Így terelik drónnal a szarvasmarhákat a profi gazdák: videón a legújabb módszer

2020. december 03. 12:09
A Golan-fennsíkon egy gazdaságban repülő drónokra cserélték a kutyaugatást és az ostorcsattogtatást. A BeeFree Agro nevű vállalkozásnál ezentúl csak így, négyrotoros drónokkal terelik és figyelik meg a szarvasmarhákat.
Így terelik drónnal a szarvasmarhákat a profi gazdák: videón a legújabb módszer

Az utóbbi években a modern technológiák egyre jobban kezdenek beszivárogni a mezőgazdaságba, így az állattartásba is. A britek az okosórákhoz hasonló, szenzoros nyakörvekkel szerelnék fel a szarvasmarhákat, az oroszok viszont a virtuális valóság és a tejhozam összefüggéseit vizsgálva alkottak VR-headsetet tehenek számára, az új-zélandiak pedig a villanypásztor után megtették a következő lépést és már a nyájterelő robotkutyák alkalmazásának lehetőségeit vizsgálják.

A fenti ötletek még csak kísérleti fázisban vannak, egy izraeli cég azonban már most drónokat vetett be a szarvasmarhák terelésére és megfigyelésére, írta meg a Reuters. A Golan-fennsíkon található BeeFree Agro kipróbálta, hogy viselkednek a tehenek, ha emberi vagy négylábú terelők helyett kis négyrotoros drónok zümmögnek a fülüknél. És mint kiderült, a szarvasmarhák akkor is a kívánt irányba mennek, ha ilyen csendesebb, nyugodtabb módon terelik őket.

Ha drónokat használunk a kutyák és a cowboyok helyett, az egy sokkal nyugodtabb környezetet teremtenek, az az állat pedig, amelyet kevesebb stressz ér, sokkal egészségesebb és termékenyebb

– mondta Noam Azram, a BeeFree Agro vezérigazgatója.

Az új módszer megoldás lehet az ágazatban tapasztalható, egyre súlyosabb munkaerőhiányra is, emellett a drónok sokkal hatékonyabban képesek irányítani a nagyobb csordákat a legelőkön, tette hozzá Noam Azram. A szakember elmondta, hogy az Egyesült Arab Emírségek már jelezte is az érdeklődését az új módszer iránt. A BeeFree Agro képviselői decemberben fel fogják keresni az Egyesült Arab Emírségeket, hogy megnézzék, az új eljárás működik-e a tevékkel is.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

A gazdálkodási napló tartalmában változások várhatóak

2020. május 19. 07:59
A napló tartalmában lényegesen nem változik, de érdemes figyelni az esetleges jelzéseket.

A csányi csoda titka: közmunkaprogramtól az önfenntartó gazdálkodásig

2020. november 03. 09:45
A munkanélküliség kezelése az egyik legnagyobb kihívás a vidéki települések vezetői számára. Érdemes odafigyelni a heves megyei Csányra, hiszen megmutatták, hogy a közmunka nem csak árokpucolásban és gereblyézésben merülhet ki, és egy évtizede már naponta szolgáltatnak jó példát arra, hogy a közmunkaprogramokat hogyan lehet értékteremtésre, építkezésre használni.