„Hihetetlen űrt töltött be” – emlékezés Schmidt Egon ornitológusra

2023. február 02. 13:47
A Kossuth-díjas író egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életútjáról Orbán Zoltánnal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivőjével beszélgettünk.
 
Schmidt Egon írói munkássága körülbelül száz könyvből áll, de több mint 3500 ismeretterjesztő írása is megjelent. Igazán nagy ismertsége talán mégis a Magyar Rádió Oxigén című műsorának köszönhető, amiben 17 éven át jelentkezett heti rendszerességgel madaras rovatával, az ő jellegzetes orgánumán – fogalmazott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.
 
„Hihetetlen űrt töltött be” – emlékezés Schmidt Egon ornitológusra
Elmondása szerint egész fiatalon volt szerencséje személyesen megismerkednie a neves ornitológussal, akivel a későbbiekben kollégák is voltak, hiszen Schmidt Egon volt a Madártávlat magazin alapító-főszerkesztője, aminek immáron hat éve Orbán Zoltán látja el főszerkesztői teendőit. Emellett a Fővárosi Állat- és Növénykertet is a munkahelyüknek tudhatták mind a ketten, bár néhány évtizedes elcsúszással.
 
Az MME szóvivője szerint a néhai Kossuth-díjas író egészen elképesztő természetességgel tudott szólni és írni a természetről, munkássága pedig a József Attila-díjas Fekete Istvánéhoz mérhető.
 
Amiben Schmidt Egon teljesen új volt – számos egyéb mellett –, hogy ő a tudományos madártant fordította le a mindennapok, így a gyerekek nyelvére is – tette hozzá Orbán Zoltán, aki szerint ilyen szempontból „hihetetlen” űrt töltött be.
 
Mindemellett tudományos tekintetben is nagyon-nagyot alkotott. Két szakterülete volt, amellett, hogy a madárvilág egészét bemutatta az embereknek: egyrészt rengeteget dolgozott bagolyköpet, vagyis zsákmányállat (táplálék) elemezéssel, illetve nemzetközileg elismert szakértője volt a rigóféléknek (fülemüle, kékbegy stb.). A szóvivő egyetértett azzal, hogy Schmidt Egon munkásságával olyasmit teremtett, amit szinte képtelenség pótolni: a természetvédelemnek, a madártannak szinten minden bejárható pozícióján megfordult, többek között a Herman Ottó – szellemi elődje – által alapított Magyar Madártani Intézetben is dolgozott.
 
„Ami elképesztő volt benne emberileg, hogy megannyi könyv és ismeretterjesztő rádióműsor, ezernyi újságcikk után is egy végtelenül kedves és szerény, alázatos ember volt, akihez bármikor lehetett a Madártani Egyesület ügyes-bajos dolgaival fordulni” – fogalmazott Orbán Zoltán, hozzátéve: mindig készen állt segíteni és mindig volt egy jó szava az emberhez.
 
forrás: agrotrend.hu 

Kapcsolódó cikkek

Az ukrán gabonaimport korlátozása ügyében most a magyar szervezetek fordultak az unióhoz

2023. szeptember 26. 13:11
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett záhonyi gazdatüntetésen bejelentették, hogy a Magosz és a NAK – más szakmai szervezetek támogatásával – nyílt levélben fordul az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben az ukrán gabona behozatali tilalma felfüggesztésének felülvizsgálatát és a korlátozás újra elrendelését kérik.
Az Ursula von der Leyenhez címzett levélben azt írták, hogy több százezer magyar gazdát, termelőt képviselnek – tájékoztatták az MTI-t hétfőn.

Díjazták a nőt, aki energiafüggetlen gazdaságot hozott létre

2023. november 07. 18:29
Kate Hoare-t a New Holland jelölte a Nők az Agráriumban Díjra.
 
Mint azt korábban ebben a cikkünkben írtuk: az Agritechnica kiállítást szervező DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) és a Women in Ag Magazine által közösen odaítélt díj mezőgazdaság kategóriájának első helyezettje lett Kate. A nő egy tejgazdaságot működtet délkelet Cornwallban a férjével.