Hivatalos: bevetésre kész az új magyar katonai drón

2023. augusztus 24. 16:47
Utolsó tesztrepüléseit is sikeresen teljesítette a ProTAR, ezzel hivatalosan is lezárult a drónrendszer két és fél éves fejlesztési szakasza a napokban.
 
 
 
Hivatalos: bevetésre kész az új magyar katonai drón

A haderőfejlesztés csak a magyar védelmi ipar kiépítésével lehet sikeres – hangsúlyozta a korábban a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos a magyar fejlesztésű, pilóta nélküli repülőgép első hivatalos bemutatóján július 10.-én, a Bakony Harckiképző Központ nullponti gyakorló- és lőterén.

Porkoláb Imre kiemelte: a sugárhajtású ProTAR drónt kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki, a védelmi célú, pilóta nélküli repülőrendszer a hadsereg légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott. Az új technológia a nemzetközi piacon is megállja a helyét – tette hozzá.
 
Mint mondta, az új fejlesztés mérföldkő a honvédség megújulása terén, olcsóbb és komolyabb teljesítményű, mint elődei.
Felidézte: a rendszerváltoztatás egyik legnagyobb vesztese a hadiipar volt, ezért 2010-ben újra kellett indítani az ágazat fejlesztését.
4iG Csoport és Rotors & Cams Zrt.
A hadiipari fejlesztések számos, mindennapi használatra alkalmas eszköz és technológia fejlődéséhez járulnak hozzá, így a mindennapjainkra is hatással vannak – mondta, példaként említve az internet használatát.
 
A jelenlegi nemzetközi helyzetben kiemelten fontos a légtérvédelem, ezen belül pedig felértékelődik a drónok használata.
 
Molnár Zsolt, a fejlesztést végrehajtó Rotors & Cams Zrt. (a 4iG Csoport tagja) vezérigazgatója elmondta, hogy
 
az akár 500 km/órával repülni képes,
65 kilogrammos drónnal valós körülmények között szimulálhatóak a támadó repülőgépek.
Repülési magassága a 6000 métert,
üzemideje a 60 percet,
kommunikációs hatótávolsága a 75 kilométert is eléri.
A világpiacon egyedülálló módon kötelékrepülésre is képes.
A jármű szárazföldi és tengeri használatra is alkalmas, föld-levegő és levegő-levegő fegyverrendszerek esetén is alkalmazható, és rossz időjárási körülmények között is használható.
 
A veol.hu videójának tanúsága szerint a júliusi bemutatón a drón 100 méter magasra repült, majd meghatározott repülési útvonalat járt be robotpilóta üzemmódban. Ezután kézi irányítással hajtott végre több manővert, majd lelassították, és végül ejtőernyő segítségével szállt le.
 
A cég közleménye szerint az eszköz rövid idő alatt a levegőbe emelhető egy szintén magyar fejlesztésű elektromos működtetésű kilövőállásból. A katapult 100 km/órás kilövési sebességgel repíti ki a ProTAR-t. Az indítás ismétlési idő nem haladja meg a 2 percet, ami szintén egyedülálló a világpiacon.
 
A légijármű és a katapult mellett a berendezés harmadik része a földi irányítóállomás.
4iG Csoport és Rotors & Cams Zrt.
Blénessy László, a 4iG vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy társaságuk az informatika, a távközlés és a védelmi technológia területén hajt végre fejlesztéseket, szavai szerint az új drón mindhárom területet magába foglaló technológiai fejlesztés eredménye.
 
Ezt kell eltalálni
A pilóta nélküli repülőeszközt a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének megrendelésére fejlesztette a Rotors & Cams Zrt. a Genevation Aircraft Kft.-vel és a HunMech Kft.-vel közösen.
A drón célanyagként támogatja a légvédelmi rakétarendszerek éles és gyakorló lövészeteinek végrehajtását: az eszközt használó légvédelmi egységnek egy szimulált készültség során ezt kell a rakétákkal eltalálni.
A ProTAR drón ugyanúgy viselkedik, mint egy vadászrepülő-raj, hiszen kötelékben is képes repülni.
A kiképzőeszköz olcsóbb, és nagyobb teljesítményű - gyorsabb, magasabbra száll fel és kötelékrepülésre is képes - mint elődei, ezzel a hazai légtérvédelmet ellátó alakulatoknak összetettebb gyakorlási feladatokra ad lehetőséget a kiképzéseken.
 
Molnár Zsolt, a Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója a cég közleményében rámutatott: a ProTAR rendszert a jövőben szolgáltatásként is értékesíteni kívánjuk, hiszen az üzemeltetéséhez speciális szaktudásra is szükség van. A célanyag-eszközök fejlesztésben és gyártásában bevett nemzetközi gyakorlat, hogy szerződött civil cégek biztosítják a megfelelő színvonalú szimulációt a légvédelmi egységeknek.
 
forrás: infostart.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Hóvihar tombol Kaliforniában – videó

2023. február 27. 10:41
Elképesztő havazás és brutális mennyiségű csapadék érkezett Kaliforniába.
 
Csapadékrekordok dőltek meg Kalifornia déli részén a szokatlanul esős és havas hétvégén – közölte vasárnap az amerikai meteorológiai szolgálat.
 
Dél-Kaliforniában csaknem 2 méter hó hullott a hétvégén a magasabban fekvő hegyekben, de a télies időben már 300 méter felett tartós volt a hóréteg.

Kétnapos sztrájkot jelentettek be a Ryanair brüsszeli pilótái

2023. július 07. 14:42
Július 15 és 16 között sztrájkolnak a Ryanair diszkont légitársaság pilótái, a brüsszeli Charleroi repülőtérről ezeken a napokon nem indulnak járatok - írta pénteken a RTBF közszolgálati média.
 
A munkabeszüntetés oka, hogy a menedzsment úgy döntött, a nyári, nagyobb forgalmú időszakban felülvizsgálja pilótái pihenőidejét. A hírportál szerint a cég vezetése nem reagált a pilóták ultimátumára.