Hogyan kell igazolni az Agro-Ökológiai Programban felhasznált anyagokat?

2023. augusztus 24. 16:05
Az alkalmazott készítményekkel kapcsolatosan elsődlegesen a számla megléte szükséges.
 
Az Agro-Ökológiai programban több gyakorlat esetében – így pl. mikrobiológiai szerek, növény és talajkondicionálók, karbamid – indokolt a felhasznált szerekkel kapcsolatosan dokumentumok megőrzése egy esetleges helyszíni ellenőrzés során történő bemutatáshoz – írja a nak.hu
Hogyan kell igazolni az Agro-Ökológiai Programban felhasznált anyagokat?
Az igazoló dokumentumokat a felhasználást követően 10 évig meg kell őrizni 
 
Az alkalmazott készítményekkel kapcsolatosan elsődlegesen a számla megléte szükséges. A számla szólhat saját névre, mely tartalmazza a mennyiségre vonatkozó adatokat is. Amennyiben a számla nem saját névre szól, úgy az alábbiak fogadhatóak el:
 
  • a termeltetővel, őstermelők családi gazdaságával, termelői integrációs szervezettel, termelői csoporttal vagy termelői szervezettel kötött szerződés
  • a termeltető, őstermelők családi gazdasága, termelői integrációs szervezet, termelői csoport vagy termelői szervezet által a gazdálkodó részére átadott készítmény mennyiségét, valamint a származás megjelölését tartalmazó, a termeltető, őstermelők családi gazdasága, termelői integrációs szervezet, termelői csoport vagy termelői szervezet által kiállított dokumentum
  • a termeltető, őstermelők családi gazdasága, termelői integrációs szervezet, termelői csoport vagy termelői szervezet nevére szóló érvényes, mennyiségre vonatkozó adatot tartalmazó számla másolata (amelyen a feltüntetett vételár kitakarható).
 
Fentieken túl szükséges még a felhasznált mennyiséget és a felhasználhatósági időt igazoló kísérő dokumentumok másolata, vagy göngyöleg.
 
Fontos! Az igazoló dokumentumokat a felhasználást követően 10 évig meg kell őrizni, míg a göngyöleget 2 évig, az annak címkéjéről készült, a feliratokat olvashatóan ábrázoló fényképet pedig további 8 évig amennyiben ez utóbbit használja az ügyfél a felhasznált mennyiség vagy a felhasználhatósági idő (vagy annak hiánya) igazolására – írja a nak.hu.
irat
A számla szólhat saját névre, mely tartalmazza a mennyiségre vonatkozó adatokat is 
 
A dokumentumokat és a göngyöleget a Kincstár helyszíni ellenőrzés keretében ellenőrizheti, azt beküldeni sehova sem kell.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Elhagyják Oroszországot a nemzetközi gabonakereskedők

2023. április 12. 11:02
A Cargill Inc. bejelentette, hogy hogy júliustól nem kezeli legnagyobb búzaszállítója, Oroszország terményeit az exportterminálján.
 
A fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjében lévő gabonaterminálban részesedéssel rendelkező Cargil-közleményben arról nem esik szó, hogy megválik-e ottani eszközállományától, de a lépés újra felerősítette a globális gabonaellátást a 13 hónapja tartó háború miatt övező aggodalmakat.

A debreceni Nagyerdő lett Magyarország legszebb erdeje

2023. július 27. 14:06
A debreceni Nagyerdő nyerte el a Magyarország legszebb erdeje címet az Agrárminisztérium által indított internetes szavazáson. Nagy István miniszter hétfőn adta át az erről szóló elismerő oklevelet Debrecenben Papp László (Fidesz-KDNP) polgármesternek és Hidas Tibornak, a Nagyerdőt működtető Nyírerdő Zrt. vezérigazgatójának.