Hatalmas elszántsággal kezdték a tüntetéseket a spanyol gazdák

2024. február 07. 15:46
Az olasz gazdák pedig blokád alá vették Rómát.
 
Több ezer traktorral akadályozták a forgalmat Spanyolországban a gazdák. A megmozdulások kedden már kora reggel elkezdődtek; a kelet-spanyolországi Zaragozában a nagybani piac bejáratát blokkolták a munkagépekkel, míg a déli országrészben található Málagában a kikötő területére bejutást nehezítették gumiabroncsokból torlaszt emelve, amelyet később fel is gyújtottak.
Hatalmas elszántsággal kezdték a tüntetéseket a spanyol gazdák
Miért tüntetnek a spanyol gazdák?
A spanyol gazdák traktorokkal számos nagyváros bevezetőútját zárták el részben vagy teljesen a nap folyamán, több helyen mindkét irányba. Óriási dugók, végeláthatatlan kocsisorok alakultak ki az autópályákon, de a portugál és a francia határ irányában is torlaszokkal találták szembe magukat az autósok.
 
A megmozdulást nem a gazdák többségét képviselő nagy agrárszervezetek hirdették meg Spanyolországban, hanem alulról szerveződve, egyéni kezdeményezésekből nőtte ki magát, és internetes közösségi oldalakon, mobiltelefonos csevegő alkalmazásokon keresztül szervezték meg a "Mezőgazdaság és állattenyésztés nélkül üres az asztalod" jelmondattal. Ugyanakkor a három legnagyobb érdekképviselet, a COAG, az UPA és az ASAJA csütörtökre hívta az utakra a gazdákat, február 21-ére pedig a spanyol agrárminisztérium épületéhez szervez tüntetést.
Tüntetnek a spanyol gazdák is, kedden több ezer traktorral akadályozták a  forgalmat
Múlt héten közreadott kiáltványukban tiltakozásukat fejezték ki amiatt, hogy a harmadik országokból importált olcsó mezőgazdasági termékek lenyomják az uniós és spanyol termékek árát, miközben nem felelnek meg az európai uniós normatíváknak. Akcióikkal egy olyan ambiciózus cselekvési tervet követelnek, amely európai, belföldi kormányzati és tartományi szintű intézkedéseket is tartalmaz az aszályból, az ukrajnai háborúból, a közös agrárpolitikából és a munkaügyi kérdésekből adódó problémák kezelésére.
 
Pilar Alegría kormányszóvivő a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kormány megérti és törődik az ágazat aggodalmaival. Ennek példájaként említette, hogy az agrártárca 270 millió euró értékű rendkívüli támogatást oszt szét mintegy 140 ezer termelő között, hogy enyhítse a szárazság és az ukrajnai háború következményeit.
 
Emlékeztetett: az elmúlt két évben az ágazat 4 milliárd euró értékű segítséget kapott az államtól, ebből 1,38 milliárd euróhoz rendkívüli támogatásként juthattak a gazdák.
 
Áll a bál Róma körül
Az olasz főváros körül traktorokkal tüntető gazdák a szabad ég alatt töltötték az éjszakát, és nem hajlandók távozni annak ellenére, hogy egyelőre nem kaptak engedélyt a Rómába való belépésre.
 
Lamberto Giannini prefektus kedd estig nem engedélyezte, hogy a gépek behajtsanak a fővárosba. A hatóságok alaposan megfontolják az engedélyez megadását, mert ha Róma megnyitja kapuit a traktorok előtt, más olasz városokat is "megszállhatnak" a tüntetők, akiket eddig sikerült a városok határában feltartóztatni.
 
A gazdatüntetések résztvevői hangoztatták, hogy ha nem kapnak mielőbbi választ, akkor pénteken a római körgyűrűn fognak felvonulni, ami közlekedési káoszhoz vezethet. Számításaik szerint addigra mintegy 1500 vagy annál is több traktor érkezhet a fővároshoz.
 
Róma körül négy ponton gyülekeznek az egész országból érkező járművek. A legtöbben a Via Nomentana országút mentén sorakoztak fel. A legmesszebbről egy fiatal agrárvállalkozó érkezett, aki Pisából indult traktorával, és tizennégy óra alatt tette meg az utat Rómáig.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Megdőlt az idei nyári áramfogyasztási rekord

2023. augusztus 25. 15:35
Az idei nyáron eddig augusztus 21-én, hétfőn este fél 9-kor volt a legmagasabb a magyar villamosenergia-rendszer terhelése a Mavir adatai szerint. Előtte júliusban már volt egy, a mostanihoz közelítő csúcs egy hasonló kánikulai napon a klímaberendezések használata miatt – mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője.
Hétfőn 6264 megawattos villamosenergia-rendszer terhelést mértek a Mavir munkatársai. A korábbi idei nyári csúcsot július 17-én 18:45 óra környékén regisztrálták, amikor 6154 megawatt volt a pontos érték. Major András emlékeztetett, hogy akkor is nagy meleg tombolt.

Agrárszakmák a fókuszban: Szakma Sztár Fesztivál 2024

2024. április 10. 14:53
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együttműködve immár harmadik alkalommal szervezi meg a Szakma Sztár Fesztivált, 2024. április 24-26. között. A 17. alkalommal megtartott eseményen közel 60 – köztük 21 agráriumhoz köthető – szakmával, szakiránnyal ismerkedhetnek meg a látogatók.