszínház előadja az Egri Csillagok musicalt, vasárnap este pedig az esztergomi Babits Mihály Színház megtartja Az első város – Jelenetek Esztergom századaiból című darabjának ősbemutatóját.
 
Az Esztergomi Szent István Napokon a gyerekekre is gondolnak. Szombaton a Veszprémi Kabóca Bábszínház a Nyakigláb artisták a porondon című műsorát adja elő. Vasárnap délelőtt megrendezik a korábban már nagy sikernek örvendő Mesterségek Gyerekcipőben című programot, ahol a gyerekek a cukrász és a szakács szakmával ismerkedhetnek meg. Vasárnap délután Nini mesék címmel zenés-gitáros gyerekprogramot is szerveznek, valamint a Forrás Színház Fazekas Mihály Lúdas Matyi című mesejátékát mutatja be.
 
A programokkal kapcsolatban további részeletek  itt találhatók.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Veszprém az ország legbringásabb megyéje

2022. november 18. 10:37
Szeptember 16-án indította el a We Love Cycling Magyarország a  megyék versenyét, mely során bárki tekerhetett és gyűjthetett virtuális kilométereket a megyéjéért. Szerencsére sokan éltek az alkalommal, tekertek és applikációk segítségével gyűjtötték a távot.
 
A kampány célja az volt, hogy arra buzdítson, hogy a nyári idő elmúltával se adja fel senki szeretett hobbiját, a kerékpározást. Ez olyan jól sikerült, hogy a verseny alatt a résztvevők majdnem 3000 rövidebb-hosszabb útvonalat tettek meg, ami közel százezer megtett kilométert jelent.
A verseny fődíja egy kerékpártároló volt, amit, mint legbringásabb megye, Veszprém nyert meg, a maga 14.331 kilométerével, Baranya megye lett a második 13.169 kilométerrel, és Csongrád-Csanád megye is dobogós, 9564 kilométerrel.
 

Szilveszteri csergetéssel és Kerekes Band-koncerttel búcsúztatja Hajdúszoboszló az óévet

2022. december 23. 18:18
Különleges óévbúcsúztatásra várják az érdeklődőket Hajdúszoboszlón az év utolsó napján. Hagyományosan idén is megrendezik a szilveszteri csergetést, amelynek gyökerei majd' 500 évre nyúlik vissza.
Délután öt órától a város főterén elevenedik meg a nem mindennapi hagyomány. A szilveszteri csergetéssel annak állítanak emléket, hogy 1559. december 31-én a helyiek kolompszóval, ostorpattogtatással, égő szalmacsóvákkal és a templomtorony kivilágításával ijesztették el a támadó török hadsereget.Idén csikós- és pásztorruhába öltözött hagyományőrzők mellett a Crux Alba középkori tűzérség tart bemutatót. A majd' ötszáz éves múltra visszatekintő neves esemény napjainkra látványos felvonulással egybekötött óévbúcsúztató szokásként él tovább. A cél az, hogy a résztvevők együtt űzzék el gonosz erőket, és köszöntsék vidáman az új esztendőt.