Hogyan válasszuk ki a legjobb olívaolajat az egészségünk érdekében?

2024. április 15. 14:54
 
A betakarítás, a feldolgozás és a tárolás módjától is függ, hogy az olívaolaj mennyire egészséges.
 
Az olívaolajnak számos egészségügyi előnye van, például véd a demencia ellen, megőrzi a szív egészségét, és csökkenti a korai halálozás kockázatát. Az azonban, hogy az olaj mennyire lesz hasznos számunkra, sok mindentől függ – írja a divany.hu.
Hogyan válasszuk ki a legjobb olívaolajat az egészségünk érdekében?
Egészünk megőrzése szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan és mikor szüretelik le az olajbogyókat, hogyan dolgozzák fel, továbbá hogyan tároljuk és használjuk fel az olívaolajat.
 
Az, hogy az olívaolajnak milyen egészségügyi előnyei vannak, elsősorban attól függ, hogy milyen az olajsavtartalma. Meghatározó továbbá, hogy az olívaolaj mennyire gazdag polifenolban, abban az antioxidánsban, amely segít megelőzni a sejtkárosodást és a gyulladást a szervezetben.
 
Betakarítás
Már a betakarítás is jelentősen befolyásolja azt, hogy milyen lesz az olívaolaj minősége. Minél óvatosabban és zöldebben szüretelik le a még nem teljesen érett olajbogyót, annál jobb lesz az olaj minősége, ugyanis a szinte még éretlen és sérülésmentes olajbogyószemekben nagyobb az egészséges összetevők koncentrációja.
olívabogyó
Minél zöldebben szüretelik le a még nem teljesen érett olajbogyót, annál jobb lesz az olaj minősége – fotó: Pixabay
 
Az sem mindegy, hogy az olajbogyó milyen gyorsan jut el a betakarítástól a feldolgozást végző üzembe. Az a legideálisabb, ha a betakarítás és a feldolgozóüzembe való szállítás csupán két órát vesz igénybe – így minimálisra csökken annak a kockázata, hogy a gyümölcs oxidálódjon vagy erjedjen.
 
A feldolgozás pedig az egyik legfontosabb tényező abból a szempontból, hogy az olívaolaj mennyire lesz egészséges.
Mutatjuk, miért egészséges az extra szűz olívaolaj | Házipatika
Az extraszűz olívaolaj a legegészségesebb: ez esetben a bogyókat hidegen és csak egyszer sajtolják magas hő és vegyi oldószerek nélkül.
 
A termék címkéjén szerepel az olívaolaj palackozásának dátuma és az is, hogy meddig és hogyan tárolható – fontos, hogy ezeket a javaslatokat betartsuk. Ha a betakarítás időpontja is szerepel a palackon, akkor onnantól számítva a termék polcra kerüléséig legfeljebb három hónap telt el.
 
Az olívaolajban lévő vegyületek egy idő után lebomlanak, főleg ha nem hőtől, fénytől és levegőtől védett helyen tárolják, ezért fontos, hogy hűvös helyen, sötét színű üvegben tároljuk. Ebből következik az is, hogy amennyiben egy üzletben az extraszűz olívaolaj úgy van kitéve a polcra, hogy erős napfény éri, semmiképpen ne vegyük meg.
 
Érdemes tudni, hogy egy olívaolajnak minél teltebb, zamatosabb az íze, annál több egészségügyi előnnyel rendelkezik.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Császárszalonnát hívott vissza a Penny-Market Kft

2023. július 07. 12:32
A Penny-Market Kft. visszahívja a forgalomból a Dárdás főtt, füstölt, gyorspácolt, 300 gramm kiszerelésű császárszalonnát nem jelölt szója allergén miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.
A hivatal kéri a szójára érzékeny vásárlókat, hogy a 111723 tételszámú, 2023. augusztus 22. minőségmegőrzési idővel rendelkező, MITROS Fleischwaren doo. által gyártott termékeket ne fogyasszák el.

Kenyér, amely csökkenti a vércukorszintet

2023. február 23. 12:54
Táplálkozáskutatók dolgoznak az egészségesebb kenyér és pékárú összetevőin. Máris találtak egy alapanyagot, ami sikeresnek bizonyult a vércukorszint normalizálásában.
A hagyományos kenyér és pékáruk sok ember számára alapvető táplálékot jelentenek, de néha megfeledkezünk a szervezetünkre gyakorolt hatásukról.
 
Az Amerikai Táplálkozási Társaság kutatást és kísérletet végzett a kenyerek összetevőinek változtatásra, és kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből, mint kifejtik, olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet. Ez pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásában nyilvánulhat meg.