Hogyan találjuk meg a tökéletes gombákat az erdőben?

2024. április 19. 15:33
A gombászás művészete.
 
A greendex.hu Herczeg Noémi gombaszakellenőrt kérdezte arról, milyen gombát és hogyan lehet most gyűjteni az erdőben, aki elmondta: több szempontot is figyelembe kell venni, ha gombászni szeretnénk.
Hogyan találjuk meg a tökéletes gombákat az erdőben?
Nem csupán azt kell tudnunk, hogy mikor melyik gombát találjuk meg az erdőben, hanem fontos szempont az időjárás, a tájegység, a környezet és az erdő faösszetétele is, sok gomba pedig réteken vagy mocsaras, tavas környezetben nő.
Osztrák csészegomba | Magyar Természettudományi Múzeum
osztrák csészegomba
 
Minden gombának megvan a saját fája. A vargánya például a meleg tölgyeseket szereti, a kucsmagomba pedig a kőrist. Tehát a gombászás nemcsak a gombák, hanem az erdő ismeretéről is szól. Számít továbbá a mikroklíma is: hűvös tölgyesben például nem fogunk vargányát találni. A klíma mellett lényeges az időjárás is, ugyanis a gomba eső után nő. A mezei szegfűgomba akár már másnap, de a vargánya 8-10 nappal esőzés után jelenik meg.
Cseh kucsmagomba - Verpa bohemica - Fortissima Fungus
 cseh kucsmagomba
 
A klímaváltozás a gombászásra is hatással van, hiszen azt tekintve, hogy például ebben az évben mennyivel előbbre tolódott az időjárás, érthető, hogy nem akkor találunk majd meg egy adott gombát az erdőben, amikor a korábbi években. Például a kucsmagombának általában április végén kezdődik a szezonja, mostanra pedig már lecsengett, és alig lehet találni.
Kucsmagomba pusztai / Morchella steppicola - Onlinegombász
pusztai kucsmagomba
 
Milyen gombákat érdemes keresni mostanában az erdőben?
• osztrák csészegomba,
• cseh kucsmagomba,
• pusztai kucsmagomba,
• ízletes kucsmagomba,
• fattyú kucsmagomba,
• májusi pereszke,
• tövisalja gomba,
• rókagomba.
 
Mire vigyázzunk?
A döggombákkal vigyázni kell: gyomor- és béltüneteket okoznak, ráadásul könnyen összetéveszthetők más, ehető fajokkal, melyek egy gyengébb immunrendszerű egyén esetében (gyerekeknél, öregeknél) akár halált is okozhatnak.
Ízletes kucsmagomba
ízletes kucsmagomba
 
Hol találhatunk gombát?
Mint már említettük, sokat számít a mikroklíma, így egyes tájegységeken jobban, míg másokon kevésbé találunk gombát.
Májusi pereszke – Wikipédia
májusi pereszke
 
A Vértes és az Őrség dúskál a gombákban. Előbbi változatos, sokféle klímát felvonultató tájegység, utóbbi pedig az Alpok közelsége miatt csapadékosabb, állandó klímát biztosít.
 
A Bakonyban inkább a vargánya, míg a Gerecsében az őszi gombák gyakoriak.
 
Mire kell odafigyelni a gyűjtés során? Hogyan szedjük le a gombát?
Amint a gomba elszakad a talajtól és a micéliumtól, bomlásnak indul, ezért nem mindegy, hogy mibe tesszük, miután leszedtük, hiszen ezt a folyamatot egy műanyag zacskó tovább fokozza.
Ezzel a gombával senki nem akciózik, 84 százalékot drágult - Mezőhír
rókagomba
 
Nagyon fontos tehát, hogy kosárba gyűjtsük a gombát, továbbá ha lehet, gombakéssel elvágva szedjük őket, de érdemes minden esetben ki is fordítani egyet a földből, ugyanis sok gombát a tönkjéről azonosít be az ellenőr.
 
Minden esetben érdemes külön szedni azt, amiben biztosak vagyunk.
 
Hol érdemes bevizsgáltatni a gombát?
A gyilkos galóca toxinja egy sejtméreg, amely minden sejtet, szervet megtámad, és mire észlelik a hatását, az összes sejtet tönkretette. A fenyves sisakgombával is vigyázni kell, amely ugyanezt a toxint tartalmazza.
Tövisaljagomba / Entoloma clypeatum - Onlinegombász
tövisaljagomba
 
Tehát minden esetben vizsgáltassuk be a gyűjtött gombákat egy gombaszakellenőrrel!
 
Meddig ehetők a gombák?
1-2 napon belül érdemes elfogyasztani a gombákat, sőt olyan is akad, például a gyapjas tintagomba, amelynek fél-egy óra a szavatossága.
 
Könnyen megállapítható, hogy egy gomba jó-e még: vágjunk le egy darabot a tönkjéből, nyomjuk meg, és ha nagyon vizes, akkor inkább már ne fogyasszuk el.
 
A szépen, tisztán gyűjtött gombát nem kell mosni, de ha mégis tisztítást igényelnek, akkor folyó víz alatt szabad csak megmosni, semmiképpen sem áztatva; vagy mosás helyett egyszerűen egy kefével tisztítsuk meg.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Budapesten is elstartolt a Régiók Kincsei program

2023. szeptember 06. 14:32
Mostantól már nemcsak az ország hat régiójában, de Budapesten is elérhetővé váltak a hazai kisvállalkozások, termelők, kézműves cégek, kis borászatok és sörfőzdék kiváló minőségű magyar termékei, amelyek a Régiók Kincsei program keretében kerülnek a SPAR Magyarország üzleteinek polcaira.

Disznólkodás Abádszalókon

2023. március 28. 10:09
Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.