Hosszú évekig tarthat az ukrán agrárium helyreállítása

2022. június 22. 09:21
Ukrajnának több évre lesz szüksége a mezőgazdasági termelés helyreállításához a háborús károk miatt – mondta Tarasz Kacska gazdasági miniszterhelyettes a GrainCom genfi konferenciáján.
Hosszú évekig tarthat az ukrán agrárium helyreállítása

A mezőgazdasági tevékenység leállt, miután Oroszország februárban megtámadta az országot és Ukrajna egyes részein az infrastruktúra megsérült, amely a világ egyik vezető gabona- és olajos magexportőre.

Ukrajna egyébként lépéseket tesz az EU-ba irányuló szárazföldi gabonaexport fejlesztésében, de vissza kell szereznie az orosz invázió által elzárt tengeri hozzáférést, hogy elkerülje az élelmiszer-importáló országok válságának súlyosbodását – mondta a gazdasági miniszterhelyettes. Megoldják az adminisztratív és logisztikai késéseket Ukrajna nyugati határain az Európai Unió tagállamaival határos tranzitpontokon, különösen a vasúti árufuvarozás terén – mondta Tarasz Kacska.

 

Azonban még ha Ukrajnának sikerül is megdupláznia a havi gabonaexportot mintegy 2 millió tonnára szárazföldi útvonalakon keresztül, az nem kompenzálná tengeri kikötőinek elvesztését – mondta. “A probléma nem fog eltűnni, ha nem oldják fel a tengeri kikötőkben a lezárást” – mondta.
Erősödtek a diplomáciai erőfeszítések a gabonakészletek felszabadítására Ukrajnában, amely korábban havi 6 millió tonnát exportált a februári orosz invázió óta bezárt tengeri kikötőkön keresztül.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár állítólag azt javasolta, hogy Oroszország engedélyezze az ukrán gabona szállítását a világ élelmezési feszültségének enyhítése érdekében, cserébe az orosz és fehérorosz műtrágyaexport megkönnyítése érdekében.

Ha az elkövetkező hónapokban nem sikerül helyreállítani a tengeri kereskedelmet Ukrajnából, az meghosszabbíthatja a globális élelmiszer-feszültséget, mivel elriasztja a gazdálkodókat a jövő évi őszi búza vetésétől – tette hozzá Kacska.

Az Ukrzaliznicja ukrán nemzeti vasúttársaság korlátozta a kukorica szállítását Reni dunai kikötőjébe – közölte az APK-Inform mezőgazdasági tanácsadó cég. A döntést nem indokolták, de korábban azt írták, hogy az átkelőhelyek közelében felgyülemlett nagyszámú vagon miatt hasonló korlátozásokat vezettek be.

A tilalom május 18-tól visszavonásig lesz érvényben – közölte a tanácsadó cég. Mivel Ukrajna kikötőit elzárta az orosz invázió, a legnagyobb gabonatermesztő és globális exportőr kénytelen átküldeni a szállítmányokat nyugati határán, a korlátozott vasúti kapacitásra és a kis dunai kikötőkre támaszkodva.

https://agroforum.hu/agrarhirek/agrargazdasag/hosszu-evekig-tarthat-az-ukran-agrarium-helyreallitasa/

 

Kapcsolódó cikkek

Felmentették Bitay Márton államtitkárt

2019. február 19. 08:53
Áder János köztársasági elnök felmentette megbízatása alól Bitay Mártont, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős államtitkárát 2019. február 18-i hatállyal - közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.

Megnyílt a 79. OMÉK Budapesten

2019. szeptember 27. 09:38
Nagy István agrárminiszter a magyar mezőgazdaság legrangosabb seregszemléjének, valamint az anyaországi és a határon túli gazdák ünnepének nevezte a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK), amelyet Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nyitott meg csütörtökön a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.