Hogyan válasszuk ki a legjobb olívaolajat az egészségünk érdekében?

2024. április 15. 14:54
 
A betakarítás, a feldolgozás és a tárolás módjától is függ, hogy az olívaolaj mennyire egészséges.
 
Az olívaolajnak számos egészségügyi előnye van, például véd a demencia ellen, megőrzi a szív egészségét, és csökkenti a korai halálozás kockázatát. Az azonban, hogy az olaj mennyire lesz hasznos számunkra, sok mindentől függ – írja a divany.hu.
Hogyan válasszuk ki a legjobb olívaolajat az egészségünk érdekében?
Egészünk megőrzése szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan és mikor szüretelik le az olajbogyókat, hogyan dolgozzák fel, továbbá hogyan tároljuk és használjuk fel az olívaolajat.
 
Az, hogy az olívaolajnak milyen egészségügyi előnyei vannak, elsősorban attól függ, hogy milyen az olajsavtartalma. Meghatározó továbbá, hogy az olívaolaj mennyire gazdag polifenolban, abban az antioxidánsban, amely segít megelőzni a sejtkárosodást és a gyulladást a szervezetben.
 
Betakarítás
Már a betakarítás is jelentősen befolyásolja azt, hogy milyen lesz az olívaolaj minősége. Minél óvatosabban és zöldebben szüretelik le a még nem teljesen érett olajbogyót, annál jobb lesz az olaj minősége, ugyanis a szinte még éretlen és sérülésmentes olajbogyószemekben nagyobb az egészséges összetevők koncentrációja.
olívabogyó
Minél zöldebben szüretelik le a még nem teljesen érett olajbogyót, annál jobb lesz az olaj minősége – fotó: Pixabay
 
Az sem mindegy, hogy az olajbogyó milyen gyorsan jut el a betakarítástól a feldolgozást végző üzembe. Az a legideálisabb, ha a betakarítás és a feldolgozóüzembe való szállítás csupán két órát vesz igénybe – így minimálisra csökken annak a kockázata, hogy a gyümölcs oxidálódjon vagy erjedjen.
 
A feldolgozás pedig az egyik legfontosabb tényező abból a szempontból, hogy az olívaolaj mennyire lesz egészséges.
Mutatjuk, miért egészséges az extra szűz olívaolaj | Házipatika
Az extraszűz olívaolaj a legegészségesebb: ez esetben a bogyókat hidegen és csak egyszer sajtolják magas hő és vegyi oldószerek nélkül.
 
A termék címkéjén szerepel az olívaolaj palackozásának dátuma és az is, hogy meddig és hogyan tárolható – fontos, hogy ezeket a javaslatokat betartsuk. Ha a betakarítás időpontja is szerepel a palackon, akkor onnantól számítva a termék polcra kerüléséig legfeljebb három hónap telt el.
 
Az olívaolajban lévő vegyületek egy idő után lebomlanak, főleg ha nem hőtől, fénytől és levegőtől védett helyen tárolják, ezért fontos, hogy hűvös helyen, sötét színű üvegben tároljuk. Ebből következik az is, hogy amennyiben egy üzletben az extraszűz olívaolaj úgy van kitéve a polcra, hogy erős napfény éri, semmiképpen ne vegyük meg.
 
Érdemes tudni, hogy egy olívaolajnak minél teltebb, zamatosabb az íze, annál több egészségügyi előnnyel rendelkezik.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Visszaélnek a Nébih nevével – eladásra kínálnak forgalomból kivont élelmiszereket

2023. július 12. 13:57
Az elmúlt napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nevével és adataival visszaélő csalók emailben léptek kapcsolatba gyanútlan ügyfelekkel: lefoglalt élelmiszereket kínáltak eladásra, melyekről díjbekérőt is kiállítottak. A hivatal felhívja a lakosság és a vállalkozások, egyéb szervezetek figyelmét, hogy a Nébih nem végez értékesítési tevékenységet és nem kereskedik a forgalomból kivont termékekkel, így díjbekérő számlákat sem állított ki erről! Amennyiben csalásra gyanakodnak, jelezzék a Nébih ügyfélszolgálatán vagy tegyenek feljelentést a rendőrségen.

Érkeznek az új italcsomagolás-visszaváltó automaták az üzletekbe

2023. október 11. 17:22
A visszaváltási rendszer bevezetése után több mint 90 százalékos visszagyűjtési és újrahasznosítási arányt lehet elérni.
 
Folyik az új italcsomagolás-visszaváltó automaták telepítése a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletekben, és a kisebbek közül is már több mint száz jelentkezett, hogy csatlakozna a rendszerhez – mondta a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója a társaság keddi online háttárbeszélgetésén.