Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt

2024. január 08. 15:21
Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 24. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
 
Mint írták, a verseny célja a hungarikum magyar pálinka mint nemzeti ital és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket előállító vendéglátóhelyek és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása.
Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt
Tavaly, az első alkalommal kihirdetett megmérettetésre 107 nevezés érkezett.
 
Az idén két új kategóriát is meghirdetnek, lesz mindenmentes kategória, és várják oktatási intézmények jelentkezését is. A közlemény idézi Veszely Attila zsűrielnököt, aki szerint „nagyon fontos, hogy a szakiskolák, szakképzési centrumok, technikumok képzésein résztvevő cukrász tanulók is megmérettethessék magukat egy-egy rangos versenyen”.
Nevezni február 1. és április 12. között lehet; nemcsak hazai, hanem határon túli vállalkozások is jelentkezhetnek, a feltétel, hogy adószámmal rendelkezzenek. Nevezni lehet krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbonnal; és mivel a fesztiválon idén az év gyümölcse a birs lesz, külön bírálják a birspálinka felhasználásával készült édességeket.
 
A szakmai zsűri április 18-án bírálja egyebek mellett a bonbonok megjelenését, szerkezeti felépítését, a krémességet, a fűszerezést, a kreativitást és az összbenyomást. Ez alapján arany, ezüst és bronz minősítéseket osztanak.
 
Az eredményhirdetés május 18-án, a 24. Gyulai Pálinkafesztiválon lesz – írták.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Kenyér, amely csökkenti a vércukorszintet

2023. február 23. 12:54
Táplálkozáskutatók dolgoznak az egészségesebb kenyér és pékárú összetevőin. Máris találtak egy alapanyagot, ami sikeresnek bizonyult a vércukorszint normalizálásában.
A hagyományos kenyér és pékáruk sok ember számára alapvető táplálékot jelentenek, de néha megfeledkezünk a szervezetünkre gyakorolt hatásukról.
 
Az Amerikai Táplálkozási Társaság kutatást és kísérletet végzett a kenyerek összetevőinek változtatásra, és kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből, mint kifejtik, olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet. Ez pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásában nyilvánulhat meg.

Furcsa, de hasznos dologra jöttek rá a kutatók, miközben a paradicsomot vizsgálták

2023. április 17. 09:33
Spanyol kutatók paradicsom-feldolgozási hulladékból állítottak elő "védőlakkot".
 
A szubtropikus és mediterrán kertészet kutatására szakosodott Mayora, spanyol intézet munkatársai  kísérletekkel kimutatták, hogy a paradicsom-feldolgozás (lé- és pürégyártás) során keletkező, egyébként szemétre dobott, bár kis részben takarmányként is hasznosítható hulladékaiból speciális védőlakkot lehet előállítani. Ez az anyag azonos értékű a műanyaggyártásban használt „biszfenol A" adalékanyaggal, és ugyanakkor az emberi egészségre teljesen ártalmatlan.