Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

2024. április 19. 16:02
Egyes munkák elvégzésére nem találni hazai dolgozót. Az egyik legrosszabb helyzetű ágazat a mezőgazdaság, így például az állattenyésztésben érdekelt gazdák közül többen kénytelenek harmadik országbeli – mongol vagy éppen Fülöp-szigeteki – vendégmunkásokat alkalmazni.
Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra
A munkaerőhiány a mezőgazdaságban hazai munkásokkal nem megoldható, ugyanis a magyarok a határ közelsége miatt inkább Ausztriában vállalnak munkát a nagyobb fizetés miatt – mondták a Kisalföldnek a Karakai Farm Kft. tulajdonosai. A cég ezer hektár termőföldön növénytermesztéssel foglalkozik, valamint Rábaszentandráson és a Veszprém vármegyei Egyházaskeszőn sertéstelepeket üzemeltet.
 
A kisalföldi lap riportjából kiderült, hogy az állattenyésztésben nagy a munkaerőhiány: középvezetőt, telepvezetőt például egyáltalán nem találni.
 
Évente közel félmillió forintot költünk csak álláshirdetésre. 
 
Egy középvezető felénk havi 600–700 ezer nettót megkeres nyolcórai munkával,
 
emellett kap
  • telefont,
  • autót,
  • 13. havi fizetést,
ám sajnos még így sincs jelentkező. Ha nem szeretnénk bezárni a telepet, szükségünk van az ázsiai vendégmunkásokra – nyilatkozta a helyzetről a tulajdonos.
 
Háromszáz munkás jelentkezett négy helyre 
A társaság jelenleg egy harmadik országbeli állampolgárt alkalmaz, de két hónap múlva ez a szám ötre emelkedik. A vendégmunkások foglalkoztatásánál fennakadást okozhatnak a kommunikációs nehézségek, de könnyen taníthatók, és legjobb tudásuk szerint végzik a munkájukat.
 
A közvetítő ügynökkel folytatott beszélgetés során kiderült, a munkaerő-kölcsönzésre nagy kereslet van a régióban.
 
A vendégmunkások foglalkoztatásának folyamatáról elmondták, hogy először felvették a kapcsolatot egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céggel. Négy-hat dolgozói állást hirdettek meg a Fülöp-szigeteken, egy héten belül 300 jelentkező közül választhattak. 
 
A kölcsönzött munkavállalók két évig maradnak a kiközvetített országban, és visszamennek hazájukba – erre az állam garanciát vállal. Az itt eltöltött idő alatt jóval többet tudnak keresni, mint otthon. A közvetítők mindenre felelősséget vállalnak: ha valaki nem válik be, nem tudja felvenni a munka ritmusát, vagy nem találja a hangot az ott dolgozókkal, akkor jön helyette új ember.  
 
Sokszoros a fizetés
Az otthoni bére négyszeresét is megkeresheti Magyarországon, ezért döntött úgy, hogy négy gyermekét, feleségét hátrahagyva két évet hazánkban dolgozik az a Fülöp-szigeteki férfi, akit a győri Malom-ligetben szólított meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei portál. Elmondta, hogy két évig nem utazik haza, de interneten keresztül napi rendszerességgel tartja a kapcsolatot a szeretteivel. Mindennap a kötelező nyolc óra mellé, ha csak teheti, négyet még ráhúz, így a túlórával szép pénzt utalhat haza könnyű fizikai munkásként.
 
„Otthon nagyon alacsony a fizetés. Többen lakunk egy szálláson, több ilyen is van Győrben. Két évet írtam alá, de ha tehetem, újra visszajönnék. Mindenkivel barátságos vagyok, és velem az is azok mások, szóval eddig beváltak a számításaim” – összegezte a Fülöp-szigeteki férfi. 
 
Mindenhol hiány van a mezőgazdaságban
A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint gyakorlatilag nincs az agráriumnak olyan szegmense, amely ne küzdene munkaerőhiánnyal. Az agrárvállalkozások harmada küzd munkaerő-toborzási nehézségekkel, és a gazdálkodók 40 százaléka szembesül munkaerőhiánnyal. Az Agrár Közgazdasági Intézet elemzése szerint a legnagyobb hiány a mezőgazdasági szakképzettséget igénylő munkakörökben – például gépkezelő, gépszerelő, állattartó – jelentkezik. Egyes számítások szerint a magyar mezőgazdaságból százezer munkáskéz hiányzik.
 
forrás:vg.hu

Kapcsolódó cikkek

63 új sztárja született az agrárágazatnak a Szakma Sztár Fesztiválon

2024. április 29. 16:06
Sikerrel zárult az idei Szakma Sztár Fesztivál. Az esemény zárónapján 65 szakmából 21 agrárszakmában, az ország legjobb tanulói, összesen 63 diák részesült elismerésben, akik példát mutatnak a környezetüknek, iskolájuknak, településüknek, sok száz hozzájuk hasonló fiatalnak. A fesztivál ideje alatt a szakmai bemutatók során, a foglalkoztatószigeteken keresztül az általános iskolások és szüleik is megismerkedhettek az agrár- és élelmiszeripari szakmákkal.
 

A hét végén változik a MÁV és a Volán menetrendje

2022. december 06. 16:15
A MÁV-Volán csoport jövőre 700 millió utasra számít.
 
Vasárnap, azaz december 11-én életbe lép a MÁV-Volán csoport új, 2022–2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje – derül ki a társaság honlapján olvasható közleményből. Az új menetrendet a társaság egy hónappal a váltás előtt közzétette, azonban időközben az újonnan alakult Építési és Közlekedési Minisztérium vette át az állami közösségi közlekedés, így a vállalatcsoport feletti tulajdonosi jogkörgyakorlást is.