Ismét kötelező zártan tartani a baromfikat

2023. október 31. 13:23
A fokozott madárinfluenza veszély miatt dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos elrendelte a magas kockázatú területeken a kereskedelmi célból tartott baromfik kötelező zártan tartását.
Ismét kötelező zártan tartani a baromfikat
Az érintett vármegyékben a háztáji állományokat érintő előírás a fedett helyen történő etetés és itatás, azonban esetükben a zártan tartás csak ajánlott.
 
Az országos főállatorvos 2/2023. számú határozata a magas kockázatúként azonosított vármegyéket, azaz Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét érinti. Ezen területeken valamennyi kereskedelmi célból tartott baromfiállományt zárt épületben kell tartani, amennyiben az állatok kifutója felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval.
 
A magas kockázatú vármegyék az ún. háztáji állományai esetében csak a fedetten etetés és itatás kötelező.
 
ÁLTALÁNOSAN IGAZ AZONBAN, HOGY MINDEN ÁLLATTARTÓ ÉRDEKE  A VADMADARAKKAL TÖRTÉNŐ KÖZVETLEN, VAGY KÖZVETETT ÉRINTKEZÉS KOCKÁZATÁNAK CSÖKKENTÉSE, EMIATT EZEN ÁLLOMÁNYOKAT IS AJÁNLOTT ZÁRTAN TARTANI.
 
Fontos, hogy az ország egész területén továbbra is kötelező a víziszárnyasok technológiai mozgatás előtti laboratóriumi vizsgálata. Emellett Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye területén szintén érvényben van még a vízibaromfik vágóhídra szállítás előtti kötelező laboratóriumi vizsgálata.
 
Az országos főállatorvos határozata és valamennyi, a madárinfluenzára vonatkozó aktuális információ elérhető a Nébih tematikus aloldalán.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Mit kell tudni a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedéki adó-visszaigénylésről?

2023. január 16. 10:23
Mennyi a visszaigényelhető adó mértéke, ki igényelheti vissza, milyen tevékenységek után igényelhető vissza?
 

Az örök optimista, akit az élet is rendre visszaigazol

2023. október 09. 15:29
Magyarország Legszebb Birtoka. Az Év Agrárembere. Ma már nagyon kevesen vannak azok, akik ne hallottak volna erről a két díjról. Sőt, ahogy telnek az évek, egyre inkább rangnak is számít az ilyen díjak elnyerése, viselése. Az ötletgazda, Mátrai Zoltán agrármérnök tehát jól tudja, hogy mit gondolt ki, és hozott létre annak idején. Az annak idején kereken tíz éve volt. Ezen a jubileumon az a megtiszteltetés is érte, hogy őt is komoly elismerés érte. Ebből az alkalomból is beszélgettünk vele – jelent meg vasárnap a Növényvédőszer.hu-n.