Ismét dübörgött a padló a Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság döntőjén

2023. február 21. 10:27
A versenyben résztvevő gyerekekkel igyekeznek megismertetni és megszerettetni az agrárgépész hivatást.
 
Három év kihagyás után végre ismét személyes jelenlét mellett kerülhetett megrendezésre a Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság döntője, melynek a Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem Tudástranszfer Központja és a Magyar Eszköz – és Gépfejlődéstörténeti Múzeum adott otthont Gödöllőn.
 
A Mezőgazdasági Eszköz – és Gépforgalmazók Országos Szövetsége által rendezett Bajnokság az idei tanévben is két kategóriában várta a versenyre jelentkező diákokat: a Junior Bajnokságban a 9. és 10. évfolyamos, míg az Országos Bajnokságban a felsőbb évfolyamos diákok mérték össze tudásukat. A két kategóriában összesen 30 csapat indult el: a JUNIOR Bajnokságra 14, míg az Országos Bajnokságra 16 csapat jelentkezett.
 
Ismét dübörgött a padló a Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság döntőjén
Már tavaly elkezdődtek az online fordulók
Rendkívül izgalmas események előzték meg a döntőt, hiszen a csapatoknak már 2022. őszén elkezdődtek az online fordulók, amelyek során a játékosoknak nagyon kreatív és izgalmas szakami kihívásokkal teli feladatokat kellett megoldaniuk.
 
A JUNIOR Bajnokság feladatai főleg a szakma megszerettetésére irányultak, amelyekben a diákok megmutathatták kreativitásukat, ugyanakkor ismerkedhettek az agrárgépész hivatás szépségével is! Tehették mindezt 6 fordulón keresztül, ahol egymást váltották a kreatív és a szakmai alapokat igénylő feladatok. Végül igen szoros eredménnyel zárták a csapatok a fordulókat, és az első három helyen végzett csapat tagjai a döntő végén vehették át nyereményeiket. Első helyen a GépÉSZbontók csapata végzett, a Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola diákjai Sztarovics Dániel, Kántor Tamás, Kovács Krisztián, Sümegi Gergő, Szöllősi Dominik, felkészítő tanáruk: Stigmon László.
 
Második helyezett lett a SZAKI ÁSZAI csapat, a Déli ASZC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai Hunka Máté, Dósa Martin Csaba, Kamasz János, Juhász Pintér Balázs, felkészítő tanáruk: Juhász Zoltán Pongrác.
 
Harmadik helyen a Gömöri Srácok csapata végzett, az Északi ASzC Serényi Béla Mezőgazdasgi Technikum és Szakképző Iskola diákjai Ignácz Sándor, Kovács Bence, Gyuris Áron, Simon Tamás, Váradi Vintner Álmos, felkészítő tanáruk: Márton Zoltán.
 
Az Országos Bajnokságban résztvevő csapatoknak évről – évre egyre szakmaibb feladatokat kell megoldaniuk az online fordulók során. A 2022/2023 – as tanév során sem volt ez másképp: hét forduló állt rendelkezésükre, hogy megküzdjenek a döntőbe jutásért. Ahogy a JUNIOR Bajnokságban, úgy az Országos Bajnokságban is nagyon komolyan vették a fiatalok a versenyt, talán ennek is köszönhető, hogy igen szoros eredmény alakult a csapatok között. A feladatok elvégzéséért járó pontszámaik alapján az első hat csapat kapott lehetőséget arra, hogy a döntő során élőben mérhessék össze tudásukat.
 
Az elmúlt három évben online formában volt csak lehetőség a döntő megvalósítására, így az idei megmérettetésnek különösen izgalmas hangulata volt. Végre ismét személyesen, közel 300 szurkoló bíztatásától hangos teremben, nehéz, de érdekes feladatok megoldásával küzdhettek meg a csapatok az első három helyezettnek járó elismerésért és az értékes nyereményekért.
 
A döntő 2023. február 17-én került megrendezésre
A szakmai zsűri bemutatása után Hentz Károly, a Múzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Szabó István a MATE oktatási és nemzetközi rektorhelyettesének megnyitója következett.
 
A verseny szakmai zsűrije:
 
Bagdán Boglárka, Agrárszakképzési miniszteri biztos – Agrárminisztérium
Dr. Szabó István, oktatási és nemzetközi rektorhelyettes – MATE
Szalai László alelnök – MEGFOSZ és a Szal-Agro Kft. ügyvezetője
Dr. Medina Viktor igazgató – MEGFOSZ
Lakatos Gabriella, Mezőgazdasági divízió főosztályvezető-helyettes – Euroleasing Zrt.
Lovas József, vevőszolgálati igazgatóhelyettes – KITE Zrt.
Pap Lajos ügyvezető - Pap- Agro Kft.
A verseny során a csapatok hat különböző feladat megoldásával bizonyíthatták tudásukat és rátermettségüket. Körforgásban, egymás után kellett a feladatokat megoldaniuk.
 
Az első feladatban egy – egy vetőkocsin kellett bemutatniuk, a vetőtárcsa átállítását kukorica vetésről napraforgó vetésre, melyre 15 perc állt rendelkezésére az első három csapatnak. Ezután helycsere következett, és a másik három csapatnak is el kellett végeznie ugyanezt a feladatot.
 
A második feladat valamennyi csapat együttes részvételével következett, ahol egy gyorsasági feladatot kellett megoldaniuk az Euroleasing Zrt. jóvoltából. Kreatívan kialakított „Delivery good” típusú aranytömbök segítségével kellett egy Fendt 700 Vario GEN7-es tarkor súlyát meghatározniuk a játékosoknak.
 
A harmadik feladatban ismét mind a hat csapat együtt dolgozott, amelyben egy rendsodró össze- és szétszerelését kellett elvégezniük 15 perc alatt.
 
Ezt követően még három feladat megoldása várt a csapatokra: egy játék erőgépet kellett teljesen összeszerelniük, melyet időre kellett teljesíteniük, és a leggyorsabban teljesítő csapat kaphatta a legtöbb pontszámot az elvégzett feladatra.
 
Az utolsó gyakorlati feladatban egy – egy generátort kellett darabjaira szedniük és újra összeszerelniük – ezt is két körben oldották meg a csapatok, és szintén az idő volt a mérvadó a pontszámok esetében, ugyanis ebben a feladatban is a leggyorsabb csapat kaphatta a legtöbb pontszámot.
 
Végül minden csapat egyszerre játszott végig egy agrár – és pénzügyi kérdésekből álló Kahoot kvízt.
 
A verseny végén, míg a szakmai zsűri a pontok összesítését végezte, a diákoknak lehetőségük nyílt a múzeum megtekintésére, ahol a résztvevők megismerkedhettek néhány régi géppel is, sőt, néhányat be is indítottak a múzeum munkatársai. Ezzel sikerült igazán agrárgépészekhez méltó befejezést nyújtani a versenynek.
 
Szoros eredmények születtek
A tavalyi évhez hasonlóan idén is elképesztően szoros eredmények születtek, de mint minden versenyben, itt is csak egy csapat lehetett a győztes, akik idén a KeményMAG (Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium (Karcag) lett. Adamik István, Csala Dávid Károly, Farkas Máté, Semsei Márk Dávid, Szabó Erik és felkészítő szaktanáruk: Simon Gyula
 
Nyereményeik:
 
MEGFOSZ fődíj:
 
4 napos belföldi szakmai tanulmányút
 
Axiál által felajánlott:
 
A nyertes csapat összes tagjának az iskola elvégzése és sikeres szakvizsga letétele után az Axiál Kft. minden csapattagnak ösztöndíjat, valamint álláslehetőséget ajánl fel, melynek részleteit az Axiál Kft. képviselőjével előre egyeztetnek.
 
Axiál Kft. által külön felajánlott: szerszámosláda
 
KITE Zrt. által külön felajánlott:  szerszámkészlet
 
MEGFOSZ tagság által felajánlott tárgynyeremények
 
Euroleasing Zrt. által felajánlott tárgynyeremények
 
Második helyen végeztek TraktorÁszok (Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium (Karcag). Kis János, Kormos Bence, Mile Artúr Bálint, Szekér Bence, Ursz Tibor és felkészítő szaktanáruk: Simon Gyula
 
Nyereményeik:
 
1 napos szakmai cég- és telephelylátogatás
 
Amazonen-Werke Kft. által külön felajánlott: munkaruházat
 
Axiál Kft. által külön felajánlott: szerszámosláda
 
MEGFOSZ tagság által felajánlott tárgynyeremények
 
Euroleasing Zrt. által felajánlott tárgynyeremények
 
Harmadik helyezett lett az Ugró Szarvasokk (Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium - Jánoshalma) csapata. Arláth József, Oltványoi Máté, Paprika Gergő, Pfeiffer Bálint, Várkonyi Csaba és felkészítő szaktanáruk Csernák Roland
 
Nyereményeik:
 
1 napos szakmai cég- és telephelylátogatás
 
Axiál Kft. által külön felajánlott: szerszámosláda
 
MEGFOSZ tagság által felajánlott tárgynyeremények
 
Euroleasing Zrt. által felajánlott tárgynyeremények
 
Negyedik helyen végzett a DÉLSZAKI (Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium - Jánoshalma) csapata. Ötödik lett a Vépész Technokraták (Kisalföldi ASzC Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium –Vép) és nem utolsó sorban kiváló eredményt elérve hatodik helyezett lett a váltóRECSEGtetők (Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium (Karcag) csapata.
 
A MEGFOSZ továbbra is hisz abban, hogy a befektetett energia megtérül
Az idei döntőben végre személyes jelenlét mellett küzdhettek a csapatok és a szurkolók, akik olyan hevesen bíztatták a játékosokat, hogy a döntő egy világverseny hangulatát idézte.  A MEGFOSZ támogatásával ugyanis a csapatok mellett közel 300 szurkoló is részt vehetett a döntőn.
 
A MEGFOSZ továbbra is hisz abban, hogy a befektetett energia megtérül, hiszen a versenyben résztvevő gyerekekkel igyekeznek megismertetni és megszerettetni az agrárgépész hivatást. Ez az a verseny, amely kicsit játékosan, mégis erős szakmai háttérrel igyekszik feladatról-feladatra fenntartani a diákok érdeklődését és felmérni tudásukat.
 
Az értékes nyereményekkel pedig nem csak motiválni, de értékelni is lehet a diákok befektetett munkáját, hiszen idén is elképesztő lehetőségek, utazások és tárgynyeremények leltek gazdára.
 
Ezúton szeretné a Szövetség idén is megköszönni valamennyi támogatónak a hozzájárulását a verseny lebonyolításához és sikeréhez, valamint a nyereményfelajánlásokat is:
 
Agrárminisztériumnak; Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem Műszaki Intézetének; Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-Történeti Szakmúzeumnak; MEGFOSZ elnökségének és tagságának; Euroleasing Zrt-nek; Axiál Kft-nek; KITE Zrt-nek; Pap-Agro Kft-nek; Fliegl-Abda Kft-nek; Amazonen-Werke Kft-nek; Szal-Agro Kft-nek; Valkon 2007 Kft-nek; Megazet Kft-nek; Sz-Agro 2007 Kft-nek; a MATE és a múzeum dolgozóinak; zsűrinek; segítő kollégáknak.
 
A MEGFOSZ végül köszönetet mondott a játékra jelentkezett valamennyi csapatnak, és felkészítő tanáraiknak, akik időt és energiát nem kímélve vezették végig a fiatalokat a verseny során, és velük együtt küzdöttek.
 
A MEGFOSZ bízik abban, hogy a játék népszerűsége továbbra is megmarad a diákok körében, akik a reményeik szerint tovább viszik a verseny hírét, buzdítva ezáltal társaikat és még többen jelentkeznek majd a következő évi bajnokságra.
 
Várnak mindenkit, hogy szeptemberben ismét találkozhassanak a következő Legyél Te is agrárgépész! Bajnokságon!
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

7 idénymunkást helyettesít ez a betakarítógép

2023. február 21. 10:20
Így néz ki a brokkolibetakarítás automatizálása a nagyobb hozzáadott minőségért.
 
Nemcsak a teljes mértékű robotizálást, de a már ismert és meglévő gépek továbbfejlesztését, magas fokú automatizálását is jelentősen előremozdítja az agrárterületet jellemző élő munkaerő hiánya.
 
A brokkolibetakarítás is igen fárasztó munka, a napszámosok sem dolgoztak és dolgoznak egyforma gondossággal, minőségben, így gyakori terménytől függetlenül a kisebb-nagyobb sérülés, vagyis arányaiban romlik a minőség – közvetve az eltarthatóság is –, ami jellemzően alacsonyabb piaci árat eredményez. A másik kiemelt szempont a termény tápanyagtartalmának megőrzése a fogyasztóig (from farm to fork). Ezért a szakemberek korunk csúcstechnikás megoldásaihoz folyamodnak.

A türelem orchideát terem

2023. február 06. 13:27
Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.