Hiába a tiltakozás, a német gazdák egyelőre csak üres szavakat kapnak +VIDEÓ

2024. január 17. 14:48
A német kormány nem tágít a megszorító intézkedésektől, a gazdák csalódottak.
 
A Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint Németország minden részéről ötezer traktorral, mezőgazdasági gépekkel, buszokkal vonult fel hétfőn mintegy 10 ezer regisztrált tiltakozó.
Hiába a tiltakozás, a német gazdák egyelőre csak üres szavakat kapnak +VIDEÓ
A szövetségi kormány gazdaságpolitikáját élesen kritizáló, példátlan méretű demonstrációt a gazdálkodó szervezetek szorgalmazták, de több ágazat képviselői, például az építőipari szereplők, a szállítmányozók és a kereskedők is csatlakoztak a megmozduláshoz.
 
Olaf Scholz kancellár kormányának milliárdos lyukat kell betömni a költségvetésben, amelyet többek között a mezőgazdasági gázolaj adókedvezményeinek fokozatos eltörlésével oldanának meg. Ez a gazdáknak cégenként átlagosan évi 3000 eurós többletköltséget jelenthet.
 
Az economx írása szerint a Foodwatch fogyasztóvédelmi szervezet úgy foglalt állást: a gazdák haragja érthető, és sürgősen szükséges a mezőgazdasági rendszer alapvető reformja, mivel a németországi agrárium évtizedek óta válságban van, ami már nem fenntartható.
 
Miközben a gazdák még tüntettek Berlinben, a szövetségi kormányt alkotó pártok (SPD, a Zöldek és az FDP) frakcióvezetői 14 órakor találkoztak a gazdák képviselőivel – számolt be az Agrarheute.
 
A közlekedésilámpa-koalíció sajtótájékoztatón jelenti be, mit tárgyaltak a gazdák képviselőivel. Rolf Mützenich (SPD) szerint a kormány ütemtervvel készül. A cél állítólag az, hogy a nyári szezonra kellő biztonságot teremtsenek a tervezéshez a mezőgazdasági termelők számára. Britta Haßelmann (Zöldek) egyértelművé tette, hogy a mezőgazdasági dízeltámogatások fokozatos csökkentésétől nem tudnak eltekinteni. Viszont ezzel együtt több jövedelemnek kell maradnia a gazdaságokban, mert most túl nagy az élelmiszeripari vállalatok piaci ereje.
Egész városrészeket bénítanak meg a németországi gazdák + képgaléria
Christian Dürr (FDP) szükségesnek tartja az együttműködést, amiért köszönetet mond a gazdáknak.
 
Rukwied, a demonstrációkat szervező szövetség elnöke értékelte a parlamenti csoportok és a szövetségek közötti konzultációkat. Csalódottnak tűnt, hiszen elmondása szerint olyan témákról folyik most a vita, amelyekről már 30 éve beszélünk. Tárgyalások folynak a további tervezési biztonság elérése érdekében. "Megoldásorientáltak vagyunk" – mondta az elnök.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Pénteken nagyot zuhan a benzin és a gázolaj ára

2024. május 08. 12:45
Mutatjuk, hogyan alakulnak a üzemanyag-átlagárak.

AZ AGRÁRIUM NÉLKÜLÖZHETETLEN ELEME A JÉGKÁRMÉRSÉKLŐ RENDSZER

2023. január 31. 13:13
Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.