Idén is lesz kiemelt szüreti ellenőrzés a szőlőtermelők védelmében

2023. augusztus 10. 15:45
Idén is folytatódik a 2019-ben megkezdett szőlőszüreti ellenőrzési program, az elmúlt évek pozitív tapasztalatai alapján komoly piactisztító hatása van a borágazatban – jelentette ki Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
Idén is lesz kiemelt szüreti ellenőrzés a szőlőtermelők védelmében
A hatóságok a szüret idején a szőlőültetvények mellett a szőlőt feldolgozó borászati üzemeket is külön ellenőrzik, cél 2023-ban is a szőlőtermesztők érdekeinek védelme.
 
Az államtitkár hangsúlyozta, a program lényege annak a korábban tapasztalt visszás gyakorlatnak a megelőzése, amely szerint a szüretelt szőlő tényleges és a felvásárlónak az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés lehet, illetve a felvásárlási okiratokon, bizonylatokon sem az átvételkor mért mustfokot, hanem annál kisebb értéket rögzítettek. Ez hátrányosan érintheti az ágazat jogszabálykövető szereplőit, hiszen e gyakorlat a borkészítéskor visszaélésekre adhat alkalmat és így negatív hatása van a szőlőárakra – tette hozzá. Ennek megelőzése érdekében indított 2019-ben közös szüreti ellenőrzési programot a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Szüret idején | Mindmegette.hu
Ezen ellenőrzések eredményesnek bizonyultak, ugyanis a hatóságok azt tapasztalták, hogy hatásukra a szüreti dokumentumokban feltüntetett értékek megfeleltek a valóságnak. A hatóságok a szüret idején a szőlőültetvények mellett a szőlőt feldolgozó borászati üzemeket is külön ellenőrzik - emelte ki Feldman Zsolt. 
 
Az államtitkár kifejtette, az idei esztendőben krízislepárlási támogatás megnyitásával is enyhíteni kívánják a piaci helyzetet. Emellett a kiterjesztett gyártói felelősség díj kapcsán az ágazat számára biztosított kedvezmények együttesen érdemi segítséget adhatnak a borászatok részére ahhoz, hogy a szőlő árában elismerjék a termelési költségek növekedését. Várakozások szerint az ellenőrzési program idei végrehajtása eredményesen járul majd hozzá a szőlő- és borágazat védelméhez – fűzte hozzá Feldman Zsolt.
 
(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

ÚJ EREDETVÉDELMI SZABÁLYOK JÖNNEK A NAGY-SOMLÓI BORVIDÉKEN

2023. június 19. 11:35
Változik az eredetvédelmi szabályozás a Nagy-Somlói borvidéken, egységesen csak a Somló név marad használatban - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Somlói Borgálán, a borvidék 2023. évi borversenyének ünnepélyes eredményhirdetésén.
 
A tárcavezető hangsúlyozta, a magyar borászok az elmúlt 30 évben megmutatták, hogyan kell a változásokhoz alkalmazkodni, illetve sikereket elérni, és azokat eredményes munkával, szorgalommal, kitartással megtartani.

Ítéletidő sújtja a perui banánültetvényeket

2023. április 14. 12:05
Eddig több mint 40 ezer hektár banánültetvény szenvedett valamilyen szintű kárt, és közel 40 ezer hektárnyi semmisült meg totálisan az utóbbi időszak esőzéseiben és áradásaiban. A lakosságot is nagyon súlyosan érinti a helyzet.