Hihetetlen, hogy a kender milyen sokoldalúan hasznosítható

2023. február 13. 10:15
Még a klímaváltozás negatív hatásainak az ellensúlyozásában is szerepet játszhat.
 
A kender az utóbbi évtizedekben világszerte erősen háttérbe szorult a nagy szántóföldi növények mögött. Ez elsősorban a kender kábítószer alapanyagként való hasznosításának tilalmával, valamint azzal hozható összefüggésbe, hogy ezt a növényt szinte kizárólag textilipari nyersanyagnak tekintették – olvashatjuk a medium.com hírportálon.
Hihetetlen, hogy a kender milyen sokoldalúan hasznosítható
Sokoldalúan felhasználható
Ma már a kendertermesztés tilalmát sok országban feloldották, és a növény sokoldalú hasznosítása is közismert. Kenderből farostlemezeket és bútorgyártási alapanyagokat, valamint építőiparban használatos szigetelő anyagokat, valamint gyógyászati anyagokat is lehet készíteni.
 
Világszerte kísérletek folynak a magas fehérjetartalmú kendermag takarmányozási hasznosításának kidolgozására, illetve tökéletesítésére. Sőt a kendermag esszenciális olajtartalmánál fogva az emberi táplálkozásban is hasznosítható lehet.
 
Képes a fertőzött talajt megtisztítani
Legalább ilyen fontos azonban, hogy a kender jól beilleszthető a közép-európai vetésforgóba, a gyomokkal és a rovarkártevőkkel szemben csaknem teljesen megvédi magát, növényvédő szerekből és öntözővízből a nagy növényekhez viszonyítva jóval kevesebbet igényel, sőt a fertőzött talajt képes megtisztítani.
 
A kender további értékes tulajdonsága, hogy a fáknál is nagyobb mennyiségű szenet képes a légkörből kivonni, és ennélfogva fontos szerepet játszhat a klímaváltozás negatív hatásainak ellensúlyozásában és az üvegházhatású gázkibocsátás mérséklésében.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Pályázati felhívás segíti a dísznövényeket árusító kisvállalkozásokat

2024. április 05. 13:41
A dísznövények és virágok kereskedelmével foglalkozó kisvállalkozások fejlesztéseinek megvalósítását 1,6 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívással kívánja segíteni az Agrárminisztérium - jelentette be Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a TulipGarden Balaton díszkertészeti szezonnyitó eseményén április 4.-én, csütörtökön.

Mutatjuk, mi az, amit NEM kell rögzíteni jelenleg az elektronikus gazdálkodási naplóban

2023. március 10. 09:36
A Nébih adott ki tájékoztatást az új adminisztrációs rendszer használatáról.
 
"Felhívjuk a gazdálkodási napló (GN) vezetésében érintettek figyelmét, hogy jelenleg csak a növényvédő szeres kezelések, azaz a permetezések adatainak rögzítése kötelező a Nébih elektronikus rendszerében" – olvasható a Nébih honlapján.