Hétvégi programok a Budatétényi Rózsakertben

2023. június 07. 13:56
Június 9-én, pénteken a Budatétényi Rózsakertben barangolhatunk szakértő idegenvezetéssel, egyúttal a gyerekeket (is) várják egy kis kertészkedésre, a becserepezett növények elvihetők. Délután ugyanott zöldtető-építési bemutatót tartanak. Június 10-én, szombaton a Füvészkertben a középkori konyha növényeit „tálalják”, vasárnap pedig két klasszikus füvészkerti sétára is várják a kertbarátokat.
A ma a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez (MATE) tartozó Budatétényi Rózsakert a hatvanas évek közepén létesült, régóta kedvelt kertbarát program a rózsavirágzás idején ellátogatni a főváros 22. kerületébe. Ezen a nyáron többször is lesz még rá alkalom, legközelebb június 9-én, pénteken.
Hétvégi programok a Budatétényi Rózsakertben
A szakvezetést dr. Boronkay Gábor, a MATE tudományos főmunkatársa, a Budatétényi Rózsakert gyűjteményvezetője tartja, aki aktívan 2000 óta foglalkozik a szabadföldi rózsákkal.
 
Szó lesz a rózsanemesítés kultúrtörténeti vonatkozásairól, a fajtaválasztásról, nemesítési irányokról, a rózsakert történetéről, génbanki szerepéről, Márk Gergely és a magyar rózsanemesítők életéről és munkásságáról.
 
Bemutatásra kerülnek a történelmi rózsák, a kert gerincét adó korai modern fajták és a fajtaújdonságok.
 
A rózsakerti szakvezetés délelőtt 10-kor kezdődik, hossza 1 óra, ehhez még fél óra kötetlen beszélgetés és szaktanácsadás tartozik.
 
Ugyanitt, ugyancsak június 9-én 10 órai kezdettel
 
„Kertészkedj velünk, tavasszal!” címen bemutatót és gyerekprogramot tartanak.
 
A látogatók megismerhetik a palántanevelés fortélyait, gyakorolhatják a magvetéseket, tűzdelést és a dugványozásos szaporításmódokat. A becserepezett palántákból hazavivésre is jut majd. A szakmai programot dr. Kisvarga Szilvia tudományos főmunkatárs és kollégái vezetik.
 
Délután 13 órakor kezdődik
 
az Építs zöldtetőt! címen meghirdetett tematikus bemutató,
 
ugyancsak június 9-én, a Rózsakertben. A résztvevők Farkas Dóra tudományos segédmunkatárs segítségével megismerhetik a zöldtető-típusokat, építésük alapjait, a tetőn alkalmazható és kevésbé alkalmazható növényekről, azok igényeiről.
 
Az is talál programot a hétvégére, aki a Pál utcai fiúkból ismert Füvészkertbe látogatna.
 
Június 10-én, szombaton 14 órai kezdettel időutazásra invitálják a látogatókat, és a középkori konyhát idézik meg: a Szabó-Szöllösi Tünde gyűjteménykezelő által vezetett sétán kiderül, hogy milyen növények kerültek a középkorban az asztalra, mit termesztettek a haszonkertekben.
 
Június 11-én, vasárnap pedig két időpontban is tart klasszikus, nem tematikus füvészkerti szakvezetést Kiss Noémi, kertészmérnök. A kellemes nyári sétán szó lesz a gyűjtemény messzi tájról érkezett, illetve honos érdekességeiről, a 100 éves bonsai fákról és a kert 250 éves történetéről is.
 
Az összes felsorolt programra a tixa.hu oldalon lehet jegyet venni, a helyszínre rákeresve.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

800 év emlékei egy világjáró apát életén keresztül a Pannonhalmi Apátságban

2024. április 29. 16:45
Kivételes kincseket mutat be a Pannonhalmi Főapátság az április 27-én megnyílt időszaki kiállításán: többek között 800 éves oklevelek, dokumentumok és építészeti emlékek is megtekinthetőek a szerzetestemplom építtetőjének életét bemutató tárlaton.

Ősláp és erdőrezervátum

2023. május 31. 10:54
Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.