Hogyan őrizhetjük meg a munkavállalóink egészségét?

2018. augusztus 01. 07:29
A magyar munkavállalók egészségi állapota nem ad okot büszkeségre. Hogyan támogathatja a HR a munkavállaló egészségét, és ezzel a vállalat hatékonyságát? Egyre több elemzés bizonyítja, hogy a cégeknek tudatosan érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a területre, mert például a táppénzes napok száma akár 10-30%-al csökkenthető. Szerkesztőségünk részt vett a Health On Day munkahelyi egészségfejlesztési témájú szakmai napon, ahol megismerhette a dolgozói menedzsment legújabb trendjeit és megoldásait.

A rendezvényen mintegy száz HR vezető ismerhette meg a munkahelyi egészség- és életmódprogramok kidolgozásának lehetőségeit a cafeteriában nyújtott egészségbiztosítástól a mozgás- és táplálkozási programokat is felölelő komplex modellekig, az előadók átfogó választ adtak a HR egészséggel és életmóddal kapcsolatos aktuális kérdéseire a prevenciótól a gyógyító egészségügyi ellátásig.

A felelős munkáltatók egészségügyi szolgáltatásokat, életmódprogramokat nyújtanak

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közelmúltbeli felmérése szerint egy hatékonyabb ellátórendszerrel a halálozások 14 százaléka, míg időben végrehajtott népegészségügyi beavatkozásokkal további 12 százaléka elkerülhető lenne. A hatékony megelőzés és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés területén egyre nagyobb szerep hárul a felelős munkáltatókra, akik a magán-egészségügyi szolgáltatások biztosítása mellett komoly életmódformáló szerepet is betölthetnek támogatott életmódprogramok révén.

A korábban bevezetett programok nyomán vállalati döntéshozók egyre szélesebb köre tapasztalja, hogy a munkavállalók egészségfejlesztése révén nem csupán a dolgozók elégedettsége nő, de a betegségek kialakulásának, illetve súlyosbodásának megelőzésével a táppénzes napok száma is 10-30 százalékkal csökkenthető. E célok megvalósítására kínálnak megoldást az egészségbiztosítások, amelyeket 2012-ben bevezetett adómentességgel az állam is komolyan támogat.

A magyar lakosság, így a munkavállalók egészségi mutatói régiós és európai összehasonlításban is rosszak. Az egészség szektor szereplőinek és a munkáltatóknak egyaránt fontos szerepük van abban, hogy a munkavállalók egészségi állapotukkal kapcsolatban sokkal körültekintőbbek legyenek, többet tegyenek az egészségük megőrzése érdekében. Ha edukációval és konkrét programokkal sikerül előrelépést felmutatni ezen a téren, az még a nemzetgazdasági mutatókban is érezhető javulást eredményezhet - mondta Dr. Zsolnai Gábor, az Union vállalati egészség- és személybiztosítási igazgatója.

Átfogó egészségügyi program segítheti az alkalmazottakat

Az egészséges munkavállaló a munkáltató legnagyobb értéke - mondta dr. Takács Zoltán, a Főnix-Med Zrt. igazgatóságának tagja. A munkavállaló számára adott magán egészégügyi ellátást biztosító - betegségbiztosítás kereteiben gyorsan, hatékonyan, várólistáktól mentesen és tervezhető módon szervezhető az ellátás. Ez elősegíti a gyógyulás folyamatát, lecsökkenti a betegségben töltött napok számát és ezáltal a munkába visszatérés idejét. A munkáltató számára egészségesebb, hatékonyabb és elégedettebb munkavállalókat jelent a rendszer, amely nagyban növeli a cég versenyképességét és a belső lojalitást.

 

 
 

 

Korunk rettegett betegségeinek oka a túlhajszolt életmód és az ezzel járó stressz. Ez kiemelten igaz a vezető beosztású dolgozókra. A folyamatos terhelés, a pihenés hiánya és a munkával járó felelősség súlya fokozottan veszi igénybe szervezetünk tűrőképességét és gyakran csökkenti az ellenálló képességet. A terápia kulcsa a betegség kialakulását jelentő veszélyek korai felismerése és az azokat előidőző tényezők csökkentése, megszüntetése. Fontos tehát a rendszeres orvosi szűrővizsgálat, melynek eredményei segítik a probléma időbeli felismerését, növelve ezáltal az egészség megőrzésének esélyeit.

„A vállalati életmód-programok a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatáson túl szűrőprogramokkal, életmódváltó programokkal, egyéni- és kiscsoportos tanácsadással támogatja partnereink és munkavállalóik egészségtudatos törekvéseit. Kisebb csoportokban - a vállalat felelős munkatársaival közös szervezésben - kampányszerű életmód-tanácsadás és terápia indítható, például a dohányzás, az alkohol és a túlsúly elleni küzdelem céljából. Hasonló módon különböző szintű és mélységű stresszkezelő programokat lehet tervezni és bevezetni a vállalat dolgozóinak életébe” - tette hozzá dr. Takács Zoltán.

 

A mozgás és a táplálkozás az egészség alappillérei

 

Az egyik legnagyobb hazai foglalkoztatónak számító GE lehetővé tette programszerűen több ezer dolgozója számára az egészség-szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést Magyarországon, amelyet komplex életmódprogrammal egészített ki. Az életmód-szolgáltatási oldalon az egészséges táplálkozást az egészséges ételeket kínáló éttermi szolgáltatás, a rendszeres testmozgást pedig színvonalas fitnesz-szolgáltatások egészítik ki. A GE lehetővé tette azt is, hogy a dolgozóik jelentős része mindezt a központi helyszínen, a GE campus területén, a Váci Greens Irodaházban érje el.

Salacz Orsolya előadásában elmondta, hogy az irodai-fizikai munka, a napi 14 óra ülés, a mozgás és a sport hiánya negatív következményekkel jár, a tartóizmok meggyengülnek, s akár gerincsérv is kialakulhat. Az optimális irodai beállítások rendkívül fontosak; a szék beállítása, az asztal magassága, a monitor elhelyezése, a billentyűzet és az egér helyzete, az alsóvégtag helyigénye mind számítanak a megfelelő eredmény elérése érdekében. Megjelentek már alternatív megoldások is: a futópad, a bicikli, a térdepelő szék, melyek nagyon hasznosak, viszont érdemes váltogatni az eszközöket az optimális terhelés miatt. Az irodai tornának is nagy szerepe van: a nyújtózások, nyújtások, a kényszertartások ellensúlyozása, a keringés fokozása mind a jobb közérzetet biztosítják. A mozgásra való ösztönzés a munkáltató feladata, az egyéni képességek felmérése pedig a munkavállalóé. A munkáltató sportrendezvényeken való részvételt kezdeményezhet, megtaníthatja az eszközök használatát. Fontos a szemléletváltás, az egészséges életmód előtérbe helyezése.

 

 
 

 

Európa vezető az elhízottak számában, és sajnos a helyzet évről évre romlik - kezdte az előadását Barcza Zsuzsanna dietetikus. A felnőttek hatvankettő, a gyermekek húsz százaléka elhízott. A túlsúlyos gyerekek száma a háromszorosára nőtt az elmúlt húsz évben, minden ötödik felnőtt tíz percnél kevesebbet mozog. Ennek rendkívül sok egészségügy kockázata van, ezért is nagyon fontos az egészségorientált életvitel. A fél életünket a munkahelyünkön töltjük, az étkezés is itt zajlik. A munkáltató érdeke is, hogy a munkavállalók egészségesek legyenek, jól lehessen őket terhelni, jól teljesítsenek. A munkavállaló érdeke pedig az, hogy meg tudjon felelni az elvárásoknak, s ezt jó közérzettel tudja megtenni. A munkáltató döntése, hogy milyen ételeket kínálnak az alkalmazottaknak, hogy a büfék és az automaták kínálata mennyire változatos, hogy milyenek az étkezés körülményei. Fontos, hogy minden igényt kielégítsenek, az egészséges ételek is bekerüljenek a menübe. Felhívhatjuk a munkavállalók figyelmét receptversenyekkel, ötletládákkal, életviteli előadásokkal, állapotfelméréssel, életmódváltó versenyekkel, csoportos testmozgással, családi nappal is. A munkáltató felelőssége, hogy az alkalmazottak egészségesek legyenek; ha minden nap egészséges ételeket kínál, a dolgozó hazaviszi az információt, s otthon is példát mutathat.

Az egészséges munkavállaló a vállalat eredményességét növeli

„A pozitív munkavállalói élmény kiemelt fontosságú a GE számára, amelyet úgy érünk el, hogy a munkavállalót érintő folyamatokat munkavállalói szemmel tervezzük, és rugalmasan módosítjuk. Inspiráló munkahelyi környezetet biztosítunk, amely nemcsak az optimális technikai infrastruktúra biztosítását jelenti, hanem szerves része az ergonomikus iroda kialakítása és az egészséges életmód ösztönzése is. Több telephelyünkön található edzőterem, egészséges ételeket kínáló étterem, baba-mama iroda, valamint elérhetőek a GE HealthAhead keretén belül szervezett egészséges életmódot támogató programok is - összegezte Barcza Ilona, a GE Global Operations Európa HR igazgatója.

Lényeges szempont, hogy a szolgáltatók együttműködjenek a vállalatok menedzsmentjével azért, hogy olyan egészségmegőrző és prevenciós programokat tudjon a munkavállalók számára nyújtani, amelyek a munkavállalói profilhoz leginkább illeszkednek. Olyan szűrések biztosítása a cél, amelyekkel hosszútávon biztosítható a munkavállalók egészségének megőrzése, a hiányzások számának csökkentése és ezen keresztül a vállalat eredményességének növelése - tette hozzá Leitner György, az Affidea Diagnosztika vezérigazgatója.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Óriási lehetőség a méhészeti ágazatnak

2017. november 20. 08:02
Óriási eredmény, hogy az Európai Parlament a méhészeti ágazattal foglalkozik - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Gödöllőn, a Magyar Méhészek 10. Világtalálkozóján.

Az erdők 35 ezer embernek teremtenek munkalehetőséget

2014. március 23. 16:06
A hazai erdők 35 ezer embernek adnak munkát, ökológiai és társadalmi szerepük mellett fontos gazdasági funkciót is betöltenek - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye szerint az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár az erdők nemzetközi napja alkalmából tartott ünnepségen pénteken.