Hatpontos intézkedéscsomaggal segíti a turizmust a kormány

2022. november 17. 11:55
A mai Kormányinfón (2022.11.16.) bejelentett turisztikai akcióterv hat pontját ismerteti lapunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) üdvözli az intézkedéscsomagot.
 
A szektor támogatása érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére a kormány egy átfogó csomag keretében hat olyan intézkedésről is döntött, amely nagymértékben enyhíti a turisztikai vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket és egyúttal segíti napi működésüket is – írja az MTÜ közleményében.
Hatpontos intézkedéscsomaggal segíti a turizmust a kormány
Az intézkedések érintik a turizmusfejlesztési hozzájárulást, a munkaidőkeretet, a SZÉP-kártya szabályozását, az NTAK-adatszolgáltatást, a VIZA-adatszolgáltatást, valamint a szálláshely-minősítést.
 
A 6 intézkedés a következő:
 
1. A szektorban működő szolgáltatók terheit csökkenti, hogya 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra nem kell sem megállapítani, sem bevallani, sem pedig megfizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást.Ennek köszönhetően több milliárd forint marad a szolgáltatóknál.
 
2. A Munka törvénykönyvében alapesetben biztosított 4 hónap helyett, a munkáltató a hatékony és rugalmas munkaidő-szervezés biztosítása érdekében a turizmus ágazatban dolgozóknak ismét legfeljebb 24 havi munkaidőkeretet rendelhet el.
 
3. A SZÉP-kártya a belföldi turizmus ösztönzésének egyik legfontosabb eszköze, alapvető célja a turisztikai szolgáltatók forgalmának növelése, rentábilis működésének elősegítése. Ezt a célt erősíti, hogy javaslat készül a SZÉP-kártya alszámláinak megszüntetésére, összevonására.
 
4. Jelentős kedvezmény, hogy 2023. július 1-jre módosul a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók NTAK-adatszolgáltatásának kezdő napja. A féléves halasztás hosszabb felkészülési időt biztosít a szolgáltatóknak az adatszolgáltatási gyakorlat feltételeinek minél hatékony kialakítására, a digitális átállásra, a szoftverek használatának elsajátítására.
 
5. További könnyebbség a szálláshely-szolgáltatók napi működéséhez, hogy 2023. december 31-ig továbbra sem szükséges a 14 év alatti vendégek okmányainak adatait beolvasni. A kormány korábban már mentesítette a szolgáltatókat a 14 év alattiak okmányának beolvasási kötelezettsége alól, ez az intézkedés marad érvényben a jövő év végéig.
 
6. Szintén segítség, hogy a 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán- és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-re módosul. A halasztás az érintett szolgáltatóknak további felkészülési időt ad a szálláshely-minősítési eljárás lefolytatására.
 
Az intézkedések pontos részletei a hamarosan megjelenő Magyar Közlönyben lesznek olvashatók – zárul az MTÜ közleménye.
 
Az MSZÉSZ üdvözli az intézkedéscsomagot
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége örömmel üdvözli a november 16-i Kormányinfón elhangzottakat, mely szerint a hosszas tárgyalások pozitív eredménnyel zárultak: 2022. október 1. és 2023. március 31. között a szakma mentesül a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól – reagált az szakmai érdekképviselet a mai bejelentésre. Mint írják, a támogatás egyértelműen hozzájárul a szállodák, éttermek túléléséhez, a kitermelhetetlen energia- és alapanyagköltségek kompenzálásához.
 
Emellett a most kihirdetett 24 hónapos munkaidőkeret bevezetése hatalmas segítséget nyújt a munkavállalók megtartásához, továbbfoglalkoztatásához az alacsony forgalmú év eleji hónapok és az átmeneti szállodabezárások alatt – fogalmaztak.
 
A szövetség tájékoztatása szerint folyamatosan figyelik a szállodaipar helyzetének alakulását, arról rendszeresen egyeztetnek a kormányzati képviselőkkel, akik – a közlemény szerint – nyitottak a munkaerő megtartása érdekében szükséges további támogatásokra is.
 
Forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Az egymilliomodik vendégéjszakát ünnepelte Hajdúszoboszló

2022. november 22. 16:12
Ez év október 26-áig már 308 ezer vendég töltött el összesen egymillió vendégéjszakát Hajdúszoboszlón, ahol a gyógyfürdő és az Aqua-Palace élményfürdő is nyitva marad télen, változatlan kínálat mellett.
 
Hajdúszoboszlón két nehéz évet követően sikeres lesz a 2022-es év, ezt támasztja alá az eddigi jelentős vendégforgalom is. Míg 2021-ben 253 ezer vendég által 842 ezer vendégéjszaka realizálódott a fürdővárosban, ez év október 26-áig már 308 ezren töltöttek el egymillió vendégéjszakát a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint.

Újabb két szálloda Az Év Hotele döntőjében

2022. november 16. 11:21
Az Év Hotele közönségszavazásban az alföldi és a balatononi régió után Északkelet-Magyarországon is győztest hirdettek.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szakmai támogatásával, illetve az Interakció Produkció által szervezett televíziós hotelverseny három régiójából összesen már hat szálloda jutott be a döntőbe.