Hétvégi KUKAkulTÚRA – Kövesd a hulladék útját!

2018. május 08. 08:25
KUKAkulTÚRA – a Hulladékkezelők Nyílt Napja címmel szervez ingyenes programot a Földművelésügyi Minisztérium 2018. május 11-én és 12-én.

A rendezvényhez csatlakozó hulladékkezelő- és hasznosító üzemek ezen a hétvégén megnyitják kapuikat és bepillantást engednek a hulladékkezelés kulisszái mögé. A program célja, hogy a hulladékkal kapcsolatos, megalapozatlan legendák helyett személyes tapasztalatokat szerezzenek az érdeklődők, amelyek birtokában tudatosan törekednek az értékes hulladék szelektív gyűjtésére, hiszen az csak akkor kerülhet vissza a gazdaság körforgásába. A tapasztalatok szerint a program hozzájárulhat a továbbtanulás előtt álló fiatalok műszaki, technikai ismereteinek gyarapításához is.

A két napon országosan közel 50 üzembe látogathatnak el az érdeklődők, akik a http://szelektalok.hu/kukakultura/ honlapon választhatják ki saját túraútvonalukat, amelyen végigkövethetik a hulladékok útját. A helyszínek megtekintése ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, az üzemek elérhetőségein. A résztvevők saját szemükkel láthatják, hogyan történik - többek között – az elektronikai és az elektromos hulladékok bontása, a forgalomból kivont gépkocsik zúzása, a fém-, a papír- és a műanyaghulladék előkezelése, válogatása azért, hogy értékes másodnyersanyagokká váljanak és visszakerüljenek a gazdaság körforgásába.

A térítésmentes programon családdal és egyénileg is bárki részt vehet, de lehetőség nyílik iskolai, munkahelyi csoportok számára is az egyes helyszínek felkeresésére.

Bővebb információ: http://szelektalok.hu/kukakultura/

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Érzékszervi hibás palackozott üdítőitalt kellett kivonni a forgalomból

2018. június 20. 08:21
Közérdekű fogyasztói bejelentések alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott Jana eper és guava ízű üdítőitallal kapcsolatban. Az 1,5 literes kiszerelésű termékek egy részénél – a vásárlói jelzések szerint – vegyszerre emlékeztető, idegen szagot lehetett érezni, emellett opálos, úszó, lebegő pelyheket tartalmaztak.

Vidékfejlesztési politika: újratöltve

2016. szeptember 13. 07:54
Lelkesen mentünk a Cork 2.0 konferenciára, amelyre az EU 28 tagállamából több mint 300 főt azért hívtak össze, hogy közösen határozzák meg a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni, vidékfejlesztést érintő célkitűzéseit. 2020 távolinak tűnhet, de az EU-szintű tervezési folyamatok időigényessége miatt nem árt korábban megkezdeni az egyeztetéseket, mintsem, hogy csúszás legyen – a tervezés késése okán – a végrehajtásban is.