Hogyan metsszük az őszibarackot? Nyissuk meg a fát a fénynek!

2023. március 03. 13:15
Sokan azt gondolják, hogy vannak olyan gyümölcsfajok, amelyeket nem kell metszeni, és tényleg akadnak, amelyek metszés nélkül is „eléldegélnek”, de például az őszibarack egyáltalán nem ilyen.
Ha három-négy évig nem metsszük meg, teljesen elöregszik, visszaszárad és elpusztul. A metszéssel azonban nemcsak arról gondoskodunk, hogy a fánk sokáig éljen, hanem arról is, hogy optimális mennyiségben és minőségben teremjen.
Hogyan metsszük az őszibarackot? Nyissuk meg a fát a fénynek!
 
Mit érdemes tudnunk erről, és főként mire figyeljünk, amikor metszünk? Erről kérdeztük Kosztka Ernő kertészmérnök metszőmestert, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnökét, akit szomori gyümölcsösében látogattunk meg. Arra kértük: ne csak mondja, hanem mutassa is a tavaszi metszés csínját-bínját.
 
Miközben elvégezte az egyik őszibarackfája tavaszi metszését, megmutatta és elmagyarázta, mit miért tesz. Egyebek mellett megtudtuk tőle, hogy mivel Magyarországon a gyümölcs igényeihez mérten közepes mennyiségű a napfény, nyitott - katlan vagy váza - alakú koronaformát javasolt kialakítani, hogy a fa belsejébe beérkezzen a fény.
Megmutatta, pontosan hol terem a gyümölcs az őszibarackfán, mi derül ki a rügyállásból, és miért nem jó, ha minden termést hagyunk kialakulni.
 
Hajmeresztő, de múmiákat is találtunk a barackfán, a metszőmester azonban szerencsére elárulta, mit kezdhetünk velük.
 
A továbbiakból kiderült, mi mindent kell még eltávolítani a gyümölcsfánkról, ha azt szeretnénk, hogy szép nagy barackokat szüretelhessünk, miért fontos, hogy mindig kívülről befelé haladjunk a metszéssel, mekkora gyümölcsmennyiséget bír el egy-egy fa kedvező körülmények között, és mikor érdemes pihentetni.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy területen másodfokú az árvíz- és belvízvédelmi készültség

2024. február 19. 16:15
Több folyó kilépett a medréből az észak-magyarországi szakaszán.
 
Árvízvédelmi készültség van érvényben a Tiszán, a Bodrogon, a Taktán és a Sajó torkolati szakaszán az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság működési területén – közölte hétfőn a Facebook-oldalán a szervezet.

High-tech agrotechnológia A-től Z-ig a PREGA-n: talajművelés, vetés, genetika, növényvédelem, tápanyag-utánpótlás

2024. január 11. 15:36
2024 februárjában újra érkezik a PREGA Konferencia és Kiállítás, Magyarország agrárdigitalizációs szakmai fóruma: szántóföld, kertészet, élelmiszeripar, állattenyésztés, gazdálkodói tapasztalatok.
 
A PREGA időpontja: 2024. február 6-7-8.
 
A PREGA helyszíne: Budapest, Aquaworld Resort ****, Konferencia Központ