Így reagál a Balaton vize, ha 29 fokosra melegszik

2023. július 18. 14:12
Amennyiben a meleg hatására az algák túlszaporodnak, az okozhat vízminőségi problémákat a Balatonban.
 
Az év eddigi legforróbb napjaként vonul be a meteorológia történetírásába az elmúlt vasárnap, ám könnyen lehet, hogy a mai nap még a tegnapi hőséget is felülmúlja. Azok számára, akik a Balaton partján töltik a kánikula időszakát, egyáltalán nem mindegy, hogy miként hat mindez a tó vízére, illetve a benne található élőlényekre.
Így reagál a Balaton vize, ha 29 fokosra melegszik
Az Országos Meteorológiai Szolgálat tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy amikor 12–15 órán keresztül süti a nap a vízfelszínt, akkor a napsugarak (amit a meteorológiában rövidhullámú sugárzásnak neveznek) mélyen behatolnak a vízbe, a Balaton esetében egészen a tó aljáig. Ebből következően a felszíni vízhőmérséklet és a mélyebb rétegek közötti hőmérséklet közötti különbség ritkán nagyobb 2-3 Celsius foknál. 
 
Mit okoz a magas vízhőmérséklet?
Nehéz meghatározni azt a vízhőmérsékletet, ami ökológiai szempontból ideálisnak tekinthető a Balaton élővilága számára, de nem is szükséges, hiszen az élőlények az evolúció elmúlt évezredei során elég jól megtanultak alkalmazkodni a külső körülményekhez – mondta az Indexnek Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Hidrobotanikai és Mikrobiális Ökológiai Kutatócsoportjának vezetője. 
 
E TERMÉSZETES VÍZ HŐMÉRSÉKLETÉT A FÜRDŐZŐK SZEMPONTJÁBÓL NÉZVE A SZAKEMBER AZT EMELTE KI, HOGY AMENNYIBEN AZ ALGÁK ELSZAPORODNAK, AZ OKOZHAT VÍZMINŐSÉGI PROBLÉMÁT. 
 
Az algák egy része a melegebb vízben valóban jobban szaporodik, ugyanakkor döntően a vízben jelen lévő foszfor mint tápanyag határozza meg, hogy mennyire algásodik el a Balaton. Az elmúlt évtizedekben a tó vízgyűjtő területén csökkent a foszforterhelés, amiben jelentős szerepet játszott a szennyvízkörcsatorna kiépítése, azaz már a tisztított szennyvizet is elvezetik a Balaton vízgyűjtő területéről.
Azzal együtt, hogy összességében javult a vízminőség a klímaváltozás hatására – főleg a nyugati medencében újra megfigyelhető kisebb algavirágzás. A kék algák (más néven cianobaktériumok) termelhetnek olyan mérgeket, amik 
 
AZ EMBERI BŐRÖN IRRITÁCIÓS KIÜTÉSEKET OKOZHATNAK. JELLEMZŐEN SZÉLCSENDES, KÁNIKULAI IDŐSZAKOKBAN FORDULHAT ELŐ LOKÁLISAN, ILYENKOR AZT LÁTHATJÁK A FÜRDŐZŐK, HOGY ZÖLD A VÍZ. 
 
A legnagyobb ilyen alga-túlszaporodás 2019-ben volt (akkor a foszfor mennyisége a tó üledékében nőtt meg szignifikánsan). A túlzott hínárosodás nem a hőmérséklet, sokkal inkább a vízmélység függvénye, de attól is függ, hogy az adott partszakaszon mekkora a széláramlás, azaz mennyire mozog a víz.
 
Az algásodás féken tartása Somogyi Boglárka szerint abból a szempontból is fontos, hogy a Balatonból vízkivétel is történik, ivóvíz előállítás céljából. Az Országos Vízjelző Szolgálat mérése szerint a tó hőmérséklete Gyenesdiásnál meghaladta a 29 Celsius-fokot.
 
A vizet, így a Balaton vizét is a benne lévő különböző baktériumok és vírusok vizsgálata alapján minősítik. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a tó vízminősége a délnyugati medencében (és további négy helyszínen) jó, az összes többi mérési ponton pedig kiváló.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Elektronikus fizetést vezetnek be 2024-től a horvát autópályákon

2023. január 25. 13:30
Horvátország legkorábban 2024 végén áll át az elektronikus autópálya-díjfizetési rendszerre - közölte a horvát tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális minisztérium, miután kedden közvitára bocsátotta a tervezetet.
Az új elektronikus autópálya-díjfizetési rendszer kizárja a készpénzfizetést, és kötelezővé teszi az elektronikus készülékek, úgynevezett fedélzeti egységek használatát a gépjárművekben, amely így lehetővé teszi a forgalom szabad áramlását anélkül, hogy meg kellene állni útdíjfizetés miatt - olvasható a közleményben.

Újjászületik az omladozó Meszleny-kastély Velencén

2023. január 23. 12:39
Kulturális központot alakítanak ki a Velencén található, romos Meszleny-kastélyból. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány az épület külső-belső helyreállítására tett közzé felhívást a közbeszerzes.hu-n.
A rendkívül rossz állapotban lévő, U alakú épület állagmegóvása 2021 őszén már elkezdődött. A cél az volt, hogy megszüntessék az életveszélyes állapotot és a tető teljes rekonstrukcióját végrehajtsák – írja a magyarepitok.hu.