Horvátország januártól a schengeni övezet része, Románia és Bulgária továbbra is várólistán

2022. december 08. 19:53
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
 
A döntés értelmében 2023. január 1-jétől megszűnik a Horvátország és a schengeni térség más országai között a személyek ellenőrzése a belső szárazföldi és a tengeri határokon. A belső légi határokon az ellenőrzéseket 2023. március 26-tól szüntetik meg. Horvátország 2023. január 1-jétől megkezdi az egész övezetre érvényes schengeni vízumok kiadását is.
Horvátország januártól a schengeni övezet része, Románia és Bulgária továbbra is várólistán
Horvátország már az EU-hoz való csatlakozása óta alkalmazza a schengeni vívmányok egyes részeit, köztük a külső határellenőrzésre, a rendőrségi együttműködésre és a Schengeni Információs Rendszer használatára vonatkozó rendelkezéseket.
 
Az egyezmény fennmaradó részei - például a belső határokon történő ellenőrzések megszüntetése - csak az uniós tagállamok egyhangú határozatát követően válhatnak alkalmazhatóvá, miután az alkalmazandó schengeni értékelési eljárásokkal összhangban meggyőződtek arról, hogy teljesítik a szükséges feltételeket.
 
A Tanács 2021 decemberében állapította meg, hogy Horvátország teljesítette a szükséges feltételeket. Románia és Bulgária schengeni csatlakozási kérelmét viszont a Tanács továbbra sem hagyta jóvá.
 
Hollandia támogatja Románia felvételét, de a bolgár kérelemre nemet mond, mert a kormánynak továbbra is aggályai vannak a korrupció elleni küzdelem és a jogállamiság terén, ezenkívül az ország Hága megítélése szerint a csatlakozás technikai feltételeinek sem felel meg. Ausztria pedig jelezte, hogy a migrációs válságból fakadó határellenőrzési szigor miatt nem támogatja sem Románia, sem Bulgária felvételét.
 
Az Európai Bizottság november közepén azt állapította meg: mind Románia, mind Horvátország, mind Bulgária készen áll arra, hogy teljes jogú tagjává váljon a határok nélküli, vagyis szabad mozgást biztosító uniós övezetnek.
 
A schengeni övezetnek jelenleg 22 uniós ország, köztük Magyarország, valamint 4 nem uniós ország - Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein - a tagja.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Jégpályák Éjszakája – jeges, esti bulira várják a korizókat több mint harminc jégpályán január 7-én

2023. január 04. 16:06
2016-ban indult útjára a Múzeumok Éjszakája és a Strandok Éjszakája ihlette rendezvénysorozat, a Jégpályák Éjszakája, amely hazánk legnagyobb télisport-rendezvénye.
Idén január 7-én, szombaton csúszhatunk a jégen az éj leple alatt több mint harminc helyen szerte hazánkban.

Drágulnak az autópálya-matricák 2023-ban

2023. január 02. 14:13
A 2023. január 1-jétől érvényes országos éves autópálya-matricáért személygépkocsik esetében 49.190,- forintot kell fizetni, mintegy 5 százalékkal többet az idei 46.850,- forintnál, a jövő évi éves megyei matricák ára pedig 5.720,- forint az idei 5.450,- forint után.
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalán közzétett díjtáblázat szerint jelentősebben nő a rövidebb időszakokra szóló jogosultságok ára. A személygépkocsik esetében (D1 díjkategória) a havi matrica ára 8.900,- forint lesz januártól az eddigi 5.210,- forint után, a tíz napig érvényes matrica pedig 5.500,- forintra drágul az idei 3.820,- forintról.