Hihetetlen, hogy a kender milyen sokoldalúan hasznosítható

2023. február 13. 10:15
Még a klímaváltozás negatív hatásainak az ellensúlyozásában is szerepet játszhat.
 
A kender az utóbbi évtizedekben világszerte erősen háttérbe szorult a nagy szántóföldi növények mögött. Ez elsősorban a kender kábítószer alapanyagként való hasznosításának tilalmával, valamint azzal hozható összefüggésbe, hogy ezt a növényt szinte kizárólag textilipari nyersanyagnak tekintették – olvashatjuk a medium.com hírportálon.
Hihetetlen, hogy a kender milyen sokoldalúan hasznosítható
Sokoldalúan felhasználható
Ma már a kendertermesztés tilalmát sok országban feloldották, és a növény sokoldalú hasznosítása is közismert. Kenderből farostlemezeket és bútorgyártási alapanyagokat, valamint építőiparban használatos szigetelő anyagokat, valamint gyógyászati anyagokat is lehet készíteni.
 
Világszerte kísérletek folynak a magas fehérjetartalmú kendermag takarmányozási hasznosításának kidolgozására, illetve tökéletesítésére. Sőt a kendermag esszenciális olajtartalmánál fogva az emberi táplálkozásban is hasznosítható lehet.
 
Képes a fertőzött talajt megtisztítani
Legalább ilyen fontos azonban, hogy a kender jól beilleszthető a közép-európai vetésforgóba, a gyomokkal és a rovarkártevőkkel szemben csaknem teljesen megvédi magát, növényvédő szerekből és öntözővízből a nagy növényekhez viszonyítva jóval kevesebbet igényel, sőt a fertőzött talajt képes megtisztítani.
 
A kender további értékes tulajdonsága, hogy a fáknál is nagyobb mennyiségű szenet képes a légkörből kivonni, és ennélfogva fontos szerepet játszhat a klímaváltozás negatív hatásainak ellensúlyozásában és az üvegházhatású gázkibocsátás mérséklésében.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Fenntartható növényvédelem

2023. október 27. 12:29
Növényvédelem és élelmiszerbiztonság, a globális klímaváltozás ökológiai hatásai és a károsítók földrajzi elterjedésének összefüggései – egyebek mellett ezekről a témákról volt szó a 28. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézetének rendezvényére csaknem 120 szakember érkezett és harminc előadás hangzott el.

Meg kell menteni a magyar tormát! Pályázatok segítik a termelőket

2024. február 23. 15:15
A csökkenő fogyasztás miatt zuhanni kezdtek az árak, ami az elmúlt két évben igencsak megviselte a szektort.
 
Magyarország állítja elő az uniós tormatermés több mint egyharmadát, de pár éve kritikus szintre csökkent a fogyasztás, a profit. A klímaváltozás, a lengyel, ukrán konkurensek is fenyegetik a nagyhatalmi státuszt – írja az mfor.hu.