HORTOBÁGY, A DICSŐ RÓNASÁG

2023. november 10. 16:09
Ötven évvel ezelőtt, 1973-ban a Hortobágyon alakult meg Magyarország első nemzeti parkja, amely nemcsak az első, de a legnagyobb és legismertebb nemzeti park is hazánkban – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a „Hortobágy, dicső rónaság…” 50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park című kiállítás megnyitó ünnepségén, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.
HORTOBÁGY, A DICSŐ RÓNASÁG
Rácz András megnyitó beszédében kiemelte, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Jászságtól a Nyírségig majdnem kétmillió hektáron óvja a védett értékeket.
A terület jelentőségét mutatja, hogy 4 tájvédelmi körzet és 20 természetvédelmi terület mellett 2 Ramsari terület és egy bioszféra-rezervátum található itt. Emellett Európa harmadik nemzetközi csillagoségbolt-parkját is itt jelölték ki, a Puszta pedig az UNESCO Világörökség részét képezi.
 
A nemzeti park élővilága rendkívül színes – fűzte hozzá az államtitkár, hiszen nemcsak az itt élő madárfajok változatossága egyedülálló, hanem a világon regisztrált 2200 Przewalski-vadlóból 300 egyednek a Pentezugi Vadlórezervátum és a Hortobágyi Vadaspark ad otthont.
50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park | Sokszínű vidék
Rácz András emlékeztetett, 50 év alatt 10 nemzeti park jött létre Magyarországon. Ezek az egész ország közigazgatási területét lefedik, amely nemcsak Európában, de a világon is egyedülálló. A nemzeti parkok munkatársainak száma az elmúlt 13 évben megduplázódott. Jelenleg 1345 fővel 330 ezer hektáron végzik a természetvédelmi kezelést, amelyben segítségükre van a mintegy 14 ezer őshonos magyar használlat olyan különleges fajtákkal, mint az őstulok, a szürke marha, a bivaly, a cikta, a cigája és racka juh.
50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park
Az államtitkár hozzátette, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hazai nemzeti parkok, amely társadalmi igényt bizonyítja, hogy a létesítményekben és a programokon regisztrált látogatószám országos szinten 2010 óta csaknem 30%-kal nőtt, immár éves szinten meghaladja az 1,6 millió főt.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Klímabarát növények - az IPM legjobbjai

2023. február 21. 10:50
Január végén 46 nemzet 1330 kiállítója mutatta be újdonságait a kertészeti ágazat minden területéről az esseni IPM szakkiállításon és vásáron. Az idén mindenekelőtt a fenntarthatóságra, az energiatakarékos termelésre és az éghajlatváltozás kihívásaira fókuszáltak.
Két év kényszerszünet után a vártnál is nemzetközibbre sikerült a zöld szektor újratalálkozása, több mint száz országból mintegy negyvenezer szakmai látogató érkezett az esseni kiállítási csarnokba, hogy első kézből kapjanak információt az ágazat újdonságairól, a jövő meghatározó trendjeiről és közvetlenül a termelőkkel, gyártókkal egyeztetve adhassák le megrendeléseiket.
 

Mit kell tudni az agroturizmus adózási formáiról?

2023. november 09. 13:14
Jelenleg Magyarországon agroturisztikai étkeztetés kistermelői falusi vendégasztal, falusi szállásadás, valamint lakáséttermi szolgáltatás keretében valósulhat meg. Tekintettel arra, hogy meglehetősen nehéz eligazodni a különféle agroturisztikai étkeztetési szolgáltatások nyújtásához kapcsolódó adózási szabályok rengetegében, az alábbiakban részletezésre kerülnek a témában felmerülő személyi jövedelemadót, illetve általános forgalmi adót érintő szabályok, hatósági álláspontok.