Hazánk kiemelten készül az uniós elnökségre

2024. február 16. 19:06
Hazánk kiáll azon alapvetés mellett, hogy az unióba érkező élelmiszereknek is ugyanazon szabályoknak és előírásoknak kelljen megfelelniük, mint amit az EU a saját termelőinek előír – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki csütörtökön hivatalában fogadta Virginijus Sinkevičiust, az Európai Bizottság környezetvédelmi, óceánügyi és halászati biztosát.
Hazánk kiemelten készül az uniós elnökségre
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország eredményes munkakapcsolatot szeretne kialakítani partnereivel az elnökség kapcsán, erre jó alapot teremtenek azok a nagy nemzetközi konferenciák is, melyeket hazánknak kell majd megszerveznie.
 
A miniszter kiemelte, rendkívüli módon bántó volt számunkra, hogy az éghajlatváltozásért többen a gazdákat tették felelőssé. Ezt a leghatározottabban vissza kell utasítanunk. Ha van valaki, akinek elemi érdeke, hogy az éghajlat megfelelő legyen, azok a gazdálkodók, akiknek föld a megélhetésük és a jövőjük alapja. Kifejtette, a Közös Agrárpolitika már önmagában is tartalmaz olyan intézkedéseket, amelyek ösztönzőleg hatnak a növényvédő szerek csökkentésére. A precíziós gazdálkodásnak köszönhetően - drónok felhasználásával - sokkal eredményesebbek vagyunk például a növényvédelem területén.
A találkozón vízgazdálkodási kérdések is szóba kerültek. A miniszter arra emlékeztetett, hogy a magyar mezőgazdaságnak az áradásokkal, a belvízzel és a történelmi aszállyal is meg kell küzdenie. Ebben a helyzetben pedig még inkább felértékelődik az öntözéses gazdálkodás szerepe. Azt szeretnék elérni, hogy erre a célra is rendelkezésre álljanak nagyobb EU-s források és támogatások. A precíziós technológiák használatával ugyanis eredményesen tudjuk visszavezetni a vizet a tájba. A megbeszélésen a miniszter kitért arra is, hogy az akvakultúrális ágazatban, az édesvízi halgazdálkodásban nagy lehetőségek rejlenek. Látjuk ugyanis, hogy a tengeri kapacitások fogyóban vannak, a társadalmi igényeket pedig ki kell elégíteni. Ezen a területen szeretnék egy szemléletváltást elérni, éppen ezért kiemelt figyelmet fordítunk erre a területre is az uniós elnökség során.
Hazánk kiemelten készül az uniós elnökségre
Nagy István a talajvédelmet mindennek az alapjának nevezte, hiszen, szavai szerint, termőföldből nem lesz több. Hazánk éppen ezért elindított egy talaj monitoring rendszert, melyet szeretnénk európai méretűre szélesíteni. Ezen a területen készek vagyunk a tapasztalatainkat megosztani partnereinkkel – fűzte hozzá a miniszter.
 
forrás:AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

A minőségi akvakultúra a vidékfejlesztés fontos pillére

2023. szeptember 19. 15:33
A hazai akvakultúra fejlesztése magával hozza a helyi vendéglátás, valamint a gasztronómia fejlődését is, nagy mértékben járul hozzá az ökoszisztémák fenntartásához, ezáltal az európai zöldítési célokhoz – emelte ki megnyitó beszédében Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, az Európai Akvakultúra Szövetség bécsi konferenciáján.
 

JELENTŐS ELŐRELÉPÉS VÁRHATÓ A MAGYARORSZÁGI ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁSBAN

2023. február 15. 14:50
Az előző évhez képest mintegy 41 000 hektáros, csaknem 14%-os növekedés várható az ökogazdálkodásoknál, a 2021-es évhez képest pedig ezerrel növekedett a regisztrált ökogazdasági szereplők száma – hangsúlyozta dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a BIOFACH szakkiállításon, Nürnbergben.