Idén nagy változások elé néz az agrárium

2019. január 07. 09:15
A sertéságazat fejlesztésekre szorulna, és közben már a jó dinnyetermés gondolata is várakozáson felüli a termelők fejében. Milyen változások várhatóak idén az agráriumban?

Kiváló minőségű dinnyéket várnak az emberek - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018 végén megtartott dinnyetermesztési roadshowján korszerűsítési javaslatokat mutattak be a termelőknek.

Gyengén teljesít a feldolgozóipar - Tovább csökkent decemberben az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye.

A termőföldnek a gazdák érdekeit kell, hogy szolgálja - Átalakítanák a gazdaságok működési formáit és adózási rendszerét.

Győrffy Balázs - fotó: Teknős Miklós

Január 2-től olcsóbbak a tejek! - Csökkent az ESL és az UHT tejek forgalmi adója.

Sok mindent kell fejleszteni a hazai sertéságazatban - Az osztrák termelés minden szempontból követendő lehet a magyar gazdálkodók számára is.

2022-ig érvényes a gabonafélékre vonatkozó fordított adózás - A 2012-ben bevezetett rendszer által javultak a piaci viszonyok, így meghosszabbítják ennek alkalmazását.

Kevesebb húsfogyasztás mentheti meg a bolygót? - Tudósok szerint nagy változásokra van szükség az emberek életmódjában, ahhoz, hogy a bolygót élhetőbbé lehessen tenni.

Marhák Texas-ban - fotó: Daniel Acker (Bloomber)

Elérhetők a kukorica fajtakísérletek részletes eredményei - Befejeződött a NAK, a VSZT, a GOSZ idei közös posztregisztrációs kukorica fajtakísérlete. A részletes eredmények immár publikusak is.

GPS-re cserélnék a kolompokat - Egy bajor házaspárnak nagyobb gondot okoznak a tehenek, mint gondolnánk.

Rosszul szórták ki a mérget, több vadállat is elpusztult - Veszélyeztetett állat is elpusztult a román szántóföldön.

Túl sok volt a lengyel alma, így próbálták megoldani - A tavalyi év végi becslések szerint Lengyelországban mintegy 4,5 millió tonna alma termett.

illusztráció: Balázs Attila (MTI)

Módosult a "Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése" pályázat - Több ponton is változott a kiírás.

Január 11-től lép hatályba a földforgalmi és a versenyképességi törvény - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018 tavaszán mutatta be többéves fejlesztési programcsomagját.

agrotrend.hu

a cikkek elérhetőek innen https://www.agrotrend.hu/hireink/iden-nagy-valtozasok-ele-nez-az-agrarium-

Kapcsolódó cikkek

A kormány arra törekszik, hogy segítse a mezőgazdaságból élők boldogulását

2018. december 06. 07:52
Az elkövetkező évtizedek a precíziós gazdálkodás, a digitális technológiák alkalmazásának korszaka, és ezek a jövőben is elengedhetetlenül szükségesek a mezőgazdaság versenyképességének javításához - mondta Nagy István agárminiszter az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVGHA) december 4-én tartott kuratóriumi ülésén.

Precíziós gazdálkodás: egy rossz szaktanácsadóval lehet a legnagyobbat bukni

2018. december 07. 08:39
Nincs egyszerű helyzetben az a gazdaság, amely a legmodernebb technológiáknak megfelelve szeretné a lehető leghatékonyabban művelni a földjét. A precíziós gazdálkodás komplexitása miatt érdemes lehet inkább kisebb lépésekkel elindulni, és akár éveket várni egy-egy nagyobb beruházás előtt. A 2018-as Agrárszektor Konferencián, a témában jártas szakértők egyetértettek abban, miszerint az egyik legfontosabb tényező, hogy a gazda ismerje a saját földjét, a következő lépés pedig egy olyan szaktanácsadó megtalálása, akinek nem az értékesítés a célja, hanem az, hogy megoldást, valamint megfelelő eszközt találjon az aktuális problémára.