Idén is hirdet hungarikum-pályázatokat az Agrárminisztérium

2024. április 15. 16:33
Az idén 445 millió forint értékben hirdet hungarikum-pályázatokat az agrártárca, a felhívások célja az identitás megerősítése - mondta V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.
Idén is hirdet hungarikum-pályázatokat az Agrárminisztérium
"A forrás célja, hogy támogassuk a hungarikumok és nemzeti értékek gyűjtését, népszerűsítését, megismertetését, megőrzését, gondozását" - magyarázta, kiemelve: hazai és külhoni pályázók egyaránt jelentkezhetnek a felhívásokra.
V. Németh Zsolt közlése szerint három célterületre pályázhatnak a jogosultak. Az első keretösszege 300 millió forint, ebben elektronikus és nyomtatott kiadványok, fényképsorozatok, filmek készítésére, új honlap létrehozására, meglévő honlap fenntartására és fejlesztésére, rendezvények megvalósítására nyerhető el támogatás. Hozzátette: idén is lehet pályázni a településre jellemző jelképek megjelenítésére.
A rendezvények közül előnyben részesülnek azok, amelyek középpontjában az értéktárban szereplő hagyományok, népszokások állnak ( regölés, farsang, pünkösdi királyválasztás). Erre 1 és 4 millió forint közötti összeg nyerhető el.
Idén is hirdet hungarikum-pályázatokat az Agrárminisztérium
A második célterületen 130 millió forint áll rendelkezésre, pályázónként egy- és hárommillió forint közötti támogatás nyerhető felső tagozatos és középiskolás diákoknak szóló vetélkedők szervezésére "az identitástudatuk megerősítése és a hagyományőrzés ápolása érdekében" - ismertette a politikus. Hozzátette: ugyanezen a célterületen az Agrárminisztérium által létrehozott értéknyilvántartó felületen a vármegyei, illetve külhoni nemzetrész értéktárában található nemzeti értékek adatainak, dokumentumainak feltöltésére, valamint a települési, tájegységi értéktárakban található nemzeti értékek adatai, dokumentumai feltöltésének vármegyei, külhoni nemzetrész szintű koordinációs tevékenységére 200 ezertől 2 millió forintig terjedő összeget nyerhetnek el az önkormányzatok és a külhoni nemzetrész értéktárat működtető szervezetek.
Idén is hirdet hungarikum-pályázatokat az Agrárminisztérium | Kanizsa  Médiaház
A pályázat harmadik pilléreként ismét meghirdetik a "Hagyomány a divatban - viselet másként" elnevezésű felhívást is - mondta V. Németh Zsolt. Közlése szerint olyan, ma is hordható viseletek megalkotását támogatják, amelyek díszítésben, formavilágban, anyaghasználatban vagy technikában megidézik az ősi viseletet. "A cél, hogy a Kárpát-medence viseleti kultúráját megújítsuk" - fogalmazott a miniszterelnöki biztos, hozzátéve: erre a területre 15 millió forintos támogatás jut.
V. Németh Zsolt elmondta azt is, hogy az érdeklődők mindhárom célterületnél április 16-án déltől regisztrálhatnak a pályázati felületen, a jelentkezések véglegesítésére pedig május 6-án reggel 8 órától nyílik lehetőség.
 
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Maximalizált áras lakossági tűzifa helyzet körkép az Alföldön

2022. december 23. 18:11
Az egész világot érintő gazdasági válság, a háborús infláció, az üzemanyag- és energiaárak idei drasztikus emelkedése miatt új kihívásokkal néz szembe a magyar lakosság is. Emelkedtek a rezsiárak, bizonytalanság övezi az európai gázellátást, ezért sokan alternatív fűtési megoldásokat kerestek. Szeptember végén hirdette meg a Magyar Kormány lakossági tűzifaprogramját, melynek keretében hatósági áron vásárolhatnak legfeljebb 10 erdei köbméter tüzelőt a magyar lakosok.
 
A programban az állami erdészetektől keménylombos, lágylombos, illetve fenyő tűzifa alapanyag szerezhető be. A Hajdú-Bihar megyei igénylőket a Nyírerdő Zrt. szolgálja ki, az indulást követően hatalmas érdeklődés mutatkozott a kedvezményes tüzelők iránt.

Sorra eresztik utcára a gyári munkásokat

2024. május 22. 16:52
Az összeszerelő-autóipari és akkumulátorgyári munkavállalók körében tapasztalható radikális elbocsátások nem csupán a magyar gyárakban figyelhetőek meg, hanem egy globális tendencia részét képezhetik.