Így osztják szét a KAP forrásait

2022. november 24. 08:52
Jelentős változásokra készülhetnek a gazdálkodók az új agrártámogatási rendszerben. Bár az előző időszakban megismert és jól bevált támogatási elemek egy része a következő ciklusban is megmarad, a jövő év elejétől érvényes új szabályok komoly kihívások elé állíthatják a termelőket.
 
Az Európai Bizottság november 7-én hagyta jóvá a következő támogatási ciklus forrásainak elosztását célzó stratégiai tervet. - írta a Magyar Nemzet. Az új támogatási rendszerrel kapcsolatban Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztálya által szervezett online konferencián elmondta: megszokásból gazdálkodni és támogatást igényelni a jövőben nem szabad. Minden termelőnek előre meg kell terveznie, hogy melyek azok a támogatási elemek és elvárások, amelyeket be tud vállalni. 
Így osztják szét a KAP forrásait
Változik a területalapú támogatások összege
A helyettes államtitkár elmondta: az egyes pillér, azaz a közvetlen támogatások rendszere alapos átalakuláson esik át. A korábbi területalapú alaptámogatás megmarad ugyan, de a korábbihoz képest több zöldelvárás kapcsolódik hozzá. Erre a célra egyébként mintegy 1321 milliárd forint áll rendelkezésre, az egy hektárra jutó támogatás összege pedig a tervek szerint 147 euró (körülbelül hatvanezer forint) lesz majd. Ehhez kapcsolódik az agrár-ökológiai alapprogram, amelynek elemei közül a gazdálkodók önkéntesen választhatnak majd. A zöldintézkedés teljes kerete 363 milliárd forint, az egy hektárra jutó támogatás mértéke pedig hektáronként nyolcvan euró (32 ezer forint) körül lesz majd.
 
Számos termeléshez kötött támogatás marad meg a következő években is, az étkezési burgonya azonban az európai uniós jogszabályok miatt kiesett a támogatható termények köréből. Ezen jogcímekre összességében szintén 363 milliárd forintot különített el a kormány.
 
Jól járnak a fiatal gazdálkodók
A következő ciklus egyik legújabb eleme az úgynevezett újraelosztási vagy redisztribúciós támogatás, amelynek célja a támogatások igazságosabb elosztása. A program keretében az első tíz hektárra hektáronként nyolcvan euró támogatás nyújtható, tíztől 150 hektárig pedig hektáronként negyven euró. Juhász Anikó szerint ez a jogcím elsősorban a kisebb gazdaságokat segíti majd, a teljes keret 340 milliárd forintot tesz ki.
 
– A fiatal gazdák jól járnak az új programmal, az egyes pillér forrásainak 1,4 százalékát költjük el a fiatal termelők területalapú támogatására. Ez jóval meghaladja a korábbi ciklus keretét – mutatott rá a helyettes államtitkár.
 
Juhász Anikó jelezte: a különböző támogatási jogcímek kidolgozása folyamatban van, az eljárásrendre vonatkozó törvényjavaslatról pedig hamarosan dönthet az Országgyűlés.
 
Több támogatás jut gazdaságfejlesztésre
 
A kettes pillérrel, vagyis a vidékfejlesztési forrásokkal kapcsolatban elmondta: a zöldcélok a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kaptak a programban, a kormányzat elvárásainak eleget téve pedig a gazdaságfejlesztés lesz a középpontban.
 
Ez utóbbi célra mintegy 1500 milliárd forintot különített el a tárca, a következő időszakban pedig összesen 21 pályázat jelenik majd meg ezen a területen. Új elemként jelennek meg a generációváltást segítő felhívások, valamint a díszkertészek is számíthatnak egy - az ágazatnak célzott - pályázat meghirdetésére.
 
Az úgynevezett zöldintézkedésekre mintegy ezermilliárd forint fordítható a következő években. A tervek szerint ezen a területen összesen 22 pályázat jelenik majd meg, számos erdészeti, állatjóléti, valamint környezet- és klímavédelmi felhívás készül. A klasszikus értelemben vett vidékfejlesztést 285 milliárd forint szolgálja, összesen 17 intézkedéssel.
 
Forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Elindult: maximum 400 millió forint

2022. november 21. 09:00
Széles körben felhasználható agrárberuházási hitelcélok, illetve hozzá kapcsolódó forgóeszköz beszerzésre az új, államilag kiemelten támogatott hiteltermék: a fix kamat rendkívül kedvezményes szinten (évi 1,5 százalékon) vehető igénybe, maximum 400 millió forint.
 
Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogram MAX hiteltermék
A KAVOSZ Zrt. által működtetett regisztráló irodák már fogadják a mezőgazdasági-, erdőgazdálkodási-, halgazdálkodási- és élelmiszeripari gyártási tevékenységet végző kis-és középvállalkozások beruházási hitelkérelmét.

KÖTELESSÉGÜNK ELISMERNI A MAGYAR GAZDÁK MUNKÁJÁT

2022. november 21. 10:09
 
A magyar gazdák szorgalmának és munkájának köszönhetően az agráriumot ért kihívások ellenére is biztosított a kenyér, ami a magyar családok asztalára kerül – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az idei évi termésért hálát adó Istentiszteleten, vasárnap, november 20.-án Mosonmagyaróváron.