Így pusztul a Dunántúl egykor kedvelt vasútvonala

2024. február 09. 17:09
Sok helyen gyalogosan is járhatatlan.
Így pusztul a Dunántúl egykor kedvelt vasútvonala
A Pécs–Bátaszék vasútvonal a MÁV 64-es számú, nem villamosított vonala volt a Baranyai-dombságban. Az 1911-ben átadott szakasz eredetileg Pécset kötötte össze a fontos Duna-völgyi vasúti csomóponttal, Bátaszékkel, olvasható a vasútvonal történetét feldolgozó szócikkben a Wikipédián.
A hatvanas évektől kezdve a pályát folyamatosan korszerűsítették, ám annak állapota az 1990-es évek közepére kritikussá vált. 1996 őszén egy személyvonat kisiklását követően a pályafenntartás a Pécsvárad — Bátaszék szakasz nagy részén 20 km/h-s sebességkorlátozást rendelt el.
A vonal keleti felén 2003-ban, nyugati szakaszán 2009-ben szűnt meg a közlekedés.
 
Azóta a nyíltvonali vágányt a bozótos növényzet szinte teljesen benőtte, néhány szakaszon felszedték, sínszálakat loptak el és szintbeni közúti kereszteződéseket bontottak el. Sok helyen gyalogosan is járhatatlan.
Györkő Zsombor a napokban a 64. számú Pécs-Bátaszék vasútvonal Hosszúhetény és Dombay-tó közötti szakaszánál járt, és készített  – a képgalériában látható – “elszomorító” felvételeket a vasútvonal és környéke jelenlegi állapotáról.
 
forrás: sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

80 nap alatt a Föld körül tematikával nyílt meg a Mövenpick BalaLand Resort

2023. március 03. 13:33
A Mövenpick BalaLand Resort Balaton a prémium Accor-márka első magyarországi szálláshelye. A Jules Verne 80 nap alatt a Föld körül című regénye által inspirált szálloda és családi park az első nemzetközi ötcsillagos resort a Balatonnál.
A Balaton partján található új szálloda mérföldkövet jelent a helyi vendéglátás és turizmus számára. Ez a prémium Accor-márka, a Mövenpick Hotels & Resorts első háza Magyarországon. A szállodai resort egy szélesebb körű fejlesztési projekt része, amely magában foglalja a BalaLand elnevezésű, egyedülálló beltéri és kültéri családi parkot – tudatta a szállodalánc.

Megnyílt a 200 épületből álló mézeskalácsfalu Geresdlakon

2023. december 12. 16:30
Már látogatható Geresdlakon a falu mézeskalácsba sütött mása, a Mézeskalácsfalunak a régi, napjainkban már nem használt iskolaépület ad otthont.
A több mint 200 épületet, házikót és helyi templomot magába foglaló, édes kiállítás advent első vasárnapjától látogatható. Újdonság, hogy egész évben nyitva is marad az érdeklődők előtt.