Ismét engedélyezik az unióban a hatalmas vitát kavaró vegyszert

2017. november 28. 09:14
Öt évre megújítja a glifozát nevű növényvédőszer-hatóanyag engedélyét az Európai Unió, miután november 27-én sikerült elérni az uniós tagállamok régóta várt minősített többségét az ügyben. A döntés Németország révén született meg, amely a korábbi tartózkodás helyett most a hatóanyag jóváhagyása mellett szavazott. Magyarország is megszavazta a döntést.

Az uniós fellebbviteli bizottság, amely az EU tagállamainak szakértőiből és az Európai Bizottságból áll, november 27-én ülésezett, hogy megvitassa a glifozát növényvédő szer hatóanyag engedélyének megújítását. A tagállamok minősített többsége a bizottság öt évre szóló jóváhagyására vonatkozó javaslata mellett szavazott. A minősített többség megszületését Németország biztosította, amely a korábbi tartózkodás helyett most a jóváhagyás mellett szavazott – írja az euractiv.com.

18 tagállam szavazott a glifozát mellett, köztük Lengyelország, Bulgária és Románia, amelyek korábban a németekhez hasonlóan tartózkodtak. Kilenc tagállam viszont a hatóanyag ellen voksolt, Portugália pedig tartózkodott. A Földművelésügyi Minisztérium az agrárszektor.hu-t korábban arról tájékoztatta, hogy Magyarország is támogatta a hosszabbítást.


Ugyanakkor a Copa-Cogeca, az Európai Unió mezőgazdasági termelői szervezete csalódottságának adott hangot a glifozát engedélyének ötéves jóváhagyásával kapcsolatban. Az érdekképviselet szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) is pozitív értékelést adott ki a hatóanyaggal kapcsolatban, ezért a bizottságnak a lehető leghosszabb, 15 éves meghosszabbítást kellett volna előterjesztenie.
 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

A meleg tél miatt máris támadnak a gombák

2018. január 26. 09:38
Nem volt sem kemény fagy, sem tartós hótakaró a télen, és ez a mezőgazdasági területeken kedvezhet a kórokozók és a kártevők elszaporodásának. Őszi búzában és repcében például máris megjelentek a gombafertőzések.

A precíziós gazdálkodás helyesen alkalmazva megtérülő beruházás

2018. február 27. 07:50
Megoldások a precíziós gazdálkodást már alkalmazó és a precíziós technológiák bevezetése előtt álló gazdálkodóknak.