Import ide vagy oda, jó esély van arra, hogy a magyar kukorica eladható lesz

2023. október 10. 17:25
Újraindult a termelés a Hungrana Kft. bioetanol gyárában.
 
Jó hír, hogy július elsejétől újraindult a bioetanol – az üzemanyag minőségű alkohol – gyártása a Hungrana Kft. bioetanol gyárában – mondta Reng Zoltán vezérigazgató, akivel a kukoricabetakarítási szezon kezdeti tapasztalatairól és a piaci helyzetről beszélgettünk.
Import ide vagy oda, jó esély van arra, hogy a magyar kukorica eladható lesz
A gyár első félévi leállásának pusztán anyagi okai voltak, tavaly év végén túl drága volt az energia és a kukorica is ahhoz, hogy a cég a gyártást rentábilisan, pozitív eredménnyel tudta volna végezni. Szerencsére időközben csökkent az energia és a gabona ára, illetve az etanol ára is stabil maradt vagy emelkedett, így újra profitábilisan lehet termelni.
Etanolok - Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.
Két hete elindult a nedves kukorica beszállítása is a gyárba, hamarosan teljesen átállnak a tavalyi szárazról, ennek az idei nedves kukoricának a felhasználására, ami azt jelenti, hogy a betakarítás időszakában – azaz két és fél, három hónap alatt – kizárólag csak szántóföldről beszállított nedves kukoricát dolgoznak fel.
 
https://www.youtube.com/watch?v=1LmZoXi09_Y
 
A termésátlagok szórnak: a Dunántúlon jók az átlagok: a legrosszabb 7 tonna volt, a legjobb 14 tonna volt hektáronként (az eddigi tapasztalatok szerint az átlag körülbelül 10-12 tonna). A kukorica a minőség tekintetében is nagyon jó – bár találkoztak már néhány esetben toxinos kukoricával is (nem mindegy, hogy mi volt előzőleg vetve, illetve milyen volt a talajművelési gyakorlat), de messze nincs akkora a probléma, mint tavaly volt.
 
Reng Zoltán elmondta: kukoricából hiány van Európában, de Magyarországra ez nem igaz, mi fölösleget termelünk. Így jó esélyünk van arra, hogy ezt a fölösleget el tudjuk adni, függetlenül attól, hogy Ukrajnából vagy Brazíliából a mi célpiacainkra is érkezik áru.
Terjed az E10 üzemanyag, és ez a magyar kukoricatermelőknek is jó hír! -  Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.
Másik fontos kérdés, hogy a hazai feldolgozás – izocukor, etanol, takarmányipar – mekkora igényt mutat majd a kukoricára. Ha jó a minőség, akkor a kereslet és a kínálat biztos, hogy találkozni fog egymással.
Nagyon rossz hír a gazdáknak is, ha kevesebb a bioüzemanyag - Hungrana  Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.
A 2023-as év a Hungrana Kft.-nek egy nagyon nehéz év volt – összességében sokkal kevesebb kukoricát tudtak a féléves leállás miatt feldolgozni, emellett előre nem tervezett költségként különböző extraadók is terhelik a céget, amit ki kell gazdálkodniuk. Ettől függetlenül mennek előre, technológiai fejlesztéseket terveznek, a jövő évtől pedig egy új takarmányterméket állítanak elő, aminek egy részét Magyarországon fogják értékesíteni. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra is, egy fenntarthatósági jelentés előkészítésén dolgoznak, amit jövőre fognak publikálni. Az elkészült jelentés stabilizálja a cég működését és a céget finanszírozó pénzintézetek is kedvezőbb hiteleket tudnak majd  számukra nyújtani.
 
A Hungrana Kft. tevékenységével kapcsolatban további információkat az alábbi elérhetőségeken szerezhetsz:
 
HUNGRANA KFT.
hungrana
 
Cím: H-2432 Szabadegyháza, Ipartelep
E-mail: info@hungrana.hu
Weboldal: https://www.hungrana.hu/
Telefon: +36 (25) 578 111
Fax: +36 (25) 578 112
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ősi örökségünk a vadászat – Országos Vadásznap

2023. augusztus 28. 13:00
A vadásznapra kilátogatók számos programon vehettek részt, mint vadászkutya-, solymász- és vadászkürt-bemutató és -hangverseny, szarvasbőgő- és csalsípbemutató, terepjáró-tesztvezetés és természetesen az elmaradhatatlan vadfőzőverseny.

Nem vicc: Lollobrigida betiltja a műhúst a mezőgazdaságért

2023. november 21. 16:55
Ez az első eset, hogy egy ország nemet mond a laboratóriumban előállított húsra – a mezőgazdasági miniszter nyomására.