Idegrendszeri tünetekkel járó betegség támadja a lovakat

2018. szeptember 18. 10:30
A kórt a szúnyogok és a madarak terjesztik, védőoltással megelőzhető

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.


A súlyos idegrendszeri tüneteket kiváltó kórt főként a szúnyogok és a madarak terjesztik - fotó: Pixabay

2018-ban a Nébih laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

A lázzal, illetve agy- és gerincvelő-gyulladás okozta idegrendszeri tünetekkel járó betegség az esetek egy részében az állat pusztulásához is vezethet,

ezért a Nébih felhívja a lótartók figyelmét a megelőző védőoltás fontosságára, valamint az állattartó helyek környezetében a környezetvédelmi és állategészségügyi előírások betartására.

A Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága eddig 14 megye 57 településén és a főváros egyik kerületében diagnosztizálta a betegséget.

A Nyugat-nílusi láz ellen a lovakat megelőző védőoltással, az állattartó helyek környezetében a környezetvédelmi és állategészségügyi előírások betartása mellett végzett rovarirtással, szúnyoghálók alkalmazásával lehet megvédeni.

A Nyugat-nílusi lázról és a szükséges óvintézkedésekrő Nébih honlapján olvashatnak további információkat. 

agrotrend.hu / Nébih

 

Kapcsolódó cikkek

Módosult az erdőtörvény

2016. december 09. 08:22
A változások a Vidékfejlesztési Program pályázatai és a körzeti erdőtervek miatt fontosak.

Megállhat a tejár csökkenése

2018. július 24. 08:03
Csaknem tíz százalékkal csökkent év eleje óta a tej termelői ára, de a piacon arra számítanak, hogy ezzel el is érte az idei mélypontot.