Ismét drágul a magyarok kedvenc sajtja

2024. április 22. 15:10
A szakértő szerint hamarosan újabb élelmiszerár-emelkedés várható.
 
Bár az utóbbi hetekben érezhető volt, hogy az élelmiszerek drágulása megállt, a szakértők szerint a következő hónapokban ismét áremelkedésekre kell felkészülnünk.
Ismét drágul a magyarok kedvenc sajtja
A fogyasztók árérzékenysége továbbra is jelentős mértékű, soha nem látott kereslet tapasztalható az akciós termékek iránt – írja az index.hu.
 
Az ATV Híradó stábja minden hónapban bevásárol, és összehasonlítja az árakat a korábbiakkal. Legutóbb több alapvető élelmiszer árát is megvizsgálták.
 
Most azt tapasztalták, hogy az előző évi árhoz képest 120 forinttal csökkent a száraztészta ára, valamint a paradicsomért, a tejfölért, a margarinért és a kenyérért is kevesebbet kellett fizetniük, a sertéspárizsi ára változatlan maradt, viszont a trappista sajt drágult, aminek a kilogrammonkénti ára jelenleg 2490 forint volt.
élelmiszer
Egyre többen keresik az akciós termékeket – fotó: freepik.com
 
Az ATV munkatársai a bevásárlás során 2023 májusához képest összességében majdnem ezer forinttal kevesebbet költöttek.
 
Raskó György agrárközgazdász elmondta, egyre inkább elválik a szegényebb réteg vásárlóereje a magasabb jövedelműekétől, és így a minőségi élelmiszerek drágulnak jobban, a kevésbé minőségi és „márka nélküli" termékek esetében viszont az alacsonyabb árak és az akciózások jellemzőek.
A magyarok kedvenc sajtja mutatja, mennyire drága lett minden - Portfolio.hu
A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az utóbbi hetekben megállt az élelmiszerárak drágulása, a következő hónapokban újra emelkedésére lehet számítani.
 
"A fogyasztók árérzékenysége nagyon jelentős mértékű napjainkban is. Abból vonjuk le ezt a következtetést, hogy az akciós termékek iránt soha nem látott kereslet tapasztalható. Egyre nagyobb vásárlóréteget tesznek ki azok, akik kifejezetten az akcióban lévő termékeket keresik, és azokat részesítik előnyben" – fogalmazott Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Váratlan fordulat a szamócatermesztésben: felejtsd el a palántát

2024. február 21. 15:18
Öt éven belül minden termesztő csak magról szaporítja a szamócát?
 

Elemző: az ársapkák kivezetése 3-5 százalékot dob az élelmiszer-infláción

2023. február 03. 13:15
Több oka is van annak, hogy 2022 decemberében a magyar élelmiszer-infláció volt a legmagasabb egész Európában – mondta az InfoRádiónak az MKB Bank és a Takarékbank szenior elemzője. Héjja Csaba hozzátette, hogy az első negyedévben még számolni kell kisebb áremelkedéssel.
 
Az elemző úgy látja, a magyar élelmiszeripar egy-két negyedévnyi áremelést előrehozott. A 2023 első három hónapjának áremeléseit már tavaly év végén végrehajtották, ezért csúcsosodott ki 44,8 százalékban a magyar élelmiszer-infláció az év végén.