Indulnak a Tanyafejlesztési Program pályázatai

2016. május 18. 09:01
A program keretében három célterületre lehet pályázni. A pályázati internetes felület a felhívások megjelenését követő 30. napon nyílik meg.

A napokban jelennek meg a Nemzeti Tanyafejlesztési Programban meghirdetett pályázati felhívások, amelyek a tanyák megóvását, az ott élők életszínvonalának javítását és a tanyasi életforma újraélesztését szolgálják – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a programot bemutató keddi konferencián.

 

 
 
 

 

A pályázati felhívások a kormany.hu, valamint a Herman Ottó Intézet honlapján (www.hoi.hu) jelennek majd meg. A pályázati internetes felület a felhívások megjelenését követő 30. napon nyílik meg a Herman Ottó Intézet honapján, és forráskimerülésig, illetve legfeljebb 30 napig lesz lehetőség a pályázat benyújtására – ismertették.

V. Németh Zsolt a közlemény szerint emlékeztetett arra, hogy  a magyar állam által finanszírozott programra 2011 és 2015 között 7,36 milliárd forint forrás jutott. Az idén pedig számos új pályázati célt támogat a földművelésügyi tárca, így lehetőség nyílik a tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre is pályázatot benyújtani.

tanya

Idén a tanyák lakóépületeinek felújítására is lehetőség nyílik – fotó: Shutterstock

A Nemzeti Tanyafejlesztési Programban az idén 3 célterületre lehet pályázatot benyújtani. Az első, amelyben 200 millió forint áll rendelkezése, a települési és térségi fejlesztések támogatására fókuszál, egyebek között a tanyasi termékek védjegy- és minőségrendszerének bevezetésére, fejlesztésére, valamint a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére.

A második célterület keretében, amelynek 400 millió forint a keretösszege, a tanyagazdaságok indításának és fejlesztésének mezőgazdasági csekély összegű támogatására lehet pályázni. A harmadik célterület pedig a tanyák lakóépületének felújítása, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre irányul, amelyre 120 millió forintot szán a tárca.

A közlemény kitér arra, hogy az előző évekhez képest további változás, hogy villany-, víz- és szennyvízberuházásra az idén nem a Nemzeti Tanyafejlesztési Programon, hanem a Vidékfejlesztési Program belül lehet majd pályázni. V. Németh Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábbi években meghatározott 25, illetve 50 százalékos előleg helyett az idén 75 százalékos előleg igénylésére van lehetőség.

Forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyorsuló döntések, gyorsabb kifizetések várhatók

2017. március 13. 09:08
Több témát is érintett az Agrárium 2017 konferencia. A vidékfejlesztési pályázatok esetében a felszólalók a csúszásokat kifogásolták, és a döntések felgyorsítását sürgették. A kormány képviselői szerint az idei tervezett kifizetések tarthatóak lesznek.

Módosult a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése című felhívás

2016. november 15. 21:05
Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése” című (VP2-6.3.1-16 kódszámú) felhívás.